Η βιβλική καταστροφή στο Μάτι, πριν από τέσσερα χρόνια, έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα, όχι μόνον σε εκείνους που βίωσαν την τραγωδία, έχασαν δικούς τους ανθρώπους και πολεμούν ακόμα με τα εγκαύματα και τις απώλειες.

Το Μάτι σηματοδότησε και σηματοδοτεί πολλά. Πρώτα απ’ όλα το κράτος και οι υπηρεσίες του μετά την τραγωδία, αναγκάστηκαν και βελτίωσαν τις δυνατότητες για την προστασία των πολιτών από καταστροφές με την εφαρμογή του 112, αριθμού που σώζει ζωές. Επίσης αναβαθμίστηκε η Πολιτική Προστασία σε ξεχωριστό υπουργείο, δόθηκαν μεγαλύτερες δυνατότητες στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των πλημμυρών και άλλων καταστροφικών φαινομένων.

Ομως η τραγωδία στο Μάτι δεν φαίνεται να έχει διδάξει τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες σε πολλές περιοχές της χώρας, και πρωτίστως της Αττικής, καθώς συνεχίζουν να είναι ακαθάριστοι οι κοινόχρηστοι χώροι, να μην έχουν ληφθεί μέτρα και πρόνοιες με πυροσβεστήρες σε δημόσιους χώρους και να έχουν απομακρυνθεί τόνοι από εύφλεκτα υλικά και σκουπίδια που υπάρχουν όπου και να κοιτάξεις.

Από την άλλη, ούτε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν καθαρίσει πάρκα, δασικές εκτάσεις, δρόμους και ολόκληρες περιοχές που καλύπτονται από σκουπίδια και υλικά που προσφέρονται για ανάπτυξη της φωτιάς. Ακόμη και το εθνικό δίκτυο, σε πολλά σημεία, είναι γεμάτο σκουπίδια.

Οι πολίτες από τη δική τους πλευρά συνεχίζουν, παρά το ότι είναι νωπή η τραγωδία στο Μάτι, να μην καθαρίζουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους από τα ξερόχορτα, κλαδιά δέντρων που είναι πάνω σε σκεπές, άχρηστα υλικά που είναι σε κοινόχρηστους χώρους, να μη λαμβάνουν μέτρα με την εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας και γενικά να αδια-φορούν για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, που είναι τόσο υπαρκτός και άμεσος ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό.

Πρόσφατα άλλωστε η φωτιά της Πεντέλης έφθασε μέχρι τον Γέρακα και κατέστρεψε σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες περνώντας μέσα από την πόλη. Οι περισσότεροι, σαν να μην έχει συμβεί το Μάτι, συνεχίζουν τις εγκληματικές παραλείψεις, δεν έχουν επεξεργαστεί για τους ίδιους και τα δικά τους πρόσωπα ένα στοιχειώδες σχέδιο δράσης, αν συμβεί μια καταστροφή και δεν προνοούν ούτε για τους ηλικιωμένους ούτε για τα κατοικίδια.

Η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες θερμοκρασίες, η ξηρασία που πια είναι δεδομένα για τη χώρα μας, σε πάρα πολλές περιοχές, και πρώτα απ’ όλα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, θα ήταν καλό να εμπεδωθούν από όλους μας και από τους αρμοδίους, ως υπαρκτοί κίνδυνοι που είναι άμεσοι και μπορούν να θέσουν σε δοκιμασία τον καθένα μας. Πια δεν προσφέρεται τίποτα για εφησυχασμό. Για να μη ζήσουμε ποτέ ένα δεύτερο Μάτι.

Πηγή: kathimerini.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069