Βασίλης Κόκκαλης στο Ζω news: «Στόχος μου, η Ανατολική Αττική ν’ αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου»

Συνέντευξη: Βιργινία Μάρκου

«Ο Μαραθώνας – Νέα Μάκρη και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ ζουν συγγενείς, αλλά και δεκάδες φίλοι μου, άνθρωποι με τους οποίους μας συνδέουν όχι μόνον δεσμοί αίματος, αλλά κυρίως, κοινοί αγώνες για τα τοπικά ζητήματα»

«Ο Γιώργος Πατούλης μ’ εμπιστεύθηκε από την πρώτη περίοδο της θητείας του, στο Δήμο Αμαρουσίου το 2007. Η συνεργασία μας από τότε εξελίχθηκε σε στενή φιλία και σχέση εμπιστοσύνης, ενώ το πέρασμά μου από θέσεις ευθύνης στο Μαρούσι, αποτέλεσε σχολείο για μένα»

«Ως Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε δώσει βάρος στην προώθηση της Ανακύκλωσης, στη λειτουργία χωριστού Δικτύου Συλλογής Βιοαποβλήτων, στην προώθηση των διαδικασιών για την Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, μέσα από την κατασκευή και λειτουργία νέων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, καθώς και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων»

«Καμία περιοχή δεν μπορεί ν’ αποτελεί τον σκουπιδότοπο όλης της Αττικής. Και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αυτό να συμβεί στο Γραμματικό»

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ – Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος κ. Βασίλης Κόκκαλης: «Στόχος μου, η Ανατολική Αττική ν’ αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου»

Είναι κάποιες συνεντεύξεις, οι οποίες απλά γεμίζουν τις σελίδες, δίχως αντίκρισμα, χωρίς όφελος ενημέρωσης για όλους εμάς τους πολίτες. Από την κουβέντα με τον Αντιπεριφερειάρχη κι εκ νέου υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Βασίλη Κόκκαλη, εξάγονται ουσιαστικές ειδήσεις, ενώ γίνεται γνωστή η πορεία, αλλά και η προσωπικότητά του.

Πιστεύοντας ότι ο κύκλος προσφοράς του, στον Βόρειο Τομέα έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα επιτυχημένα, ο Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης αποφασίζει να κατέβει ως υποψήφιος στο Ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής, περιοχή την οποία αντιμετωπίζει ως «δεύτερο σπίτι του» όπως εξηγεί, ενώ προαναγγέλει ευχάριστες ειδήσεις για το ζήτημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Aς ξεκινήσουμε από τα παλαιότερα… διαβάζουμε στο βιογραφικό σας ότι έχετε να επιδείξετε μεγάλες επιτυχίες στο Κυνήγι και την πάταξη της λαθροθηρίας. Σας ζητάμε λοιπόν, ν’ αναφερθείτε με λίγα λόγια, σ’ εκείνη την περίοδο της ζωής σας.

Πράγματι, είμαι πολύ περήφανος γιατί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου μέχρι και πολύ πρόσφατα, το έχω αφιερώσει στη θηροφύλαξη, έναν τομέα πολύ σημαντικό για την προστασία της άγριας πανίδας, που εντάσσεται -όπως όλοι γνωρίζουμε- στη φυσική μας κληρονομιά και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. Η Θηροφυλακή, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, αποτελεί πρωτοβουλία των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που τόσο άδικα κατά καιρούς συκοφαντούνται, από διάφορους δήθεν «οικολόγους».

Συνδράμει το Κράτος στην προσπάθεια να εφαρμοστούν οι Νόμοι, που διέπουν τη θηρευτική δραστηριότητα, ενώ οι θηροφύλακες υποστηρίζουν -πέραν των άλλων- την πολιτεία σε δύσκολες καταστάσεις, όπως: η διαχείριση άσχημων καιρικών φαινομένων, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, κλπ. Η Θηροφυλακή αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των κυνηγών, που διαχωρίζουν τη θέση τους από κάθε λογής παράνομους οπλοφόρους.

Μόνον όμορφες αναμνήσεις έχω από αυτήν την περίοδο της ζωής μου, την οποία έχω συνδέσει και συνδυάσει με την αγάπη μου για τη φύση και τον διαρκή μου αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Έχετε γεννηθεί και κατοικείτε στο Μαρούσι, αλλά διατηρείτε στενούς δεσμούς -οικογενειακούς και φιλικούς- στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος. Δεν είναι έτσι;

Ο Μαραθώνας – Νέα Μάκρη και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ ζουν συγγενείς και δεκάδες φίλοι μου, άνθρωποι με τους οποίους μας συνδέουν όχι μόνον δεσμοί αίματος, αλλά κοινοί αγώνες, κοινές δραστηριότητες, κοινά ενδιαφέροντα για τα τοπικά ζητήματα. Στην περιοχή αυτή από μικρό παιδί έχω παίξει, έχω περάσει ξένοιαστες στιγμές, έχω διασκεδάσει, είχα αναπτύξει την οικογενειακή μας επιχείρηση με τον πατέρα και τον αδελφό μου. Όλη μου η ζωή είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο Μαρούσι που γεννήθηκα και την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και της Ανατολικής Αττικής.

Ως νεαρός, ασχοληθήκατε με τα Κομματικά και συγκεκριμένα με τη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας. Τι σας έχει μείνει από κείνη την εποχή;

Είναι μία από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής μου. Θα μπορούσα να πω ότι τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ ήταν τα χρόνια της πολιτικής μου εφηβείας, για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια, η πολιτική μου ενηλικίωση μέσα από την ενασχόληση μου με την Κομματική Οργάνωση και στη συνέχεια με το πέρασμά μου στην Αυτοδιοίκηση. Από αυτή την εποχή, μου έχουν μείνει δεκάδες φίλοι, με τους οποίους η σχέση μας παραμένει ζωντανή παρά τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και πολύτιμες εμπειρίες, που συνέβαλαν στην πολιτική μου ωριμότητα.

Κρατάει χρόνια η… κολόνια ή αλλιώς, η φιλία και συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη. Δίπλα του και στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου διετελέσατε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Όμοια δηλ. καθήκοντα με τα τωρινά. Ήταν αυτό που λέμε «σχολείο» για εσάς, η εμπειρία στον Δήμο;

Ο Γιώργος ο Πατούλης με εμπιστεύθηκε από την πρώτη περίοδο της θητείας του, στο Δήμο Αμαρουσίου το 2007. Η συνεργασία μας από τότε εξελίχθηκε σε στενή φιλία και σχέση εμπιστοσύνης, ενώ το πέρασμά μου από θέσεις ευθύνης στο Μαρούσι πράγματι αποτέλεσε σχολείο για μένα, όπως και για κάθε έναν που έχει την ευκαιρία να θητεύσει και να υπηρετήσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Εκτός από Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας είστε και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Εξηγήστε μας παρακαλώ, τις αρμοδιότητες του Οργάνου αυτού;

Ο ΕΔΣΝΑ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων των 66 Δήμων της Αττικής. Στόχος μας είναι η λειτουργία ενός φιλικού προς το Περιβάλλον Συστήματος Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ως Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε δώσει βάρος στην προώθηση της Ανακύκλωσης, στη λειτουργία χωριστού Δικτύου Συλλογής Βιοαποβλήτων, στην προώθηση των διαδικασιών για την Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, μέσα από την κατασκευή και λειτουργία νέων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, καθώς και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Παράλληλα, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας, με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών. Απώτερος στόχος μας είναι η υιοθέτηση των Αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, να κλείσει οριστικά η Φυλή ως ανοιχτός χώρος ταφής απορριμμάτων και να καταστεί η Αττική, πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος στην Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία.

Μετά τη σύντομη αναδρομή στην πορεία της ζωής σας, ας φτάσουμε στο σήμερα. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του κ. Πατούλη, με τη μόνη διαφορά ότι θα κατέβετε στην Ανατολική Αττική. Τι σας ώθησε να επιλέξετε τη συγκεκριμένη περιοχή;

Θεωρώ ότι ο πρώτος κύκλος της θητείας μου στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εξελέγην Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα, κλείνει. Και κλείνει κατά την άποψή μου πετυχημένα, αν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη βράβευση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας με το βραβείο Silver στα Best City Awards 2023, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πολιτικός προϊστάμενος, με την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου ο Περιφερειάρχης. Όπως προανέφερα άλλωστε, θεωρώ την Ανατολική Αττική το δεύτερο σπίτι μου, πιστεύω πως έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια κι από τη στιγμή που αποφάσισα να είμαι ξανά υποψήφιος για το Περιφερειακό Συμβούλιο, η επιλογή να θέσω υποψηφιότητα εδώ, αποτελεί μονόδρομο για μένα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, η δυναμική της περιοχής και των ανθρώπων της τεράστια, οι γνώσεις κι εμπειρίες που απέκτησα είναι σημαντικές και θέλω να τις θέσω στην υπηρεσία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, υπηρετώντας έναν μεγάλο στόχο: Σε μια Αττική που αλλάζει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο, η Ανατολική Αττική ν’ αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου. Έναν στόχο, τον οποίο μπορώ να υπηρετήσω με συνέπεια και ευθύνη.

Εκτός των άλλων, είμαστε σίγουροι πως γνωρίζετε πολύ καλά το μείζον πρόβλημα της περιοχής μας, που δεν είναι άλλο από τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτό το ζήτημα;

Από τη θέση ευθύνης του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ γνωρίζω πως το Γραμματικό εντάσσεται στις υποδομές της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων για την Αττική. Αποκεντρωμένη διαχείριση σημαίνει πως η κάθε περιοχή θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της, αφού καταφέρει πρώτα να μειώσει τ’ απορρίμματα που παράγει. Η άποψη της Παράταξής μας, ως Διοίκηση, είναι πως καμία περιοχή δεν μπορεί ν’ αποτελεί το σκουπιδότοπο όλης της Αττικής. Και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αυτό να συμβεί στο Γραμματικό, το είχαμε πει σε όλους του τόνους αυτό, καθησυχάζοντας τον προβληματισμό των κατοίκων. Να σημειωθεί πως πρόκειται για έργο που το βρήκαμε «κληρονομιά» από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας. Δική μου θέση και θέση της Διοίκησης Πατούλη είναι πως, στην Αττική πρέπει να πάψουμε να θάβουμε σκουπίδια και να δώσουμε βάρος στην Ανακύκλωση. Αυτή την πολιτική υπηρετούμε με συνέπεια, ο Δήμος Μαραθώνα είναι από τους πρώτους που έλαβε δωρεάν εξοπλισμό, καφέ απορριμματοφόρα και κάδους, αλλά κι εξοπλισμό ανακύκλωσης, για το σκοπό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις που συντελούνται σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και πιστεύω πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε ν’ ανακοινώσουμε πολύ θετικές ειδήσεις στους κατοίκους της περιοχής, για το συγκεκριμένο θέμα.

Πώς θα ιεραρχούσατε τα σημαντικότερα ζητήματα -πέραν του ΧΥΤΑ- στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής και πώς σχεδιάζετε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Το πρόγραμμα που έχει σ’ εξέλιξη η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δίνει βάρος στην επίλυση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική σήμερα. Ζητήματα όπως, η φιλική προς το Περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή -μαζί με δίκτυο βιολογικών καθαρισμών- με στόχο να σταματήσει η ντροπή των βόθρων και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το σημαντικό μας πλούτο, τις θάλασσές μας. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων και του παραλιακού μας μετώπου, για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση, η ενίσχυση υποδομών, όπως: σύγχρονο κι ασφαλές οδικό δίκτυο, κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, σύγχρονες Αθλητικές Εγκαταστάσεις (σ.σ. Κέντρο Παραολυμπιονικών στη Ραφήνα) η δημιουργία σύγχρονης Μονάδας Υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η στήριξη των τοπικών παραγωγών, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ανατολική Αττική παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Τι θα απαντούσατε σ’ έναν συμπολίτη μας, ο οποίος θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει ή να ξαναψηφίσει τον Γιώργο Πατούλη;

Γιατί η Διοίκηση Πατούλη κατάφερε αυτά τα 3,5 χρόνια να γίνουν πράξη, δράσεις κι έργα, τα οποία πήγαν μπροστά την Ανατολική Αττική. Καταφέραμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις, όπως η πανδημία αλλά και οι επιπτώσεις του πολέμου, χωρίς να σταματήσουμε ούτε μια μέρα την προσπάθειά μας ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο την Αττική.

Για να μην πάνε οι κόποι μας χαμένοι, για να μη γυρίσουμε σε καταστάσεις που μας άφησαν πίσω, ζητώ από κάθε συμπολίτη μας στην Ανατολική Αττική να δώσει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στο Γιώργο Πατούλη και την ομάδα του.

Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Ζω Ανατολικής Αττικής

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069