Τελετή Έναρξης Μαραθωνίου: «Νενικήκαμεν»

Νενικήκαμεν”! Το ρήμα που αναφώνησε ο Αθηναίος οπλίτης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα στην καρδιά, στο άστυ, της αρχαίας Αθήνας αποτελεί και τον τίτλο του φετινού μουσικοχορευτικού δρώμενου της τελετής έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου. 

Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Άρτεμις Ιγνατίου πάνω σε ιδέα και μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Η ενδυματολογική επιμέλεια φέρει τη σφραγίδα του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, βοηθός χορογράφου είναι η Αφροδίτη Βερβενιώτη και φωνητικά “ντύνει” το δρώμενο η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου. 

Η τελετή έναρξης, όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Μαραθώνα και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του μεγάλου αγώνα, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στις 12:30 μπροστά από τον  Τύμβο του Μαραθώνα. Η πραγματοποίηση της σημαίνει επίσημα την εκκίνηση των εκδηλώσεων του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας όχι μόνο για τους δρομείς, αλλά και  και για τους θεατές και τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, μέσω της ΕΡΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  το διήμερο της 12ης και 13ης Νοεμβρίου 2021.

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, σε έναν τόπο όπου έχει γραφεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας- η μάχη των Αθηναίων  ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ. – θα λάβει χώρα η τελετή, όπως κάθε χρόνο.  Πυρήνα της θα αποτελέσει η εξέλιξη ενός μουσικοχοροθεατρικού δρώμενου στο οποίο συμμετέχουν 15 επαγγελματίες χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου. Η αφήγηση που θα συνοδεύει το δρώμενο θα βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα, όπως παραδίδονται από τις αρχαίες πηγές, ενώ τα δυο πρώτα μουσικά θέματα «Νενικήκαμεν Α’» και  «Χορός στο πεδίο της μάχης» αποτελούν φόρο τιμής του συνθέτη προς τους δύο μεγάλους πρόσφατα εκλιπόντες συνθέτες Βαγγέλη Παπαθανασίου και Μίκη Θεοδωράκη, και ειδικότερα στο έργο του τελευταίου.

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολουθεί λαμπαδηδρομία η οποία καλύπτει την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του αγώνα. Εκεί, το άναμμα του Βωμού που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία ανατίθεται τιμητικά κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που συνδέονται με την ιστορία του μαραθώνιου κινήματος, σε σπουδαίους αθλητές ή σε  ανώτατους εκπροσώπους διεθνών και εθνικών αθλητικών φορέων. Η φλόγα στον Βωμό θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 39ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.

Συντελεστές  της τελετής έναρξης του 39ου  Αυθεντικού Μαραθωνίου 

Ιδέα – Μουσική: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου

Ενδυματολογική επιμέλεια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Βοηθός χορογράφου:Αφροδίτη Βερβενιώτη

Μake up artisτ: Δήμητρα Σιδέρη  

Τραγούδι: Ρίτα Αντωνοπούλου

Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας

Χορός-Χοροθέατρο ART

Βιολάκη Γεωργιλαδάκη Μαρία

Γιαννακάκου Χρυσαυγή

Δημητρόπουλος Εφεντάκης Κωνσταντίνος

Καραγιαννίδης Νίκος

Κεχαγιά Μουράτ

Κορμπάκης Νίκος

Λειβαθηνός Θεοδόσης

Λυκοπούλου Λίνα

Μανωλάκη Ειρήνη

Νικολόπουλου Χριστίνα-Μαρία

Ντόβας Παναγιώτης

Σαρλάνη Αίγλη

Τράπαλης Δημήτρης

Φονταίν Ναταλία

Μουσικό σύνολο: 

Κιθάρα, ηχογράφηση, προγραμματισμός: Μανόλης Ανδρουλιδάκης 

Αρχαία λύρα: Νάνσυ Κλαμπάτσα, Αλίκη Μαρκαντωνάτου 

Κέρας, κοχύλι: Μιχάλης Στέφος 

Bansuri  – flauto traverso: Θύμιος Παπαδόπουλος 

Σανδάλια: ευγενική χορηγία Ancient Greek Sandals 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Eurokinissi

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069