Τι ισχύει νομικά όταν ένας από τους δύο γονείς δεν θέλει να εμβολιάσει το παιδί

Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά τoυ κορονοϊού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους γονείς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κηδεμόνων για το αν θα κάνουν το εμβόλιο στο παιδί τους, είναι τόσο έντονες που μπορεί ακόμα να οδηγήσουν και στο διαζύγιο.

Για του λόγου το αληθές, τον τελευταίο καιρό υπήρξαν πολλά περιστατικά όπου οι οικογένειες έφτασαν στα άκρα με εξώδικα, μηνύσεις και απειλές επειδή ο ένας από τους δύο γονείς δεν συμφωνούσε με τον άλλον για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή», στο νησί υπάρχουν τουλάχιστον 3 ζευγάρια ηλικίας 40-45, που έχουν αποφασίσει να πάρουν διαζύγιο καθώς διαφωνούν μεταξύ τους για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Οι νομικοί προσπαθούν για να βρεθεί μια μέση λύση, έτσι ώστε οι γονείς να πάρουν από κοινού απόφαση και να μην διαλύσουν την οικογένεια τους.

Ένα περιστατικό, το οποίο έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η καταγγελία μιας μητέρας εναντίον του αρνητή-συζύγου της. 

Όπως η ίδια δήλωσε εκείνη είχε κλείσει κρυφά να εμβολιάσει τα παιδιά της, ενώ πρόσθεσε ότι δέχεται απειλές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Livenews, η καταγγέλλουσα δήλωσε ότι ο άντρας της τής είπε ότι θα την σκοτώσει αν εμβολιάσει τα παιδιά.

Εάν οι γονείς βρίσκονται ήδη σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όπως δείχνει και η περίπτωση μιας 40χρονης μητέρας από τις Σέρρες, η οποία έστειλε εξώδικο στο πρώην σύζυγό της καθώς δεν της επέτρεπε να εμβολιάσει το 14χρονο παιδί τους.

Τι ισχύει όταν ένας από τους δυο γονείς δεν θέλει να εμβολιάσει το παιδί του

Δύο γονείς μπορεί να οδηγηθούν μέχρι και στα δικαστήρια προκειμένου να λύσουν τις διαφωνίες τους όσον αφορά τον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Ανεξάρτητα από το ποιος έχει την επιμέλεια, λόγω γονικής μέριμνας, το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει τελικά για το αν θα εμβολιαστεί το παιδί. 

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης στο iefimerida.gr, το ζήτημα είναι νομικό και δεν έχει να κάνει με την επιμέλεια του παιδιού αλλά με την γονική μέριμνα που ασκούν οι δυο γονείς. «Σε κάθε περίπτωση ο γονέας που θέλει να κάνει το εμβόλιο στο παιδί του, δεν υπάρχει λόγος να κινηθεί νομικά, εκτός και εάν δέχεται απειλές», είπε ενώ συνέχισε λέγοντας «Πάντως μπορεί να προχωρήσει χωρίς δικαστική απόφαση στον εμβολιασμό. Από την άλλη ο ”αρνητής” γονέας εάν θέλει να μην εμβολιαστεί το παιδί του θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο και να πετύχει τον μη εμβολιασμό του παιδιού με δικαστική απόφαση, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Πηγή: ifemerida.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069