«ΣΥΜΜΑΧΙΑ»: Θεματοφύλακας της νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών θα παραμείνει η παράταξη μας στο Δήμο Μαραθώνα

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο συνδυασμός “ΣΥΜΜΑΧΙΑ” έχει καταθέσει  εγγράφως μια σειρά από ερωτήματα που απευθύνονται προς τον Δήμαρχο  της πόλης μας και απαιτούν απαντήσεις ώστε αφενός να τηρείται η αρχή της  διαφάνειας που οφείλει να ακολουθεί η δημοτική αρχή, αφετέρου δε να  ασκείται το δημοκρατικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης για έλεγχο της  διοίκησης. 

Πέραν της αυτονόητης ηθικής υποχρέωσης του κ. Τσίρκα να απαντήσει  εγγράφως στις επιστολές μας, υφίσταται και νομική απαίτηση, όπως ορίζει το  άρθρο 61 του ν. 3852/2010 που αναφέρει πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να  ενθαρρύνει και να προωθεί κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την  καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων της και  λειτουργίας του δήμου. 

Η δε παράγραφος 3 του ως άνω άρθρου αναφέρει αυτολεξεί: “Ο δήμαρχος και  ο αντιδήμαρχος υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως ή προφορικώς, στα ερωτήματα που τους υποβάλλουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε  ένα (1) μήνα.” 

Τα ερωτήματα που απευθύναμε εγγράφως στον κ. Τσίρκα αφορούν φλέγοντα  ζητήματα της πόλης μας και ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: 

• Απολογισμός Μουσείου Μαραθώνιου Δρόμου 

• Προτάσεις Τεχνικού Προγράμματος 

• Υδροδότηση, χρεώσεις 

• Σύγκλιση συμβουλίου αρχηγών δημοτικών Παρατάξεων. • Ενημέρωση για τα έσοδα / έξοδα του Μουσείου Μαραθώνιου δρόμου • Συμβάσεις παραχώρησης κυλικείων 

• Έργα οδοποιίας στην Αγία Μαρίνα 

• Ενημέρωση για την κτηματική περιουσία του δήμου 

• Ενημέρωση για την Ε’ κατασκήνωση 

Είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου οι αριθμοί πρωτοκόλλου με τους  οποίους καταθέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα. 

Επειδή ο κ. Τσίρκας και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αρνούνται να εφαρμόσουν  το νόμο, η παράταξή μας απέστειλε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 επιστολή προς  την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας να υποχρεωθεί ο Δήμαρχος  να συμμορφωθεί με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. 

Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, απέστειλε στον κ. Τσίρκα την υπ’  αριθμό 47172/09.03.2022 επιστολή με την οποία ζητά έγγραφη απάντηση του  Δημάρχου, θέτοντας μάλιστα προθεσμία 20 ημερών. 

Η παραπάνω προθεσμία παρήλθε χωρίς βέβαια ο Δήμαρχος να μπει στον  κόπο να απαντήσει, επιδεικνύοντας για ακόμα μια φορά αλαζονική και  αντιδημοκρατική στάση. 

Δεν μας προκαλεί εντύπωση η άρνηση του κ. Τσίρκα να εφαρμόσει το νόμο  και να ασκήσει τα καθήκοντά του με δημοκρατικό και ηθικό τρόπο. Είναι κάτι  αναμενόμενο, που είχαμε άλλωστε επισημάνει και κατά την προεκλογική  περίοδο. 

Μας προξενεί όμως εντύπωση η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών της  περιφέρειας που, μετά την λήξη της προθεσμίας που είχαν θέσει στον κ.  Τσίρκα προκειμένου να απαντήσει δεν ξεκίνησε πειθαρχικός έλεγχος, όπως  προβλέπεται από τα άρθρα 214 έως 238 του ν. 3852/2010 όπως  τροποποιήθηκε και ισχύει. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αδράνεια αυτή οφείλεται σε γραφειοκρατικούς  λόγους και δε σχετίζεται με πολιτικές ή προσωπικές σχέσεις του κ. Τσίρκα με  παράγοντες της Περιφέρειας ή ότι υποκρύπτεται άλλου είδους συναλλαγή. 

Άλλωστε, οι θέσεις της παράταξης “ΣΥΜΜΑΧΙΑ” για την κατασκευή του νέου  ΧΥΤΑ είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και οι θέσεις τόσο του κ. Τσίρκα,  όσο και της Περιφέρειας που στο συγκεκριμένο θέμα ταυτίζονται. 

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η παράταξη “ΣΥΜΜΑΧΙΑ” θα παραμείνει  θεματοφύλακας της νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών στο Δήμο  Μαραθώνα και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που παρέχει ο νόμος  προκειμένου να υποχρεωθεί ο κ. Τσίρκας να λογοδοτεί σύμφωνα με τις αρχές  και τις αξίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. 

Για την παράταξη “ΣΥΜΜΑΧΙΑ”  

Σπύρος Λιβαθινός

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069