Ρεπορτάζ: Στο έλεος της μοίρας τους οι πυρόπληκτοι της Παλλήνης

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Περισσότερο από δύο μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης, που κατέκαψε δεκάδες σπίτια σε Παλλήνη, Πικέρμι και Γέρακα.

Το φυσικό τοπίο αυτής της πλευράς της Πεντέλης σχεδόν καταστράφηκε, δημιουργώντας για ακόμη μια χρονιά στη χώρα μας ένα σκηνικό «αποκάλυψης», εκεί όπου άλλοτε άνθιζε το πράσινο.

Συνολικά, περίπου 200 είναι τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν είτε «κίτρινα» (επισκευάσιμα) είτε  «κόκκινα» (ολικώς κατεστραμμένα) και αν και η Πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει τους κατοίκους, για τον όλεθρο που ο δικός της μηχανισμός δεν μπόρεσε να αποτρέψει, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πυρόπληκτων στο newsbomb.gr, δε, δεν έχει δοθεί ούτε καν το άμεσο βοήθημα που προβλέπεται, τα 600 ευρώ, το οποίο έπρεπε να λάβουν ήδη από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς!

Μέσα στην απόγνωση δεκάδες συμπολίτες μας, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε προσωρινές λύσεις προκειμένου να μην καταλήξουν άστεγοι. Άλλοι διαμένουν φιλοξενούμενοι σε φίλους και συγγενείς -μέχρι πότε άραγε- ενώ άλλοι αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα στις καμένες, αλλά «επισκευάσιμες» εστίες τους, μέχρι να καταφέρουν κάποτε να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

«Μέχρι πότε», είναι το μεγάλο ερώτημα καθώς δεν έχουν κανένα νεότερο για τη λεγόμενη «αρωγή» της Πολιτείας, η οποία ούτως ή άλλως, αν και όταν έρθει, θα καλύπτει ένα ποσοστό μόνο της πραγματικής ζημίας.

«Στα λόγια και στις υποσχέσεις στα κανάλια είναι πρώτοι οι πολιτικοί», αναφέρουν οι απελπισμένοι κάτοικοι στον φακό του newsbomb.gr. «Μόλις ξεχάστηκε η πυρκαγιά και η περιβαλλοντική καταστροφή, ξέχασαν και εμάς», συμπληρώνουν. Εκτός από τις υλικές ζημιές και απώλειες, δε, υπάρχουν και οι άυλες που δεν αντικαθίστανται με κανέναν τρόπο…

Το Newsbomb.gr αναδεικνύει και την ιδιαίτερη περίπτωση του Νίκου Ριγούλη. Άνθρωπος με 85% αναπηρία, ο οποίος με δυσκολία μπορεί να κινηθεί, διασώθηκε από τους γείτονες την ώρα της πυρκαγιάς, όχι όμως και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, το σπίτι του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Φιλοξενούμενος από τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στη ζωή, αναρωτιέται τι μέλλον έχει, αφού είναι ανίκανος για εργασία, ενώ μάλλον δεν θα λάβει ούτε αποζημίωση, γιατί το σπίτι του -κατασκευασμένο από το 1967, νόμιμο με όλα τα έγγραφα, είναι χτισμένο σε περιοχή που χαρακτηρίζεται… δασική! Το δίπλα σπίτι από το δικό του, με κάποιον μαγικό, ελληνικό τρόπο, δικαιούται κανονικά αποζημίωση…

Η Ειρήνη Κουνενάκη, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η πόλη μας», σκιαγραφεί τη θλιβερή αυτή κατάσταση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται, καθώς μετά τη φωτιά, έρχονται οι πλημμύρες

Δείτε το ρεπορτάζ:

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069