Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους του νησιού  – Μεγάλο το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την εκτίμηση του γεωδυναμικού ινστιτούτου

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Κρήτης και έγινε αισθητός σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση έγινε στις 07:08 το πρωί και είχε ένταση 5,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα και συγκεκριμένα 34 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά της Άρβης ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 43 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε ένταση και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.


Σύμφωνα και με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ. 

«Υπάρχει μία γενική έξαρση στην περιοχή τον τελευταίο καιρό την οποία και παρακολουθούμε. Ο συγκεκριμένος σεισμός ανήκει στο ελληνολιβυκό τόξο ωστόσο δεν ξέρουμε ακόμα αν σχετίζεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά, στο cretapost, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, αυτό θα φανεί από τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και θα αναλύσουμε».

«Μεμονωμένο γεγονός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», λέει ο Κ. Παπαζάχος 

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», τονίζει ο κ. Παπαζάχος.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί . Επίσης προς τη “μέσα” περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έκανε ζημιές αλλά τοπικά) και του 2008 στο Λεωνίδιο. «Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ’ αυτούς -κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη- έχουν επιπτώσεις κυρίως στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης σε μακρινές αποστάσεις «είναι ο κλασικός τρόπος που καταλαβαίνουμε ότι είναι σεισμός ενδαμέσου βάθους. Έχουμε ιστορικές αναφορές, περιγραφές από τεράστιες αποστάσεις».

Συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα η χθεσινή στη Θεσσαλονίκη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Παπαζάχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τη σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στη Θεσσαλονίκη. «Ο σεισμός δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, έγινε έντονα αισθητός σε Χορτιάτη, Πυλαία αλλά και στο κέντρο της πόλης, λόγω της εγγύτητας. Συμβαίνουν δεκάδες τέτοιες δονήσεις την ημέρα στον ελληνικό χώρο, απλώς όταν κάτι συμβαίνει κοντά σε αστικό κέντρο θυμόμαστε ότι υπάρχουν σεισμοί. Είναι μια συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να δώσει άλλους σεισμούς».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επισημαίνει, ωστόσο, ότι κάθε σεισμική δραστηριότητα πρέπει «απλώς να μας θυμίζει πάντα ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε για την αντισεισμική επάρκεια των σπιτιών. Τα κτίρια και τα σπίτια μας πρέπει να τα συντηρούμε και να αποφεύγουμε πρακτικές κακής δόμησης».

Πηγή: protothema.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069