Σύντομος Απολογισμός έργων και δράσεων για την διετία 2019-2021 του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού

Με Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής υλοποιείται το σχέδιο του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για μία Αττική Πρώτη!

Ο Θανάσης Αυγερινός για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης - iSelida.gr

Κάνοντας μου τη μεγάλη τιμή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης να με εμπιστευτεί ως
Κάνοντας μου τη μεγάλη τιμή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης να με εμπιστευτεί ως Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, έχω την ευκαιρία να υπηρετώ τον τόπο που μεγάλωσα και ζω προσπαθώντας διαρκώς για την αναβάθμιση της περιοχής. Το καθημερινό μας έργο έχει ως στόχο να παραμένουμε διαρκώς δίπλα στον πολίτη της Ανατολικής Αττικής υλοποιώντας έργα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων της, την Αντιπλημμυρική τους θωράκιση, την διαρκή ανάπτυξη του δικτύου της Αποχέτευσης Ακαθάρτων, την Οδική Ασφάλεια αλλά και εκείνα που προωθούν την παραδοσιακή Αγροτική Δραστηριότητα τους και αναδεικνύουν την πλούσια Φυσική, Πολιτιστική και Ιστορική κληρονομιά τους.

Με οργάνωση, προγραμματισμό και πολλή δουλειά, γίνονται σημαντικά βήματα κάθε μέρα, έτσι ώστε η Ανατολική Αττική, τρίτη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας μας, με την γεωγραφική ποικιλομορφία, με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες ανάπτυξης υποδομών, να καταστεί εφάμιλλη των προσδοκιών των πολιτών της.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη, με τον οποίο ασπαζόμαστε την ίδια φιλοσοφία και ο οποίος μας έχει ενστερνίσει το όραμα του για την Αττική, βλέπουμε και σχεδιάζουμε 30 χρονιά μπροστά. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας οραματιζόμαστε την Ανατολική Αττική καλύτερη και απαλλαγμένη από το σημαντικό πρόβλημα έλλειψης βασικών υποδομών που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα πρόχειρων σχεδιασμών, κακών πολιτικών και συνεχούς αναβλητικότητας από σειρά κυβερνήσεων.

Τα έργα που υλοποιήσαμε αλλά και τα νέα έργα που εντάξαμε στον προγραμματισμό μας την διετία 2019- 2021 θέτουν την βάση για μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην Ανατολική Αττική αφού ο στόχος μας είναι ως το τέλος του 2023 να έχουν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε, διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο μας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Δημοσιεύοντας τον πρώτο μας απολογισμό για την διετία 2019-2021, εγκαινιάζεται μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για το καθημερινό μας έργο και τις προσπάθειες μας ώστε να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις με τον απολογισμό του έργου μας ανά θεματικό άξονα δραστηριότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Για την Ανατολική Αττική η περίοδος 2019 – 2021 συνδυάστηκε με σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης (σε διάφορα στάδια υλοποίησης), που συνολικά ανέρχονται στο 1 δις ευρώ. Ιδιαιτέρως υπογραμμίζεται η ένταξη 77 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 125,6 εκ. ευρώ, χαράζοντας αναπτυξιακή κατεύθυνση και στους 13 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Τα έργα αυτά έχουν θετικό πρόσημο για την περιοχή ως προς την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, όπως αστικές αναπλάσεις, ανάπτυξη σχολικών υποδομών και υποδομών άθλησης και πολιτισμού, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.α.

Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, πρώτη προτεραιότητα μας ήταν να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης τα εμβληματικά έργα κατασκευής των Κέντρων Συλλογής, Επεξεργασίας και Διάθεσης αστικών λυμάτων (ΚΕΛ & ΕΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών- Αρτέμιδας αλλά και των δικτύων αποχέτευσης των Δήμων Παλλήνης, Παιανίας (Γλυκά Νερά) και Μαρκόπουλου Μεσογαίας, αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ που ανέρχονται συνολικά στα 518,80 εκ. ευρώ. Παράλληλα, θέσαμε τη βάση για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για το πάντα επίκαιρο αλλά και απολύτως αναγκαίο αίτημα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, που δεν είναι άλλο από την ίδρυση του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, συντάσσοντας τις πρώτες μελέτες χωροθέτησης και βιωσιμότητας ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν πόροι για την κατασκευή του στο σχεδιασμό του νέου Προγράμματος ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ 2021-2027). Σημειώνεται ότι η οριστική απόφαση της ίδρυσης αποτελεί απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο ως διοίκηση προωθούμε ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Για την διοίκηση μας, η Αντιπλημμυρική Προστασία των περιοχών βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε έργα και μελέτες αποχέτευσης όμβριων, οριοθέτησης-διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Κατά την διετία 2019-2021 χρηματοδοτήθηκαν έργα & μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ (σε διάφορα στάδια υλοποίησης), ενώ ο προϋπολογισμός των εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων σε πάνω από 65.000 μέτρα σημείων υψηλής επικινδυνότητας ανήλθε στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, κατά την διετία 2019-2021 βασικός στόχος του Περιφερειάρχη αλλά και όλης της διοίκησης της Περιφέρειας ήταν και παραμένει, να έχει δρομολογηθεί οριστικά η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, καθιστώντας την μια πράσινη Περιφέρεια, πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση με οργανωμένη λειτουργία ξεχωριστού δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτήθηκαν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 295.781€ και εξοπλίστηκαν με 7.152 καφέ κάδους οργανικών αποβλήτων και 31 απορριμματοφόρα αποκομιδής απορριμμάτων.

Επιπλέον, επενδύσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών χρηματοδοτώντας:
α) μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ) παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια συνολικού προϋπολογισμού 5.496.103,00 ευρώ, καθώς και
β) τον Δήμο Αχαρνών για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομής με τεχνολογία φωτιστικών LED και σύστημα τηλεδιαχείρισης συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Τη διετία 2019-2021 το κοινωνικό αποτύπωμα της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής καταγράφηκε με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω της χρηματοδότησης από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ) α) της λειτουργίας 44 Κοινωνικών Δομών 20,1 εκάτ. ευρώ οι οποίες εξυπηρετούν 26.370 Ωφελούμενους (Κέντρα Κοινότητας και με παραρτήματα ΡΟΜΑ, Κοινωνικά Παντοπωλεία & Φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με νοητική στέρηση) και β) της Αναβάθμισης υποδομών στις δομές υγείας συνολικού προϋπολογισμού 379.406 ευρώ.

Αλλά και κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της πανδημίας, η διοίκησή μας στήριξε τις ευάλωτες ομάδες με την παράδοση δωρεάν γευμάτων, την δωρεάν μεταφορά πολιτών που δεν είχαν άλλο τρόπο μετακίνησης στα κέντρα εμβολιασμού, την παράδοση μασκών και ειδών αυτοπροστασίας καθώς και την διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών Rapid Test από τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (Κ.Ο.Ε.Σ.) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.)

Επιπλέον, ως διοίκηση στηρίξαμε έμπρακτα τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μέσα από έργα και δράσεις ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, χρηματοδοτώντας πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις συνολικού προϋπολογισμού 632.328€. Ωστόσο, το πιο εμβληματικό και μοναδικό στην ιστορία της Χώρας μας έργο είναι η χρηματοδότηση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας, με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοιχτές για όλους τους πολίτες, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών δομών, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ βρίσκεται σε εξέλιξη η χρηματοδότηση της κατασκευής Σχολικών Συγκροτημάτων συνολικού προϋπολογισμού 28, 3 εκ. ευρώ στους Δήμους Αχαρνών, Διονύσου (Δ.Κ. Διονύσου και Κρυονερίου), Κρωπίας, Μαραθώνα ( Δ.Κ. Ν. Μάκρης), Μαρκοπούλου Μεσογαίας (Πόρτο Ράφτη), Σαρωνικού (Δ.Κ. Κουβαρά), Ωρωπού (Καπανδρίτι).

Στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, κατά την πρώτη διετία της διοίκηση μας αυξήσαμε σημαντικά τους επίγειους και από αέρος ψεκασμούς καταπολέμησης κουνουπιών, περιαστικά και σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Η αναβάθμιση των δομών των παρεχόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας αποτέλεσε σημαντικό άξονα παρεμβάσεων για την διοίκησή μας και έτσι από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας προχωρήσαμε στην ανακαίνιση και επέκταση σε νέο αναβαθμισμένο χώρο των υπηρεσιών της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της ΠΕΑΑ (μετά από 25 χρόνια ενός απαράδεκτου εργασιακού χώρου, για πολίτες και εργαζόμενους) ενώ παράλληλα ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση και μίσθωση νέου ακινήτου προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της ΠΕΑΑ η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική δρομολογήθηκαν μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που θα προσδώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής σε σημαντικούς τομείς όπως:

Α) Αγροτική Ανάπτυξη και Αγροδιατροφή με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προώθηση δράσεων όπως: η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής, λειτουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου της αγροτικής γης, αλλά και τη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ) του ΓΠΑ για την ίδρυση Κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα «AGROKNOW HUB» συνολικού προυπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Β) Θαλάσσια Προστασία με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τη λήψη μέτρων Προστασίας της Παράκτιας Ζώνης της Ανατολικής Αττικής αλλά και τη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ) του ΕΛΚΕΘΕ για την έρευνα και καινοτομία αιχμής στο υδάτινο περιβάλλον-ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της Γαλάζιας Οικονομίας συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069