Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος “Οι οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Μάκρης – Η ίδρυση μιας πόλης”

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, παρουσία των πρώην Δημάρχων Ιορδάνη Λουίζου και Βασίλη Τζιλάβη, του βουλευτή Αν. Αττικής Γιώργου Βλάχου και του πρώην Δημάρχου Σαρωνικού και υποψηφίου βουλευτή Αν. Αττικής Πέτρου Φιλίππου, παρουσίασε την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο ξενοδοχείο Marathon Beach Resort το ιστορικό Λεύκωμα “Οι οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Μάκρης – Η ίδρυση μιας πόλης” για τους πρώτους κατοίκους από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μικράς Ασίας που ίδρυσαν την πόλη μας. 

Πρόκειται για μία σπουδαία προσπάθεια–πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνος-που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με πολλή έρευνα και σεβασμό για τον τόπο και την ιστορία μας. 

Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκεται η παράδοση και το πλούσιο παρελθόν της Νέας Μάκρης μαζί με συγκίνηση, μνήμες και άγνωστες ιστορίες τις οποίες μας διηγήθηκαν οι απόγονοι των πρώτων οικογενειών που έδωσαν ζωή στην πόλη μας.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στην ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες των πρώτων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Μάκρη από τη Μάκρη και το Λιβίσι, με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και κατάφεραν να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή χωρίς να χάσουν την ελπίδα τους, αλλά και για τη μεγάλη σημασία που έχει το να κρατά ένας τόπος ζωντανή την ιστορία του.

Για την έκδοση μίλησαν επίσης η Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης και επίκουρη καθηγήτρια Δ.Π.Θ. Δέσποινα Δαμιανού, ο ιστορικός Μιχαήλ Βαρλάς, η Κοινωνιολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Αθηνά Δασκαλάκη, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν με μικρασιατικές μελωδίες οι μουσικοί Μαρία Κοτσίρη και Μιχάλης Τσατήρης.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Δέσποινα Δαμιανού για την συνεργασία στην υλοποίηση του λευκώματος, τον Αθανάσιο Μαρτίνο και την εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ-Κοινωφελούς & Πολιτιστικού έργου για τη διαρκή υποστήριξητις οικογένειες που πρόσφεραν σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως επίσης και την οικογένεια Τζιλάβη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας. 

Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τσίρκας, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Στάμος, Βαγγέλης Σωτηρίου, Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Νίκος Καραγιάννης, Γιώργος Ζορμπάς, Δημήτρης Μακρής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ Μανώλης Γεωργάτος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικηφόρος Μπατζές, Αργύρης Λάσκος, Βασίλης Τσακιργιάννης, Δημήτρης Τσακυργιάννης, Αλέξανδρος Ρέρρας, Στέλιος Γεραμάνης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα Κώστας Κουλούκουσας και Κώστας Λάσκος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Σωτηρίου, Παναγιώτης Γκιάλπης, Γιάννης Κυριακού, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μαραθώνα Δημήτρης Κλεφτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Αν. Αττικής Δημήτρης Αγγελής, ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Πρασσάς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου και πλήθος δημοτών.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069