Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

Γ. Πατούλης: «Αποτίνουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής στις χαμένες αλλά όχι λησμονημένες πατρίδες»

Στις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), παρέστη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, του Ερυθρού Σταυρού, Μικρασιατικών Συλλόγων και Ενώσεων, της Παμποντιακής Ένωσης, της Πανθεσσαλικής Ένωσης και της Πανηπειρωτικής Ένωσης καθώς επίσης και φορέων.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης παρακολούθησε το πρωί την επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας η οποία τελέστηκε προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευρίπου κ.κ.Χρυσοστόμου, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και ακολούθως τη δέηση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Ν.Δ. Νοτίου Τομέα κα Άννα Καραμανλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κνήτου Α. ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κος Δ. Μάντζιος, η βουλευτής ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου, ο ανεξάρτητος βουλευτής κος Π. Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Απ. Δαγδελένης, η σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα άθλησης Χ. Γαλανοπούλου.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Έξαρχος Παναγίου Τάφου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Γαβριήλ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ιστορικό και πολιτισμικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, χαρακτηρίζοντας την Σμύρνη το «κοσμοπολίτικο διαμάντι της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών, ένα διεθνές κέντρο εμπορίου, γραμμάτων και τεχνών, που για περισσότερα από 3.000 χρόνια έλαμψε μέσα από τη ζωογόνο δύναμη του ελληνικού πνεύματος και μετατράπηκε σε ερείπια και στάχτη από την κτηνώδη μανία ατάκτων δολοφόνων, υπό τις διαταγές του κεμαλικού καθεστώτος».

«Ας αποτίνουμε λοιπόν σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής στις χαμένες αλλά όχι λησμονημένες πατρίδες», τόνισε σε κλίμα συγκίνησης ο κος Πατούλης, «αναλογιζόμενοι το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και στις γενιές που έρχονται: να διατηρήσουμε άσβεστη τη συλλογική ιστορική μας μνήμη, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον».

Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069