Σκληρή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ: «Ξέφραγο αμπέλι» τα ιδιωτικά σχολεία

Σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιρρίπτει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), μετά το πρόσφατο περιστατικό bullying.

Όπως αρχικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, «τα τελευταία 3,5 χρόνια, με μεγάλη ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι». Κατ΄απαίτηση ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων που καταδυναστεύουν το χώρο, δεν υπάρχει πλέον καμιά σοβαρή εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους εγγυητές της νομιμότητας, οι εκπαιδευτικοί, είναι απολύτως αποδυναμωμένοι και ευάλωτοι σε εργοδοτικές πιέσεις».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «δεν παραγνωρίζεται το γεγονός της έξαρσης της νεανικής παραβατικότητας που έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν απαντώνται στη δημόσια εκπαίδευση, ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων έχει επίσης συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και η γιγάντωση συνθηκών ανομίας και ασυδοσίας στα σχολεία αυτά συνδέεται στενά με το ρυθμιστικό πλαίσιο που η παρούσα κυβέρνηση έχει επιβάλει στο χώρο. Ένα πλαίσιο που έχει επιβάλει την περίπου μηδενική κρατική εποπτεία και έχει μετατρέψει τον εκπαιδευτικό σε κακοπληρωμένο, εξαντλημένο και τρομοκρατημένο υπάλληλο, χωρίς φωνή. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό γεγονότων βίας ψυχολογικής ή/και σωματικής, όπως το περιστατικό ακραίου bullying εναντίον μαθητή που ήδη βρίσκεται στις πρώτες ειδήσεις των ΜΜΕ. Δυστυχώς, όμως, το bullying σε ιδιωτικά σχολεία δεν έχει μόνο πρωταγωνιστές μαθητές, καθώς καταγράφονται πολλά περιστατικά με γονείς εναντίον εκπαιδευτικών και με ιδιοκτήτες εναντίον εκπαιδευτικών!».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση εξαπολύει επίθεση στην υπουργό Παιδείας, κατηγορώντας την ότι παρά το γεγονός ότι το γενικευμένο bullying στα ιδιωτικά σχολεία εντείνεται, δεν κάλεσε την ΟΙΕΛΕ στο διάλογο για το σχέδιο νόμου σχετικά με τη σχολική βία, αν και κάθε νόμος που ισχύει για τα δημόσια ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία. «Η κ. Κεραμέως – τονίζεται στην ανακοίνωση- μάλλον δεν θεωρεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «σχολεία», αλλά κλειστά «μαγαζιά» ορισμένων γνωστών και φίλων και δεν θέλει να εφαρμοστεί καμιά διάταξη που βάζει έστω και ελάχιστα όρια και περιορισμούς στη λειτουργία τους. Ακόμη κι αν αυτό βαίνει εις βάρος των μικρών μαθητών, εις βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, εις βάρος της ασφάλειάς τους…».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069