Ραφήνα – Πικέρμι: Εντυπωσιακή αύξηση χρηματοδότησης στις 180.000 ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας

Εντυπωσιακά αυξημένη συγκριτικά με πέρσι είναι η χρηματοδότηση στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου για δράσεις πυροπροστασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δυνάμεων μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα, χορηγείται στον Δήμο μας το ποσό των 180.000 ευρώ (πέρσι ήταν 40.000 ευρώ) το οποίο θα διατεθεί σε δράσεις όπως:

  • Προληπτικό καθαρισμό βλάστησης, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ)
  • Απομάκρυνση υπολειμμάτων καθαρισμού βλάστησης και από ιδιοκτησίες εντός ρυμοτομικού σχεδίου και οικισμών.
  • Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών.
  • Συμβολή στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
  • Υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.
  • Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων.
  • Προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.λπ.), ή λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.λπ.).
  • Κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Υλοποιώντας την κεντρική πολιτική κατεύθυνση, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο αν. Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας, αναφέρει ότι για την κατανομή των πόρων ελήφθη υπόψη η πρόταση της ΓΓΠΠ, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, κλπ.

Η νέα χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων που έχει υλοποιήσει ο Δήμος μας για την πυροπροστασία, με πρωτοβουλίες της Διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πρόσφατα ο στόλος οχημάτων ενισχύθηκε με μια υδροφόρα και ένα γερανοφόρο -δωρεά του Ερυθρού Σταυρού- ενώ στην υπηρεσία ελέγχου και γεωαναφοράς έχει ενταχθεί η χρήση drone αυξάνοντας θεαματικά τα αποτελέσματα καθαρισμού ιδιοκτησιών.

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και την ένταξη το 2020 τριών περιοχών (Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Περιβολάκια) στις 18 πιο δύσκολα προσβάσιμες πανελλαδικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, αναπτύσσεται περιμετρικό δίκτυο δρόμων διαφυγής για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αλλά και για την απρόσκοπτη επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων.

Τα μέτρα πρόληψης είναι η βέλτιστη πρακτική πυροπροστασίας, η βέλτιστη πρακτική για την Πολιτική Προστασία και σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνουμε τους στόχους μας για το επόμενο καθοριστικό διάστημα.

Οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069