Ζουγανέλης Ιωάννης : Προτάσεις και επιδοτήσεις ανάπτυξης για ανέργους και επιχειρήσεις .

*ο κ.Ζουγανέλης Ιωάννης είναι Οικονομολόγος-Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΙCON Group (Accounting,Financial Planning,Βusiness Development Specialists) με υποκαταστήματα σε Αθήνα ,Πάτρα,Αλεξανδρούπολη και προσεχώς στην Θεσσαλονίκη

Είναι γεγονός ότι η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος στο σύνολο του, έχει υποστεί -και συνεχίζει να αντιμετωπίζει- τις σημαντικές επιπτώσεις του Covid , της οικονομικής και της ενεργειακής κρίσης.
Χρειάζονται δραστικές λύσεις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο να ανακάμψουν αλλά, το κυριότερο, να επιβιώσουν διατηρώντας τον οικονομικό τους όγκο.

Οι παρακάτω προτάσεις μας έχουν κατατεθεί, συζητηθεί σε δια ζώσης συναντήσεις αλλά και διαδικτυακά με υπουργούς και στελέχη υπουργείων,αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Επιπροσθέτως οι προτάσεις μας έρχονται με σαφήνεια να καλύψουν κενά που δημιουργήθηκαν, προκειμένου να διατηρήσουν τον οικονομικό «ογκόλιθο» που ονομάζεται μικρομεσαία επιχείρηση και που αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.
Κάποιες από τις προτάσεις που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν την αγορά να ισορροπήσει και να ανακάμψει κατόπιν, είναι οι ακόλουθες:

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ
– Η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με καθιέρωση πλέον ειδικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν στήριξη με κεφάλαια κίνησης 3.000€ – 10.000€, ειδικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να καθιερωθεί πρόσθετα στηρίζοντας το επιχειρείν και στις βάσεις της νέας επιχειρηματικότητας ως πρόσθετη στήριξη νέων επιχειρηματιών ή/και που θέλουν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα κατόπιν βιώσιμων πλάνων.
Σε μια πραγματικότητα που οι επιπτώσεις των προηγούμενων ετών θα έχουν αντίκτυπο και για τα επόμενα έτη, είναι ζωτικής σημασίας για τον κορμό της ελληνικής οικονομίας η πρόβλεψη και η μελέτη στήριξής της, για να συνεχίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν αυτή την βασική ραχοκοκαλιά.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
– Με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι πλέον επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα προσφέρει ενεργειακή αναβάθμιση σε καταστήματα και εταιρείες. Στοχεύοντας τόσο στην μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την μείωση αποτυπώματος ενεργειακού
άνθρακα, θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στο να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα αλλά και αποτελεσματικά τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης.
ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
– Πλήθος πολύ μικρών επιχειρήσεων χάνουν την ευκαιρία να προσλάβουν ανέργους και να δώσουν την δυνατότητα ανάπτυξης της επιχείρησής τους λόγω κάποιων περιορισμών που εν έτη 2022 δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα: o Δυνατότητα επιδότησης για πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις με έδρα το σπίτι ή σε θερμοκοιτίδες. Η ψηφιακή οικονομία έχει φέρει πλέον νέες τάσεις στο επιχειρείν με επιχειρηματίες που στο ξεκίνημά τους έχουν ανάγκη από προσωπικό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τόσο οι νέοι επιχειρηματίες που ιδρύουν startups όσο και οι
δραστηριότητες ψηφιακής οικονομίας που μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και σε μέρος της οικίας τους θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την σημαντική βοήθεια που θα τους προσφέρει τη σωστή ανάπτυξη και θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα επιδότησης ανέργων διευρύνοντας τους όρους και τις συνθήκες των προσλήψεων. o Κάλυψη του ποσού επιδότησης απευθείας από τον φορέα προς τον εργαζόμενο & ασφαλιστικό φορέα
Ακόμη μια σημαντική αναπροσαρμογή στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων αφορά την απεμπλοκή του επιχειρηματία από προπληρωμή ποσών που περιμένει να εισπράξει μήνες ολόκληρους μετά με κίνδυνο κάποια στιγμή να μην έχει τη σωστή ρευστότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και τελικά να απενταχθεί και από το εκάστοτε πρόγραμμα. Είναι συχνά τα φαινόμενα επιχειρήσεων που αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν σε προγράμματα προσλήψεων γιατί φοβούνται ότι μπορεί κάποιο μήνα να μην μπορούν να καλύψουν τις τυπικές υποχρεώσεις στην
ώρα τους. Ας δοθεί το σωστό κίνητρο στους επιχειρηματίες, αφαιρώντας από πάνω τους το βάρος των πληρωμών – και δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτυχθούν αφού εκ των πραγμάτων τα ποσά θα δοθούν.
Η πρόταση της πληρωμής του προσληφθέντα ανέργου απευθείας από τον φορέα και η κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών ομοίως, θα βοηθήσουν περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα βοηθώντας στην μείωση της ανεργίας.

Σημαντικό, πέρα από τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των παραπάνω προτάσεων, είναι να ληφθεί υπόψιν τόσο από τους ΟΤΑ όσο και από τους κρατικούς φορείς ότι η φορολογία που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη. Σημαντική βοήθεια θα αποτελούσε η μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και του φορολογικού συντελεστή, καθώς και μειώσεις στα τέλη των Δήμων.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατήστε τον τίτλο και διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει

Έξυπνη Μεταποίηση για Υφιστάμενες Επιχειρήσεις [Λήξη 23/1/23]

Ένα νέο πρόγραμμα για επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικές παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, αφορούν: ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής με την αξιοποίηση τεχνολογιών Industry 4.0, αυτοματοποίηση και διασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμό και παραγωγή έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, εφαρμογή τεχνολογιών Έξυπνης Μεταποίησης (Smart Manufacturing) για τη βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους, διασφάλιση ποιότητας και διαχείρισης κινδύνων, μελέτες σκοπιμότητας και ερευνών αγοράς για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων/υπηρεσιών.
Υποβολή αιτήσεων: 23/11/2022 έως 23/01/2023
Είδος ενίσχυσης: Επιχορήγηση/Επιδότηση
Τι ενισχύεται: Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 € έως 6.000.000 €, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες για: μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως π.χ. οι υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G, εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, ΤΠΕ & εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας IT, υπηρεσίες σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση νέων υποδομών πληροφορικής και λογισμικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή για τη διενέργεια ανάλυσης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, εκπαίδευση προσωπικού και εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες του Industry 4.0 Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι υφιστάμενες που χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ’ κατηγορίας), οι οποίες πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης, καθώς και νέες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα
● Υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις. ● Νέες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις. Για τις ανάγκες της Δράσης ως ημερομηνία σύστασης / ίδρυσης μιας επιχείρησης νοείται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται στη σχετική Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας της οικείας ΔΟΥ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη νομική μορφή: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ και, ατομικές επιχειρήσεις.

Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις [αναμένεται να ανοίξει]

ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ (Παράρτημα Ι)
: i. Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
ii. Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
iii. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Επιλέξιμες για τη Δράση είναι όλες οι επιχειρήσεις των κλάδων • εμπορίου, • υπηρεσιών, • τουρισμού, πλην των δραστηριοτήτων εκείνων που εξαιρούνται από τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής και τις Κατευθυντήριες Γραμμές Περιφερειακών Ενισχύσεων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχοςκαθορίζεται οι εξής: μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ : Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται σε δαπάνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες (δηλαδή δαπάνες απαραίτητες για τη σύνταξη, την υποβολή και την παρακολούθηση της αίτησης καθώς και τον τελικό έλεγχο επίτευξης των ελάχιστων ενεργειακών στόχων), οι οποίες εμπίπτουν στον Κανονισμό De Minimis.
Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης
Επιλέξιμες επεμβάσεις είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
• επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
• επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού,εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών,
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής,αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση Κ.Κ.Μ. από νεότερης τεχνολογίας που διαθέτουν ανάκτηση της ενέργειας του απορριπτόμενου αέρα, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση ανεμιστήρων μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερους που ελέγχονται από ηλεκτρονικές διατάξεις (inverters),
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
• επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών, • εγκατάσταση συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο
• συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος
Δεν είναι επιλέξιμα:
• Εργασίες συντήρησης.
• Κινητά στοιχεία, μη μόνιμου χαρακτήρα (πχ κουρτίνες, εσωτερικές περσίδες, κλπ).
• Λοιπός εξοπλισμός που δε συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου
• Εργοδοτικές εισφορές για κατασκευαστικές εργασίες και οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, και τέλη.
Αναλυτικά, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών και οι τυχόν περιορισμοί που θα τις διέπουν, θα ορισθούν στην αναλυτική Πρόσκληση του Προγράμματος.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, έχουν ως ακολούθως:

Θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης
εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα

Επιδότηση Ανέργων 14.800€ 18-29 ετών για έναρξη νέας επιχείρησης
Β’ κύκλος [Λήξη 25/11]

Η 12μηνη δράση έχει ως στόχο την αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων με έμφαση στις γυναίκες ενώ η προθεσμία υποβολής
αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.
Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
● 1 η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
● 2 η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της
επιχείρησης
● 3 η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της
επιχείρησης
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό
Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Έρχεται Εξοικονομώ για νέους 18 – 39 ετών

Ανακοινώθηκε η προδημοσίευση του ολοκαίνουριου προγράμματος που έχει στόχο να βοηθήσει τους νέους να
αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους.
Το πρόγραμμα θα αφορά νέους 18 έως 39 ετών και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:
-εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%
-αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.
Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου θα πραγματοποιείται αποτίμηση του ενεργειακού στόχου, όπου η ενίσχυση θα συνδέεται με την πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με τα ισχύοντα στο ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».
ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.
Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος
αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.
Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα
πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).


Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).Κατά την υποβολή αίτησης οι αιτούντες κατατάσσονται για τις ανάγκες του Προγράμματος στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:
Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.
Τα άνω εισοδήματα προκύπτουν από την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογικού έτους 2021. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και αυτή τεκμηριώνεται με αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης το εισόδημα θεωρείται ΜΗΔΕΝ.
Εάν ο αιτών είναι έγγαμος ή αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, η
κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 1 γίνεται βάσει της στήλης «οικογενειακό εισόδημα».
Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του συστήματος TAXIS και αθροίζονται τα εισοδήματα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, της συζύγου και των τέκνων που έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη στην εν λόγω δήλωση και τυχόν υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.
Εάν στα πλαίσια έγγαμης σχέσης ή ύπαρξης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται στο φορολογικό Μητρώο του TAXIS, υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις φορολογίας, γίνεται η άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων και η αναγωγή τους σε «οικογενειακό εισόδημα».
Αν η αίτηση υποβάλλεται από πρόσωπο που έχει δηλωθεί ως εξαρτώμενο τέκνο σε «οικογενειακή» φορολογική δήλωση και δηλώνει και το ίδιο εισοδήματα, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 1 γίνεται συνυπολογίζοντας το συνολικό εισόδημα της οικογένειας στην οποία ανήκει, ως ανωτέρω.
Επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.
Δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
• Υφίσταται νόμιμα.
• Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
• Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός
ΜμΕ»

Μια νέα σειρά δράσεων εστιασμένες στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανοίξουν σύντομα για υποβολές αιτήσεων. 
Οι δράσεις έχουν στόχο την αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, προδημοσιεύεται η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Η Δέσμη Δράσεων που καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, είναι διαρθρωμένο σε 3 Δράσεις. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση με σειρά προτεραιότητας (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνει και το 60%.
 Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό. Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €18.000 έως και €30.000. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης.
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται αφορούν σε:
1. Δαπάνες Εξοπλισμού (προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.)
2. Δαπάνες Λογισμικού (προμήθεια βασικών εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κλπ).
3. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση (συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης).
• Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγικής τους διαδικασία.  
Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €50.000 έως και  €650.000, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης.
2. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
3. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν
4. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι οι εξής:
1. Εξοπλισμός για προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, προμήθειας εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ.
2. Εφαρμογές/ λογισμικά, για προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ψηφιακού ελέγχου εγκαταστάσεων, κ.λπ.
3. Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση.
 Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €200.001 έως και €1.200.000, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους δέκα οκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρείται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης.
2. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
3. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
4. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι οι εξής:
1. Εξοπλισμός για προμήθεια, ψηφιακά ελεγχόμενου Η/Μ εξοπλισμού, εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακών τεχνολογικών συστημάτων κ.α.
2. Εφαρμογές/Λογισμικό για προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, blockchain,  κ.λπ.
3. Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.
Η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, μέσω του οποίου θα διατεθούν για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας πόροι ύψους 26,2 δις ευρώ. Μόνο μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα θα διατεθούν για την στήριξη και μεταμόρφωση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας πόροι που αγγίζουν τα 4 δις ευρώ.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069