To μυστήριο με τους αγωγούς Nord Stream και οι ιστορίες κατασκόπων

Ακόμη παραμένει μυστήριο τι ακριβώς συνέβη. Οι μυστικές υπηρεσίες, Αμερικανικές, Βρετανικές και Γερμανικές εξακολουθούν να ερευνούν την υπόθεση και έχουν καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Ήταν λοιπόν η Ρωσία πίσω από αυτή την ενέργεια; Θα τολμούσε η Μόσχα να καταστρέψει δικές της υποδομές;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλούσε τότε και εξακολουθεί να απειλεί ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης σε αντίποινα για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν μήπως μια άγνωστη φιλοουκρανική κυβέρνηση; Η κυβέρνηση της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό. Όμως το Κίεβο θεωρούσε ότι οι δύο αγωγοί αποτελούσαν κίνδυνο καθώς αύξαναν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

Ήταν μήπως οι Αμερικανοί; Θα χτυπούσαν όμως επιχειρηματικά τους Ευρωπαίους και δη στους Γερμανούς; Ας θυμηθούμε όμως και πάλι τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφεται πτώση της πίεσης του Nord Stream 2 και εντοπίζεται στην επιφάνεια ένα σύννεφο φυσαλίδων μεθανίου. Την ίδια στιγμή η Δανία ενημερώνει το διεθνές σύστημα επικοινωνιών ότι νοτιοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα έχει εντοπίσει ένα σεισμικό γεγονός που ισοδυναμεί με 500 κιλά ΤΝΤ. Δεκαπέντε ώρες αργότερα εντοπίζεται άλλη μια διαρροή στα βορειοανατολικά.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές στα χαλύβδινα και τσιμεντένια περιβλήματα και των δύο αγωγών. Οι σεισμολόγοι μάλιστα μιλούσαν για εκρήξεις που διαπιστώθηκαν πριν εμφανιστούν οι διαρροές. Η Ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοινώνει ότι δεν παραδίδει φυσικό αέριο εκείνη τη χρονική στιγμή και ότι είχε σταματήσει την άντληση φυσικού αερίου στον πρώτο αγωγό για λόγους συντήρησης. Αλλά και ο Νord Stream 2, δεν είχε ακόμη αρχίσει να λειτουργεί αφού μόλις είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Το Κρεμλίνο δείχνει τις ΗΠΑ για την επίθεση. Φροντίζει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει ενστάσεις για τον Nord Stream 2 και ότι είχε προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε το τέλος του συγκεκριμένου αγωγού. Η Ζαχάροβα μάλιστα έφτασε στο σημείο να ειρωνευτεί λέγοντας ότι οι Δυτικοί θα καταλήξουν στην «ερευνά» τους ότι οι αγωγοί καταστράφηκαν από ένα δελφίνι που διέφυγε από την Κριμαία στην Ουκρανία.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει σκάφος μήκους 15 μέτρων που είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκρηκτικών στην περιοχή. Το σκάφος είχε νοικιαστεί στην Πολωνία από εταιρεία που ανήκε σε δύο Ουκρανούς. Οι δράστες φέρονται να καταδύθηκαν στους σωλήνες και να τοποθέτησαν δίπλα τους τα εκρηκτικά. Ή μήπως όχι;

Διότι οι Βρετανοί με δημοσίευμα στους Times ανέφερε ότι ενδεχομένως το ΝΑΤΟ συγκάλυψε τις υποψίες για ουκρανική εμπλοκή για να αποτρέψουν τη στροφή της γερμανικής κοινής γνώμης κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η υπόθεση λοιπόν ακόμη και τώρα δεν είναι ξεκάθαρη. Έχει μυστήριο, εμπλοκή κρατών, κατασκόπων, διαρροές, υποψίες, φήμες. Δεν έχει όμως ακόμη την αλήθεια.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069