Σεισμός-Εύβοια: Ρωγμές σε σπίτια – «Δεν θα κοιμηθούν» οι κάτοικοι

Ζημίες σε αρκετά σπίτια φαίνεται να προκάλεσαν οι διαδοχικοί σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Νότια Εύβοια το πρωί της Τρίτης.

Ειδικά στο χωριό Ζάρακες, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπως είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Τρανός , υπάρχει ενημέρωση για περίπου 10 κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί φθορές. Τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία των καταγραφών καθώς πολλά σπίτια δεν είχαν δηλωθεί για έλεγχο μέχρι το μεσημέρι που τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούσαν αυτοψία.

Στα σπίτια που εντοπίστηκαν οι ζημιές όπως σημείωσε ο κ. Τρανός «υπάρχουν ρωγμές σε τοίχους, ευτυχώς όχι σοβαρές» ενώ πρόσθεσε ότι σε επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο του χωριού, εντοπίστηκαν ρωγμές στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ο έλεγχος από τα κλιμάκια γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος από το πρωί υπάρχει βροχόπτωση στην περιοχή ενώ μέχρι και το μεσημέρι σημειώνονταν μικρές σεισμικές δονήσεις. «Γύρω στις 3 το μεσημέρι έγινε ένας σεισμός 3,4 βαθμών ο οποίο έγινε αισθητός στην περιοχή», είπε ο κ. Τρανός.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπογράμμισε ότι για τις επόμενες 48 ώρες τόσο ο ίδιος όσο και οι κάτοικοι του χωριού Ζάρακες βρίσκονται σε επιφυλακή, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων.

Ειδικά ανάμεσα στους κατοίκους υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα σήμερα: «Είμαστε όλοι μαζί και ζούμε το ίδιο πράγμα. Ανησυχούν και προβληματίζονται πολύ γιατί είναι κάτι που δεν το έχουμε βιώσει», δήλωσε ο κ. Τρανός.

Σεισμός Εύβοια: Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή

Ανησυχία προκάλεσε το μπαράζ σεισμών στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, οι οποίοι ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου με τα 4.7 Ρίχτερ και συνέχισαν να δέχονται τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου μέχρι τις 07:30 το πρωί.

Οι σεισμικές δονήσεις των 4,7, 4,2 και 4,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν την Εύβοια και την Αττική δείχνουν ότι ο δυνατός σεισμός ήταν ο κύριος, με τις επόμενες δονήσεις να είναι από τη μετασεισμική ακολουθία.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή για τις επόμενες ώρες στους κατοίκους, και θεωρώντας κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα τα 4,7 να είναι ο κύριος. Ωστόσο μέχρι να επιβεβαιωθεί και επισήμως λόγω των πολλών μετασεισμικών δονήσεων της κλίμακας των 4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα σε περίπτωση επόμενου αισθητού σεισμού.

Τα σχολεία στον δήμο Καρύστου και στον πρώην δήμο Διστείων θα παραμείνουν για σήμερα προληπτικά κλειστά, ενώ αναλόγως τις εξελίξεις της ημέρας θα παρθεί απόφαση και για την επιστροφή στις τάξεις από αύριο 30/11.

Τσελέντης στο Newsbomb.gr: Πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:32 το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου είναι ο κύριος κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής και λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται φυσιολογικά και ο μεγαλύτερος δείχνει να είναι ο κύριος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία της τάξεως των 4 Ρίχτερ», τονίζοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να παίρνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Εκτίμηση Παπαδόπουλου για μετασεισμική ακολουθία: Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr εξηγώντας ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες.

Πριν τις μετασεισμικές δονήσεις των 4,2 και 4,1 Ρίχτερ στις 07:30 το πρωί της Τρίτης 29/11 ο κ. Παπαδόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Στύρα, με μικρότερα μεγέθη από προηγούμενες ημέρες. […] Συνεπώς επειδή έχουμε σεισμική δραστηριότητα εδώ και δέκα ημέρες επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένη τη νέα σεισμική δραστηριότητα. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069