Τρία νομοσχέδια για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

0
*ο κ. Ζουγανέλης Ιωάννης είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Επιδοτήσεων.
Ιδιοκτήτης της Επιχείρησης  ZICON (Accounting, Financial Planning & Business Development Specialists).

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης σε δημόσιες ομιλίες τους είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιαστήκαν τρία νομοσχέδια που στόχο έχουν να τονώσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη στην χώρα μας , αξιοποιώντας τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία.  Πρόκειται για 3 νομοσχέδια :

  • Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αφορά στις «στρατηγικές επενδύσεις τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».
    • Μειώνει τη γραφειοκρατία, ενοποιεί τις διατάξεις για στρατηγικές επενδύσεις και προσθέτει πολλές νέες, έτσι ώστε να δημιουργείται ασφάλεια Δικαίου για τους επενδυτές.
    • Εισάγει νέες επενδυτικές κατηγορίες και νέα κίνητρα.
    • Επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης με την ανάθεση μέρους τους σε πιστοποιημένους αξιολογητές, αλλά και παρακολούθηση της υλοποίησης κάθε επένδυσης από ορκωτό ελεγκτή ή Πιστοποιημένο Ιδιωτικό Φορέα.
    • Αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία για εταιρείες-Τεχνοβλαστούς (Spin Off) που ιδρύονται από τους ερευνητικούς οργανισμούς.
    • Εισάγει το θεσμό της Σύμβασης-Τεχνοβλαστού, που θα ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και της εταιρείας μέσω της οποίας θα γίνεται η παραχώρηση της αξιοποίησης της εκάστοτε διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης που αναπτύχθηκε στον οργανισμό.
  • Το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, ο οικονομικός μετασχηματισμός μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης των επηρεαζόμενων περιοχών, και η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αντικατάσταση του άνθρακα από βιώσιμες κι ανταγωνιστικότερες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής.
    • Προβλέπει εδαφικά σχέδια δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης, αλλά για τα νησιά βορείου και νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.
    • Προβλέπεται η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με  την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» που θα  εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων θα παρακολουθεί τα έργα που θα  υλοποιούνται στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υπό τη μορφή ΣΔΙΤ και θα παρέχει συνολική και διαρκή εξατομικευμένη υποστήριξη σε υποψηφίους φορείς επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές αυτές.
    • Προβλέπεται επίσης ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ) με κύρια αρμοδιότητα: Τον Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των πολιτικών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ. Την επεξεργασία και εισήγηση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων. Τη διαχείριση και το συντονισμό της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εθνικών ή ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης. Τη σύνταξη εκθέσεων υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ και αναφορών για την επίτευξη των στόχων της. Και το συντονισμό και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας για θέματα υλοποίησης των έργων, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Το νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Με τον νόμο αυτό για πρώτη φορά επιχειρείται να συμπεριληφθούν όλοι οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας. 
    • Δημιουργούνται 13 θεματικά καθεστώτα ένα από τα οποία  είναι και αυτό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Τα καθεστώτα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων: Τον ψηφιακό-τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, το νέο επιχειρείν -ειδικά για συμπολίτες μας που δεν έχουν ξανά επιχειρήσει και που θέλουν να μπουν για πρώτη φορά στο επιχειρείν και που δεν είχαν ιδιαίτερο καθεστώς ποτέ στον αναπτυξιακό νόμο- την έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, την αγροδιατροφή, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την εφοδιαστική αλυσίδα, την επιχειρηματική εξωστρέφεια, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
    • Στον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων δίνεται η δυνατότητα  να μπορούν οι επιχειρήσεις  να λάβουν επιχορηγήσεις για σχέδια που δεν αφορούν σε πρώτη εγκατάσταση ή ανάπτυξη επέκτασης, αλλά σε καινοτομία και έρευνα. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση πολλών βημάτων από τον έλεγχο της πληρότητας και της νομιμότητας διότι θα  χρησιμοποιούνται στο έπακρο τα επιμελητήρια, το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο και καταργείται ο έλεγχος πληρότητας διότι θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον από το σύστημα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *