Τζαστίν Ζίγκμουντ: Ποια ήταν η γυναίκα που τιμά η Google στο σημερινό της Doodle

Την Γερμανίδα μαία Τζαστίν Ζίγκμουντ (Justine Siegemund) που τόλμησε να αμφισβητήσει τις πατριαρχικές συμπεριφορές τον 17ο αιώνα, τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Ήταν η πρώτη στη Γερμανία που έγραψε ένα βιβλίο για τη μαιευτική, από την οπτική γωνία μιας γυναίκας. Σαν σήμερα το 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina Frankfurt (Oder) πιστοποίησε το βιβλίο της, The Court Midwife, ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Σε μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση, η Ζίγκμουντ έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Η Ζίγκμουντ γεννήθηκε το 1636 στο Ρονστοκ της Κάτω Σιλεσίας. Ως νεαρή γυναίκα, είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι κακώς ενημερωμένες μαίες διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία την ενέπνευσε να γίνει και η ίδια μαία και να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση.

Μετά από μαθητεία, η Ζίγκμουντ ξεκίνησε την καριέρα της στη μαιευτική προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να καθοδηγεί με ασφάλεια τις γυναίκες σε δύσκολες περιπτώσεις τοκετού και η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε γυναίκες που ήταν σε ενδιαφέρουσα σε όλη τη χώρα.

Η Ζίγκμουντ αποδέχτηκε μια επίσημη θέση ως Μαία της Πόλης του Λίγκνιτς το 1683 και αργότερα έγινε η Μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου έφερε στον κόσμο τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημοσίευσε επίσης το The Court Midwife και βελτίωσε σημαντικά την υγεία της μητέρας και του βρέφους στη Γερμανία.

Μέχρι τότε, οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις τους μέσω των προφορικών παραδόσεων. Δεν υπήρχε τυποποιημένος τρόπος τεκμηρίωσης των ασφαλών πρακτικών τοκετού. Το Court Midwife ήταν το πρώτο που πρόσφερε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον τοκετό στη Γερμανία.

Η Google ευχαριστεί την Ζίγκμουντ, λέγοντας πως έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη εκπαίδευση στον τοκετό, και η κληρονομιά της εξακολουθεί να εμπνέει τους γιατρούς σήμερα.

Πηγή: cnn.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069