To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αλλάζει όνομα και γίνεται Meta. Η Facebook Inc ανακοίνωσε την τεράστια αυτή αλλαγή, δηλώνοντας πως το νέο όνομα εκπροσωπεί καλύτερα τη δραστηριότητά της.

Η αλλαγή ονομασίας της ανακοινώθηκε δια στόματος Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου εικονικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η αλλαγή αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας για δραστηριοποίηση πέρα ​​από τον τομέα των social media, στο metaverse, έναν νέο διαδικτυακό κόσμο, ο οποίος θα επιτρέπει στους χρήστες να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες» δήλωσε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη

Πριν από μερικές ημέρες, η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., μέσα στην επόμενη πενταετία, με στόχο την ανάπτυξη του «metaverse». Στόχος της είναι να προσελκύσει ταλαντούχους εργαζομένους για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του φιλόδοξου νέου εγχειρήματος, που αφορά έναν νέο διαδικτυακό κόσμο, ο οποίος θα επιτρέπει στους χρήστες να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

«Η επένδυσή μας σε νέες θέσεις εργασίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων», τόνιζε ο τεχνολογικός τιτάνας στην ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων του για την ανάπτυξη του καινοτόμου «metaverse».

Τα σχέδια για το metaverse 

Η φιλοδοξία του Facebook να δημιουργήσει ένα νέο εικονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες φανερώθηκε για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή του τον Ιούλιο, όταν ανέφερε πως θα ξεκινήσει να εργάζεται στην εφαρμογή της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στο πλαίσιο των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι, σε πρώτη φάση, σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία του «metaverse», με τον ιδρυτή της Μαρκ Ζούκερμπεργκ να χαρακτηρίζει την κίνηση εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι του τεχνολογικού κολοσσού Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Ολιβαν τόνισαν ότι το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα της οικοδόμησης της επόμενης υπολογιστικής πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει εικονικές εμπειρίες αλληλεπίδρασης, με τη χρήση των τεχνολογιών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Διευκρίνισαν ότι «καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το “metaverse”», καθώς, ακριβώς όπως το ίδιο το Διαδίκτυο, βασικό χαρακτηριστικό της νέας πλατφόρμας θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του.

Ηδη, σήμερα το Facebook λειτουργεί πιλοτικά μια νέα εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις εξ αποστάσεως μέσω ψηφιακών αναπαραστάσεών τους.

«O Μαρκ δεν δίνει λόγο σε κανέναν»

Την ίδια ώρα, το Facebook βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής σχετικά με την πολιτική προστασίας των χρηστών του.

Tο Facebook δεν θέλει να προστατεύσει τους χρήστες του από τα προβλήματα που τους προκαλεί, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Observer η πρώην υπάλληλος του μεγάλου κοινωνικού δικτύου Φράνσις Χόγκεν που έχει οδηγήσει με τις αποκαλύψεις της σε κρίση την εταιρεία.

Σε νέα επίθεσή της κατά του ιδρυτή και διευθυντή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η κα Χόγκεν που κατέθεσε και στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ασφάλεια του δικτύου, τον κατηγόρησε ότι δεν έχει δείξει την παραμικρή επιθυμία να διοικήσει την εταιρεία κατά τρόπον ώστε να προστατεύσει το κοινό από τις συνέπειες που μπορεί να έχει το τοξικό περιεχόμενο αναρτήσεων.

«Αυτή τη στιγμή ο Μαρκ δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Έχει τον απόλυτο έλεγχο. Δεν τον επιτηρεί κανείς και δεν έχει δείξει την παραμικρή επιθυμία να διοικήσει την εταιρεία στο απαιτούμενο επίπεδο για τη δημόσια ασφάλεια», είπε η κα Χόγκεν, που βρίσκεται στη Βρετανία ενόψει κατάθεσής της και σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα. 

Η νέα της παρέμβαση έρχεται καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με την αδράνεια του Facebook να αντιμετωπίσει φαινόμενα αναπαραγωγής ψευδών και τοξικών αναρτήσεων. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπάλληλοι της εταιρείας κατήγγειλαν ότι το Facebook δεν αντέδρασε καθόλου όταν πλημμύρισε με ψευδείς καταγγελίες σχετικά με την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ το 2020, ότι δήθεν είχε σημειωθεί νοθεία.

Η κ. Χόγκεν πρόσθεσε ότι εάν δοθεί σε όλους τους μετόχους της εταιρείας ίσο δικαίωμα στη διοίκησή της, τότε θα υπάρξουν αλλαγές στην κορυφή της. «Πιστεύω στα δικαιώματα των μετόχων, και οι μέτοχοι, με εξαίρεση τον Μαρκ, ζητούν εδώ και χρόνια να ισχύσει ο κανόνας μία ψήφος για κάθε μετοχή. Κι ο λόγος είναι ότι σίγουρα οι μέτοχοι θα επέλεγαν άλλη ηγεσία αν είχαν την επιλογή», είπε η πρώην υπάλληλος του Facebook.

Ανέφερε μάλιστα ότι «υπάρχουν εταιρίες-κολοσσοί που έχουν προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές. Η Apple τις έκανε, η Microsoft τις έκανε, και μπορεί να αλλάξει και το Facebook. Απλώς δεν έχει την επιθυμία», ανέφερε στη συνέντευξή της η κα Χόγκεν.

Πηγή: kathimerini.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069