Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης ως ενεργοί πολίτες δημιουργούν οικοκώδικα για τη σωστή χρήση του νερού.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προσκλήθηκαν από το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Γεωργάτος, η κ. Ειρήνη Ραϊσάκη από τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’βάθμιας Ανατολικής Αττικής και ο κ.Πάνος Λιακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης για να παρουσιάσουν οι μαθητές του σχολείου τον Οικοκώδικα που εφτιαξαν σε σχέση με την ορθολογική χρήση του νερού.

Το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης συνεχίζοντας την περιβαλλοντική του δράση συνεργάστηκε για τρίτη χρονιά με το δίκτυο Οικολογικά Σχολεία. Αρχικά, συστάθηκε περιβαλλοντική επιτροπή, αποτελούμενη από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κοινότητα. Στη συνέχεια οι μαθητές μας έκαναν έρευνα σε βάθος παρατηρώντας τα προβλήματα του σχολείου μας σχετικά με το νερό κι ανέλαβαν δράση.

Τα παιδιά εντόπισαν περιοχές με νερό που έτρεχε – στην αυλή και στην τουαλέτα. Συνεργαστήκαμε με γονείς, οι οποίοι αφού συζήτησαν με τα παιδιά, διόρθωσαν τις βλάβες. Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Δήμο, που έφτιαξε το καζανάκι της τουαλέτας. 

Ασχοληθήκαμε εκτενώς με το νερό: την αξία του στη διατροφή μας και την καθαριότητά μας, τις πλημμύρες, τον κύκλο του νερού, τις ιδιότητές τους. Επίσης, μάθαμε για την ελάχιστη ποσότητα του πόσιμου νερού στη γη μας σε αντίθεση με τον συνολικό του όγκο, είδαμε πειραματικά σε μικροκλίμακα τι συμβαίνει με το λιώσιμο των πάγων, παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τις τιμές στο αυτοσχέδιο βροχόμετρο, προβληματιστήκαμε για την λειψυδρία και την κακή χρήση, γίναμε οι ίδιοι νερό και φτιάξαμε έναν οικοκώδικα για την ορθολογική του χρήση στον χώρο του σχολείου μας. Οι μαθητές έφτιαξαν την κάτοψη του σχολείου, εντοπίζοντας τα σημεία με το νερό. Αποτύπωσαν κανόνες και έφτιαξαν αφίσες που τοποθετήθηκαν σε κάθε σημείο για να αποφεύγουμε τη σπατάλη του νερού. Ο σκοπός είναι η επέκταση του Οικοκώδικα στην καθημερινότητά μας. 

Μετά την παρουσίαση, ο Αντιδήμαρχος, η κ.Ραϊσάκη και ο κ.Λιακόπουλος συμμετείχαν σε διάλογο με τους μαθητές μας, παραθέτοντας δικές τους εμπειρίες και τρόπους αειφορίας. 

«Σήμερα ήταν η μέρα που ενσωματώθηκε η πολιτειότητα στο νηπιαγωγείο, γεγονός που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, καθώς και να γίνουν υπεύθυνα και ενεργά μέλη της κοινότητάς τους» Βασιλική Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Νηπιαγωγός

«Τα παιδιά είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, πέρα από την τάξη και το σχολείο, είναι μέρος της κοινότητας. Όταν στο νηπιαγωγείο εμπλέκονται βιωματικά σε δραστηριότητες με νόημα για εκείνα, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ευρύτερη κοινότητα,  αφομοιώνοντας τον ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες». Αλεξάνδρα Παπαναστασίου, Νηπιαγωγός, Υπεύθυνη συνεργασίας με τα Οικολογικά Σχολεία

«Είναι βαθιά συγκινητικό τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία να αντιλαμβάνονται το χρέος τους ως προς τη διαχείριση του νερού και να γίνονται φωτεινά παραδείγματα για όλη την κοινότητα» Μαρία Λιάκου, Νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης.

«Λυπάμαι για τη γη μας» Γιώργος

«Ναι αλλά εσείς που είστε μεγάλοι, καταστρέψατε το περιβάλλον» Μύρωνας

«Εγώ έμαθα να μην παίζουμε μπουγέλο» Χαρούλα

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069