Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Κηπευτικού – Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνος «Ο Μαραθώνας»

Λάζαρος Οικονομίδης: «Πολλαπλά τα οφέλη των συνεργατικών σχημάτων!»

Ο κ. Λάζαρος Οικονομίδης από το Κάτω Σούλι Μαραθώνος, μιλάει για πρώτη φορά σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, για τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Ο Μαραθώνας».

«Κάτι καινούργιο γεννιέται στον Μαραθώνα» όπως τιτλοφορήσαμε και το σχετικό ρεπορτάζ από την πρώτη παρουσίαση του Συνεταιρισμού σας κ. Οικονομίδη, πριν λίγες εβδομάδες. Ποια ήταν η αφορμή για τη νέα αυτή προσπάθεια στην περιοχή;

Η αφορμή για τη δημιουργία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε από μια συζήτηση που είχα, με υπάλληλο της ΔΑΟΚ Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, για τυποποιημένα νωπά κηπευτικά προϊόντα, όπου και πληροφορήθηκα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία -προγράμματα – πλεονεκτήματα που έχουν τα συνεργατικά σχήματα. Οι συνεργασίες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, λόγω εκμηχάνισης και η συγκέντρωση –  τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων συλλογικά, δίνει τη δυνατότητα επίτευξης καλύτερων τιμών. 

Δεν σας κρύβω βέβαια, ότι η δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού ή ομάδας παραγωγών, ήταν κάτι που με απασχολούσε αρκετό διάστημα πριν.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Συνεταιρισμού;

Σας παραπέμπω σε σημεία του Καταστατικού: 1. Παρεχόμενες υπηρεσίες λογιστικής, φορολογικής και φοροτεχνικής υποστήριξης, 2. Προβαίνει σε εκπόνηση μελετών ή σχεδίων και σε υποβολή φακέλων για προγράμματα αναγνώρισης εθνικού ή ευρωπαϊκού φορέα, 3. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους επιστήμονες, γεωτεχνικούς (κτηνιάτρους και γεωπόνους) καθώς και ειδικότερες υπηρεσίες της αρμοδιότητας των επιστημόνων αυτών, 4. Ασκεί λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής, βιολογικών προϊόντων και τροφίμων, 5. Τα παραγόμενα προϊόντα ο Συνεταιρισμός τα διαθέτει στην εγχώρια και ξένη αγορά, 6. Παρέχει συνεταιριστική εκπαίδευση κι επιμόρφωση στα μέλη του και διαδίδει την ιδέα του συνεργατισμού, 7. Ο Συνεταιρισμός μπορεί να συναλλάσσεται με τρίτους, σύμφωνα με τις αποφάσεις, που λαμβάνει η γενική συνέλευση.

Είναι πολλά ακόμα για τα οποία είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε κατ’ ιδίαν όποιον συνάδελφο ενδιαφέρεται.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Τι ενέργειες κάνετε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό σας;

Ο Συνεταιρισμός έχει πάρει ΑΦΜ, ενώ ολοκληρώνεται το σάιτ μας, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία. Εντός των ημερών θα συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα, καθώς και να προβούμε σε αναλυτική ενημέρωση.

Βλέπετε θετική ανταπόκριση από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής;

Δέκα είμασταν τα ιδρυτικά μέλη, οι οποίοι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον Συνεταιρισμό. Δυστυχώς, για δικούς τους λόγους και προβληματισμούς, τα δύο μέλη έχουν αποχωρήσει και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δεκτές κι επισήμως, τις εν λόγω αποχωρήσεις στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Το θετικό είναι πως έχουμε ήδη πενήντα περίπου συναδέλφους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να γραφτούν μέλη, αν και διαπιστώνουμε μία γενικότερη διστακτικότητα και ανασφάλεια, κάτι που όπως πιστεύουμε οφείλεται στην άγνοια και τον φόβο του καινούργιου. Αισιοδοξούμε ότι το κλίμα θ’ αλλάξει και η προσπάθειά μας, θα τύχει μεγάλης στήριξης, μόλις γίνουν γνωστά και κατανοηθούν τα οφέλη του συνεργατισμού και της συλλογικότητας.

Η ισχύς εν τη ενώσει, πάντοτε!

ΠΗΓΗ: απο την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Ζω Ανατολικής Αττικής

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069