ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ : Εύθραυστες ισορροπίες στον Δήμο Μαραθώνα !

Spyros
Γράφει ο Σπύρος Παππάς

Από πολύ νωρίς «συννεφάκια» άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, στους κόλπους της «νέας» συμμαχικής Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα !

Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι συνεργασίες ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας απαιτούν συνδιαλλαγή ανάμεσα στους επικεφαλής τους, με τις διάφορες θέσεις ευθύνης να βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Πρώτες και καλύτερες είναι φυσικά αυτές των Αντιδημάρχων, οι οποίοι ασκούν διοίκηση και πληρώνονται με αντιμισθία για τα καθήκοντά τους αυτά, καθώς επίσης αυτές των Νομικών Προσώπων, του Γενικού Γραμματέα…

Η «μοιρασιά» λοιπόν αυτών των θέσεων αποτελεί «γρίφο» και πονοκέφαλο για τον «νέο»μας Δήμαρχο, ο οποίος καλείται σύντομα να μοιράσει ξανά αξιώματα διατηρώντας εύθραυστες… ισορροπίες.

Ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές, τα «συννεφάκια» αυτά αντί να μειώνονται, πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει πλέον καταφανής διάσταση απόψεων μεταξύ του Δημάρχου και πρωτοκλασάτων στελεχών του και η οριστική ρήξη, διαγραφή ή ανεξαρτητοποίηση κάποιου ή κάποιων… είναι μονόδρομος ! Ποιος θα είναι τελικά ο «αδύναμος κρίκος» ; Ποιος θα κάνει την αρχή ; Η ανάφλεξη της φλόγας που… σιγοκαίει είναι θέμα χρόνου !

Για το λόγο αυτό, κύριο μέλημα του Δημάρχου Μαραθώνα σήμερα, δεν φαίνεται να είναι η καθημερινότητα των πολιτών (πανδημία, μετανάστες, πολιτισμός, παιδεία, χυτα…), αλλά η εύρεση τρόπου αντιμετώπισης των δεκάδων υποσχέσεων και συμψηφισμών που του έδωσαν τη  εξουσία, καθώς επίσης και η εύρεση τρόπου ή τρόπων με τους οποίους θα μπορέσει να εκπληρώσει, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις συμφωνίες και τα ανταλλάγματα της συνεργασίας του, με «Νέους Ορίζοντες» και «Δύναμη Πολιτών» !

Με αφορμή λοιπόν τις νέες Αντιδημαρχίες, όλα τα στελέχη, ένθεν και ένθεν, βρίσκονται σε… εγρήγορση και σε… θέσεις μάχης. Το «παιχνίδι» όμως είναι γνωστό ! Άλλωστε ο «νέος» Δήμαρχος δεν σκοπεύει να απαλλαγεί από τις παλιές και παγιωμένες τακτικές και πρακτικές του παρελθόντος, προκειμένου η «Πορεία-Πράξης» να διεκδικήσει με αξιώσεις και πάλι τον Δήμο Μαραθώνος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νευρική… κρίση όμως του Δημάρχου και των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, απόρροια όλων όσων προανέφερα, είναι ορατή σχεδόν καθημερινά. Παρόλο που η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών (λόγω απλής αναλογικής) διευκολύνει ουσιαστικά την ομαλή διακυβέρνηση του Δήμου, ο Δήμαρχος γνωρίζει καλά πως μία Δημοτική Αρχή που βασίζεται σε με μια ισχνή πλειοψηφία ενός μόνο Δημοτικού Συμβούλου (17 έναντι 16), είναι αίολη και ανατρεπτική. Σε περίπτωση λοιπόν ρήξης, διαγραφής ή ανεξαρτητοποίησης κάποιου ή κάποιων Δημοτικών Συμβούλων από την συμμαχική πλειοψηφία, αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα την συνοχή της Δημοτικής Αρχής.

Σήμερα λοιπόν, ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές, οι ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες από ποτέ ! Τα ερωτήματα… πολλά, οι δε χειρισμοί του Δημάρχου στο θέμα αυτό, θα πρέπει να είναι λεπτοί, εύστοχοι και κοινά αποδεκτοί, αλλιώς το αξίωμα δεν είναι δύσκολο να καταστεί… δίκοπο μαχαίρι ! Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως  η «νέα» Δημοτική Αρχή Μαραθώνα, από την αρχή της πορείας της, ακροβατεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί… Αν την αντέξει το σκοινί, θα φανεί… 

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069