Ρωσία: Συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης – Δεκάδες συλλήψεις

Περίπου εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, στο Νταγκεστάν στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιστράτευσης σε αυτή τη ρωσική περιοχή του Καυκάσου, που έχει πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή ενεργειών αντιτιθέμενων στη ρωσική κυβέρνηση, τουλάχιστον 101 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνουν γυναίκες να αντιπαρατίθενται με αστυνομικούς στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης. “Γιατί παίρνετε τα παιδιά μας;” ρωτά μία από αυτές.

Άλλα βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να συλλαμβάνονται βάναυσα από την αστυνομία.

Η δημοκρατία του Νταγκεστάν, μια πολυεθνική περιοχή όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας. Είχε πνιγεί στο αίμα τα χρόνια του 2000 εξαιτίας ενός πολέμου ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τζιχαντιστές αντάρτες.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του Κιέβου, είναι επίσης μία από τις ρωσικές περιοχές με την πιο ισχυρή αναλογία ανδρών που σκοτώθηκαν στη μάχη στην Ουκρανία, σύμφωνα με απολογισμούς για τους θανόντες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεντρώθηκαν από ρωσικά ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Προκειμένου να κατευνάσει τον πληθυσμό, ο στρατιωτικός επίτροπος του Νταγκεστάν Νταϊτμπέγκ Μουσταφάγεφ, δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο πως μόνον οι άνδρες που διαθέτουν “στρατιωτική ειδίκευση” θα στρατολογηθούν κατά προτεραιότητα και ότι κανένας κληρωτός δεν θα σταλεί στην Ουκρανία.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Ρωσία κατά της μερικής επιστράτευσης που διέταξε στις 21 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την OVD-Info, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι συνελήφθησαν από τότε στη διάρκεια ενεργειών κατά της επιστράτευσης. Έχει παρατηρηθεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αναχωρήσεων Ρώσων προς γειτονικές χώρες.

Επικριτές του κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι θέλει να στρατολογήσει κατά προτεραιότητα άνδρες που ζουν σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069