Στη διάθεση των Δήμων, των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων η διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα που δημιούργησε η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Για την εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Αττική

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο σε Δήμους, Σώματα Ασφαλείας και εθελοντές

Γ. Πατούλης: «Δημιουργήσαμε ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ενισχύουμε τις προληπτικές πολιτικές, για την καλύτερη προστασία των πολιτών»

«Για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο συστηματική και πυκνή χαρτογράφηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας».

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προλογίζοντας το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη χρήση της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής» από το “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών» του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΕΑ για λογαριασμό της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Σκοπός του έργου είναι η αποτελεσματική οχύρωση των πόλεων και η προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές.

Το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι Μεγαρέων Γ. Σταμούλης και Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, εκπρόσωποι Δήμων της Αττικής όπου έγιναν οι σχετικές μελέτες, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ Ε. Γκαρίλας, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Πυροσβεστικής Μ. Γκόβας, ομάδες πολιτικής προστασίας των Δήμων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων αλλά και πρωτοβουλίες κατοίκων. Επίσης παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Κόκκαλης, Μ. Κουρή, Σ. Αντωνάκου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Β. Γιαννακόπουλος, Δ. Νάνου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντών Ε. Μπαρμπαγιάννη και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Επισημαίνεται πώς βάσει της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έγιναν μελέτες στους εξής 23 Δήμους: Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Λαυρεωτικής, Γλυφάδας, Φυλής, Νέας Σμύρνης, Βύρωνος, Δάφνης-Υμηττού. Επιπλέον, έγιναν μελέτες με τη μέθοδο fast-track, λόγω των δασικών πυρκαγιών του 2021 στους εξής Δήμους: Μεγαρέων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Γ. Πατούλης : Επενδύουμε στο πιο κρίσιμο εργαλείο μας που είναι η πρόληψη Ο κ. Πατούλης αφού επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με έναν επιστημονικό φορέα κύρους όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισήμανε πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο, προς όφελος της θωράκισης της Αττικής και της προστασίας των πολιτών.

«Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνουμε στη σημασία της πρόληψης, στόχος μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να γίνουμε πιο επιτελικοί στο σχεδιασμό μας αλλά και να συνδράμουμε αποτελεσματικότερα το έργο των αρμόδιων υπουργείων και φορέων πολιτικής προστασίας που θα έχουν πλέον στη διάθεση τους το συγκεκριμένο εργαλείο. Επίσης εστιάζουμε στην εκπαίδευση των Δήμων και των αρμόδιων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, όπως και των εθελοντών, προκειμένου οι πολιτικές πρόληψης που θα εφαρμόζονται να είναι πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να γνωρίζουν και πως θα προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και πως θα προστατευθούν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή τους. Τα αποτελέσματα του έργου αυτού αφενός θα υποστηρίξουν τη λήψη μέτρων και τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων προστασίας, αφετέρου θα τροφοδοτήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κρίσης κατά την ώρα του καταστροφικού συμβάντος (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός)», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία αλλά και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ποιότητα του επιστημονικού έργου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση κινδύνων. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το βέλτιστο παράδειγμα συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκησης της οποίας ο ρόλος στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι κομβικός. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιστήμη είναι μαζί μας. Μας βοηθάει να έχουμε μια βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο οποίος ανέλυσε την επιστημονική βάση και τους άξονες πολιτικής προστασίας για την Περιφέρεια Αττικής για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Κοντοές «Για πρώτη φορά η ανάλυση είναι τόσο λεπτομερής, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, βασίζεται σε επικαιροποιημένα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, και αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και έγκυρες μεθοδολογίες που συνδυάζουν πολλαπλές πηγές δεδομένων και εξελιγμένα μοντέλα εκτίμησης κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού”. (Επισυνάπτεται η σχετική παρουσίαση).

Κλείνοντας ανέφερε πως οι μελέτες θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους Δήμους (ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,  ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ). Παράλληλα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα προγραμματιστεί και σχετική άσκηση σε επιλεγμένο Δήμο.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Επιχειρησιακής μονάδας  BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Νίκος Σταθόπουλος και Αλεξία Τσούνη παρουσίασαν την διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα που δημιούργησε η μονάδα. O Ν. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Βραυρώνα) και του Δήμου Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κακή Θάλασσα, Κάτω Ποσειδωνία, Κάτω Σούνιο) και στην εκτίμηση του κινδύνου σεισμού στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και Φυλής, ενώ η Α. Τσούνη μίλησε για την εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας του ρέματος Πικροδάφνης (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Αλίμου, Π.Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Δάφνης- Υμηττού) και του ρέματος Γιώργη (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας) και αναφέρθηκε στην επείγουσα εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας-διάβρωσης-κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν περισσότερο από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021 (Σχοίνος, Βαρυμπόμπη, Βίλια).

Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υλοποιείται από μια υψηλού επιπέδου διεπιστημονική ομάδα ερευνητών/τριών που αποτελεί συνεργασία της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Τομέας Υδρολογίας, Υδρομετεωρολογίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Εδαφομηχανικής,Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής  και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069