Στην εκδήλωση “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” που διοργάνωσαν η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μας δείχνει το ιστορικό καθήκον μας: να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου»

Τη σημασία να μην ξεχαστεί ποτέ η θηριωδία που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” που διοργάνωσαν η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή Εστία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης: Ο υφυπουργός Παιδείας Ά. Συρίγος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Κενεβέζος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας Ο. Παπασάββας, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Χ. Σπαρταλιάν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γ. Συλλούρης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής, ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χ. Ολύμπιος και ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Βοσκός.

«Ο Ελληνισμός του Πόντου για περισσότερα από 3.000 χρόνια έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην περιοχή, διακρίθηκε διαχρονικά στα γράμματα, τις τέχνες, το εμπόριο, έχτισε πόλεις που αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα της Ανατολής και ανέδειξε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Πριν από 103 χρόνια η λαμπρή αυτή ιστορία διακόπηκε από το κτηνώδες έγκλημα των Νεότουρκων, που έγραψαν την ίδρυση του εθνικού κράτους τους με το αίμα των εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια πράξη φρικώδους βίας, που λίγα χρόνια πριν είχαν δοκιμάσει οι αδελφοί μας Αρμένιοι και σχεδόν μετά από μισό αιώνα γεύτηκε και ο Ελληνισμός της Κύπρου.

Η παρουσία σήμερα εδώ, στο σπίτι της Κύπρου, των απογόνων των ηρωικών Ελλήνων του Πόντου και της Μεγαλονήσου που έχασαν τη ζωή τους και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, αποδεικνύει δυστυχώς ότι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε μέχρι τη δικαίωση είναι μακρύς και δύσκολος.

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που θα τιμήσουμε σε λίγες ημέρες, μάς δείχνει το ιστορικό καθήκον μας: να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, που μέχρι σήμερα αποτελεί ανοικτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού.

Από αυτό το βήμα δίνουμε ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι επιβουλεύονται διαχρονικά την πατρίδα μας, ότι όπως τότε, έτσι και σήμερα, έτσι και πάντα, θα πράξουμε στο ακέραιο το ιστορικό μας καθήκον και θα κρατήσουμε με κάθε θυσία αναμμένη τη δάδα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Γιατί όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει στο μέλλον. Και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Το χρωστάμε σε αυτούς που χάθηκαν, το χρωστάμε σε εμάς τους ίδιους και – πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στις γενιές Ελλήνων που έρχονται».

Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση παρακάτω:

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069