Συνεδρίασε η 1η  Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Με μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Υπουργείων και εκπρόσωπων της Αυτοδιοίκησης, συνεδρίασε η 1η  Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Γ. Πατούλης: « Με το ΕΣΠΑ κάθε μέρα που περνά η Αττική αλλάζει. Μεταμορφώνεται σε μία Περιφέρεια που θέλουν όλοι να ζουν, να εργάζονται, να επιχειρούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους»

Τη βούληση της διοίκησης να συνεχίσει να αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να διασφαλίσει ότι και τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της 1 ης  Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των συναρμόδιων Υπουργείων, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και λοιπών εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Γ. Φίρμπας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Patrik Paquet, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Πανταζάτος και η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας – Εθνική Αρχή Διαφάνειας Μ. Κωνσταντινίδου, οι οποίοι συνεχάρησαν την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την εξαιρετική, όπως ανέφεραν, δουλειά που έγινε, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, να είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Δ. Δρόσης και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027 και εξειδίκευσαν τους στόχους, τους προϋπολογισμούς, τους δείκτες και τις νέες δράσεις ανά τομέα πολιτικής.

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Λ. Κοσμόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Β. Γιαννακόπουλος, Γ. Δημόπουλος, Χ. Ρώμας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Λυκόβρυσης- Πέυκης Τ. Μαυρίδης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, ο Δήμαρχος Μανδρας-Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Καρύδης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Ν. Παπαδάκης, Φ. Καλογήρου και Ν. Παπαγεωργίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος.

Γ. Πατούλης: «Ανάπτυξη- Καινοτομία- Ποιότητα Ζωής οι στόχοι μας»

Μήνυμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης αλλά και αποφασιστικότητας να διαμορφωθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της Αττικής με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ, έστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Όπως ανέφερε το νέο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 βασίζεται στο τρίπτυχο Ανάπτυξη- Καινοτομία- Ποιότητα Ζωής, με στόχο «κάθε μέρα που περνά να αλλάζουμε την Αττική».

«Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τον αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό του, διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει αναπτυξιακή πορεία» ανέφερε, επισημαίνοντας πως ήδη το ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020 παρουσιάζει σήμερα μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης.

«Το Λεκανοπέδιο είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο με 2.000 νέα έργα υποδομής»

Στην Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής 2.000 νέων έργων υποδομής και κοινωνικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, τα οποία σήμερα «αξιοποιούμε ως εφαλτήριο για μια δυναμική συνέχεια», με σχεδιασμό, συνεργασίες  και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζοντας την αύξηση των διατιθέμενων πόρων κατά 54%, κάτι που μεταφράζεται σε 1.6 δις ευρώ διαθέσιμα. «Οι πόροι αυτοί», διευκρίνισε ο κ. Πατούλης «μαζί με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα μας επιτρέψουν «να μετατρέψουμε την Αττική, στην πιο πράσινη, την πιο καινοτόμα, την πιο ανθρώπινη Περιφέρεια της χώρας μας. Σε μια Περιφέρεια που θέλουν όλοι να ζουν, να εργάζονται, να επιχειρούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους». «Η Αττική αλλάζει. Γίνεται καλύτερη, ομορφότερη, πιο ανθρώπινη, πιο ισχυρή και οδηγείται σε μία βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη αποτελεί για εμάς συνειδητή πολιτική επιλογή»

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έστειλε ένα ακόμη πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας «η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή» και πρόσθεσε: «Η δική μας ισχύς, είναι η αποφασιστικότητά μας να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης, που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης κι ευημερίας, σε όλους τους λαούς της. Στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτό που μας ενώνει, είναι η δύναμη της αλληλεγγύης, των κοινών αρχών κι αξιών, η προσήλωση στη Δημοκρατία και τις Ανθρώπινες Αξίες. Είναι η πίστη μας στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, είναι ο οικονομικός βραχίονας που διασφαλίζει πως καμία χώρα, κανένας λαός, καμία Περιφέρεια της Ευρώπης, δεν θα μείνει πίσω.  Η Ευρώπη, αποτελεί την μεγάλη οικογένειά μας και καθημερινά στην Αττική συντελούνται
σημαντικές αλλαγές που με την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων».

«Με 2 δις ευρώ από το Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020 υλοποιήσαμε πάνω από 11 χιλιάδες δράσεις»

Ακολούθως ο κ. Πατούλης ανέφερε πως περίπου δύο  δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις, μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020.

Επίσης πρόσθεσε, μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2021 κατά την περίοδο της πανδημίας:

  • Στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα με 250 εκατομμύρια ευρώ σε 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Με 161 εκατομμύρια ευρώ στηρίζονται 255.000 συμπολίτες μας και η λειτουργία  292 κοινωνικών δομών.
  • Ενισχύθηκαν Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας& Εξαρτήσεων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για Υποστήριξη Γυναικών θυμάτων Βίας
  • Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Με την πρόσληψη 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση του covid. Aλλά και την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας καθώς και την κατασκευή του νέου  Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι.

«Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, κάθε μέρα που περνά, η Αττική Αλλάζει», υπογράμμισε.

«Με το νέο ΕΣΠΑ ανοίγουμε μία νέα σελίδα στην Αττική»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, το οποίο έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 54%ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αττική.

Ειδικότερα όπως ανέφερε στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στην Αττική θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων που μας εμπιστευτήκατε, να πιάσουν τόπο. Θέλουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος, ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της Ευρώπης», επισήμανε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Δείτε στο παρακάτω link το βίντεο παρουσίασης του νέου Προγράμματος «Αττική» 2021-2027:
https://youtu.be/8rV2Gs7v9Zk
Δείτε στο παρακάτω link το βίντεο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής:
https://youtu.be/dmZ405aQ1Wo

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069