«Θερμό» επεισόδιο: Ετοιμάζει… κρουαζιέρα ο Ερντογάν; Τον περιμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Θερμό» επεισόδιο: Για κάποιους δεν υπάρχει θερινή ραστώνη, υπάρχει μόνο εκπαίδευση και ετοιμότητα – Μετράει αντιδράσεις η Άγκυρα και ετοιμάζει έξοδο ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποιος Αύγουστος και ποιες διακοπές; Στις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε άλλο παρά χαλαρότητα επικρατεί, με τους τρεις Κλάδους να είναι σε συνεχή εκπαίδευση και μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να συντηρούν την ένταση με κάθε τρόπο, είτε με ρητορικά παραληρήματα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του, είτε με κινήσεις επί του πεδίου με στόχο να μετρήσουν τις αντιδράσεις μας. Προφανώς αναζητούν τρόπο για να μας αιφνιδιάσουν, ωστόσο, βλέπουν μονίμως απέναντί τους ελληνική σημαία.

Σε όλα τα «καυτά» σημεία του Αρχιπελάγους το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί επίδειξη σημαίας, ενώ στον αέρα η Πολεμική μας Αεροπορία φροντίζει να σπάει τον τσαμπουκά των Τούρκων κάθε φορά που επιχειρούν τις ανόητες παραβιάσεις. Σε απόλυτη ετοιμότητα και οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, που εκτός των άλλων έχουν και τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο της επιτήρησης των κινήσεων της απέναντι πλευράς.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι ενέργειες των Τούρκων επί του πεδίου δεν συνάδουν με την ρητορική της έντασης που ακολουθούν. Η μόνη τους ενέργεια ήταν να βγάλουν μια παράνομη αντι-navtex για την θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, την οποία έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο για το Abdulhamid Han, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που οι Τούρκοι σχεδιάζουν να βγάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα, έχει δέσει στο λιμάνι της Μερσίνας και πιθανότατα αναμένει πολιτικές αποφάσεις και εντολές για απόπλου. Η έξοδός του την Κυριακή από το λιμάνι της Μερσίνας και οι τεχνικές δοκιμές έθεσαν σε επαγρύπνηση Ελλάδα και Κύπρο, με το ΓΕΕΘΑ ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και να διαμηνύει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να αντιδράσουν σε κάθε σενάριο.

Και δεν μιλάμε για την περιοχή του Αιγαίου, αλλά για την Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί που το 2020 ο το Πολεμικό μας Ναυτικό προκαλούσε εφιάλτες στους Τούρκους καταφέρνοντας να είναι συνεχώς ένα βήμα πιο μπροστά, με τα ελληνικά υποβρύχια να περνούν ακόμα και από κάτω από το Oruc Reis και τους Τούρκους να λούζονται από κρύο ιδρώτα. Εκεί που το σχέδιο του Στρατηγού Φλώρου για αποστολή ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο εξέθεσε την τουρκική αεράμυνα και προκάλεσε πανωλεθρία των Τούρκων στις αερομαχίες που ακολούθησαν κατά την επιστροφή. Εκεί που ο Στρατός Ξηράς είχε θωρακίσει τόσο καλά το Σύμπλεγμα της Μεγίστης που διεμήνυε προς τους Τούρκους «Μολών Λαβέ».

Δύο χρόνια μετά, το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να κλιμακώσει ξανά την ένταση ο Ερντογάν. Όπως τονίζει ανώτατη πηγή του ελληνικού «Πενταγώνου», «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν να χαθεί ούτε ένα εκατοστό ελληνικής κυριαρχίας». Για το λόγο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διαμηνύει πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, δίνοντας σαφή εντολή για συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τριών Κλάδων ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Οι εικόνες των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας να συνεκπαιδεύονται με αμερικανικά F-18 από το αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN, με Eurofighter της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και με τη γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE, επιβεβαιώνουν πως για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει θερινή ραστώνη, υπάρχει μόνο εκπαίδευση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.
Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που κανείς πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τρομάζει απέναντι στις απειλές του τουρκικού καθεστώτος και ξεκαθαρίζουν πως «επί του πεδίου θα δούμε ποιος τελικά δεν αστειεύεται».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069