Σύντομος Απολογισμός έργων και δράσεων για το έτος 2022 του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού

Με οργάνωση, προγραμματισμό και πολλή δουλειά, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, το 2022 έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, σημαντικά βήματα κάθε μέρα, έτσι ώστε η Ανατολική Αττική, τρίτη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας μας, με την γεωγραφική ποικιλομορφία, με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες ανάπτυξης υποδομών, να καταστεί εφάμιλλη των προσδοκιών των πολιτών της.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απρόσκοπτη εκτέλεση των ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ συνολ. προϋπ. 518 εκ. ευρώ, όπως είναι:

Τα έργα Συλλογής, Επεξεργασίας και Διάθεσης αστικών λυμάτων των Δήμων Μαραθώνα (124,9 εκ. ευρώ), Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος (205,9 εκ. ευρώ), συνολ. προϋπ. 330,8 εκ. ευρώ,

Τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στους Δήμους Παλλήνης (33,7 εκ. ευρώ), Ραφήνας-Πικερμίου (63,7 εκ. ευρώ), Παιανίας (Γλυκά Νερά) (11,5 εκ.ευρώ), συνολ. προϋπ. 108,9 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής ΝΕΩΝ έργων συνολ. προϋπ. 38,5 ευρώ, χαράζοντας αναπτυξιακή πορεία και στους 13 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, σε όλους τους νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, όπως αντιπλημμυρικά έργα, αποχέτευση ακαθάρτων, αστικές αναπλάσεις, οδοποιία, εξοικονόμηση της ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος κ.α..

Σημαντικότερα αυτών:

  1. Αντιμετώπιση Αστοχιών Ορυγμάτων – Κατολισθήσεων επί του Οδικού Δικτύου (Εο32) από Μικροχώρι Καπανδριτίου έως Βαρνάβα Αττικής 8,9 εκ. ευρώ
  2. Επεμβάσεις για αποκατάσταση Πρανών και Τεχνικών έργων Κηφισού Ποταμού και Ρέματος Βαρυμπόμπης 5,5 εκ. ευρώ
  3. Ανακαίνιση Υποδομών και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κολυμβητικής Δεξαμενής και Περιβάλλοντα Χώρου Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης 4,8 εκ. ευρώ
  4. Κατασκευή Κολυμβητηρίου στην περιοχή Μηλαδέζα 4 εκ. ευρώ
  5. Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου στη θέση Μαζάρεκο του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος 1,5 εκ. ευρώ
  6. Αναβάθμιση Στίβου (Ταρτάν) Δημοτικού Σταδίου Μαραθώνα και Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος 573.376 ευρώ
  7. Προμήθεια για την αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος κοινοχρήστου χώρου στο Γέρακα, 1, 2 εκ. ευρώ
  8. Προμήθεια ρευμάτων ανακύκλωσης για την αποθήκευση και μείωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους Δήμους Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Διονύσου, Ωρωπού και Αχαρνών 9,9 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, υπογράφηκαν ΝΕΕΣ προγραμματικές συμβάσεις συνολ. προϋπ. 18,8 εκ. ευρώ – νέες πρωτοβουλίες που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται – όπως είναι:

  1. η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου “ΜΠΙΑ” στην Κερατέα του Δ. Λαυρεωτικής (προϋπ.1,8 εκ. ευρώ)
  2. η κατασκευή ανοιγόμενου ενεργειακού στεγάστρου για ενεργειακή αυτονομία και αντιανεμική προστασία του κολυμβητηρίου Δ.Ε. Παλλήνης προϋπ. 870.000 ευρώ)
  3. η αποκατάσταση οδοστρωμάτων στη Δ. Ε. Ραφήνας (προϋπ. 1,5 εκ. ευρώ)
  4. η κατασκευή κοινοχρήστου χώρου στάθμευσης στη Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος (προϋπ.183.520 ευρώ)
  5. η αναδιάταξη προβλητών και αποκατάσταση προστασίας ποδός προβλητών 3-9 Λιμένα Ραφήνας (προϋπ. 500.000 ευρώ)
  6. οι επεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε091 στο τμήμα Βάρκιζα από Σούνιο (προϋπ. 2 εκ. ευρώ), αφορά σε μελέτη αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής που θα υλοποιηθεί από την Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ
  7. η κατασκευή ηλεκτροφωτισμού επαρχιακής οδού Ωρωπού – Μαλακάσας (προϋπ. 1 εκ. ευρώ), με χρηματοδότηση από Δήμο και Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου
  8. η εκτέλεση Δημοσίων Δασοτεχνικών Έργων Ορεινής Υδρονομίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Υ.Π.ΕΝ. για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Βαρυμπόμπης, Αφιδνών, Κρυονερίου από την πυρκαγιά στις 3/8/202 (προϋπ. για τις μελέτες 1,2 εκ. ευρώ και προϋπ. για τα έργα 10 εκ. ευρώ, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση των μελετών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενώ για τα έργα θα αναζητηθεί μελλοντικά η χρηματοδότηση).

Παράλληλα, σταθερά συνεχίζονται οι ενέργειες για το ιστορικής σημασίας έργο της ίδρυσης Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, παρά τις δυσκολίες, με πρώτη ότι η απόφαση για τη δημιουργία του ανήκει στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. Με την αμέριστη στήριξη από τον Περιφερειάρχη Αττικής και γιατρό Γιώργο Πατούλη, ήδη βρισκόμαστε στη φάση διακήρυξης για τη σύνταξη των μελετών χωροθέτησης και βιωσιμότητας του Νοσοκομείου ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί για την κατασκευή του 20 εκ. ευρώ στο σχεδιασμό του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία δίνεται στην αντιπλημμυρική προστασία. Καθ’ όλο το 2022 και μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού σε επικίνδυνα σημεία ρεμάτων όλων των Δήμων της ΠΕΑΑ στο πλαίσιο διετούς σύμβασης συνολ. προϋπ. 3,3 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν τα εξής έργα:

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΖΩΝΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
  2. ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΦΑΣΙΔΕΡΙ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ε ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΚΑΤΑΝΤΗ ΤΗΣ BIC)
  3. ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ 2021.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν εντός του 2022 (ξεκίνησαν σε παλιότερο χρόνο) τα εξής:

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ προϋπ. 74.000 ευρώ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ προϋπ. 11,6 εκ. ευρώ.

Με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕΑΑ (αποψίλωση ξερών χόρτων, καθαρισμός φρεατίων, διαγραμμίσεις, αποκατάσταση λακκουβών κ.α.) συνολ. προϋπ. 945.000 ευρώ.

Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικά κτίρια υπογράφτηκαν συμβάσεις με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σε 8 Δήμους (Αχαρνών, Βάρης-Βούλας- 4 Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπατών-Αρτέμιδας και Ωρωπού) συνολ. προϋπ. 5,5 εκ. ευρώ.

Στον τομέα της περιβαλλοντικής υγιεινής, για την διαχείριση και αντιμετώπιση των κουνουπιών, εκτελέστηκαν 8 εφαρμογές ψεκασμών από αέρος στον υγροβιότοπο του Σχινιά– Μαραθώνα και 24 εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους περιαστικά και σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής (στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης συνολ. προϋπ. 2 εκ. ευρώ).

Αναφορικά με την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της ΠΕΑΑ, μετά την ανακαίνιση και επέκταση σε νέο αναβαθμισμένο χώρο των υπηρεσιών της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών – ύστερα από 25 χρόνια ενός απαράδεκτου εργασιακού χώρου για πολίτες και εργαζόμενους – συνεχίζεται η προσπάθεια για την εύρεση και μίσθωση νέου ακινήτου για τις υπηρεσίες της ΠΕΑΑ στην Παλλήνη, καθώς το υφιστάμενο αντιμετωπίζει πολλά θέματα. Για την παρούσα Διοίκηση αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα η συνεχής προάσπιση των καλών συνθηκών εργασίας και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών που επισκέπτονται το χώρο προς διευθέτηση των υποθέσεων τους. Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 είχε εξαγγελθεί ανάλογη πρόθεση και από τις προηγούμενες Διοικήσεις, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Τα ευχάριστα νέα είναι πως το θέμα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η σχετική διακήρυξη διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι ήδη είχε προηγηθεί διαγωνισμός μίσθωσης (έναρξη Σεπτέμβριος 2021) που κηρύχτηκε άγονος τον Απρίλιο 2022.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε η σημαντική δράση “Δρόμοι του Κρασιού” που σκοπό έχει την ανάδειξη του Αττικού Οίνου, της παράδοσης, της ιστορίας του αλλά και των Οινοποιείων της Αττικής και να προωθηθεί όχι μόνο το κρασί ως προϊόν αλλά και ως πολιτισμός ενώ παράλληλα να αναδυθεί και η τουριστική διάστασή του μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις με τον απολογισμό του έργου ανά θεματικό άξονα δραστηριότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Με όραμα, πρόγραμμα και ουσιαστική δουλειά θέτουμε τη βάση για μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην Ανατολική Αττική. Ενωμένοι και το 2023, συνεχίζουμε για να κάνουμε πράξη το όραμα του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, για μια Αττική που θα γυρίσει οριστικά σελίδα και θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069