Αφιέρωμα μνήμης-Κυριάκος Δαμιανόγλου, ο Εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας και Δασοπυροσβέστης που Ζει στις Καρδιές μας.

Η ζωή μας γεμίζει από ανθρώπους που μας επηρεάζουν και μας εμπνέουν με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ο Κυριάκος Δαμιανόγλου, ένας εθελοντής της πολιτικής προστασίας,δασοπυροσβέστης στον δήμο του Μαραθώνα.

Ήταν ένας ήρωας που αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των συμπολιτών του. Δυστυχώς, η ζωή του έλαβε ένα αναπάντεχο τέλος λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Σε αυτό το άρθρο,θα εξερευνήσουμε τη ζωή και το έργο του Κυριάκου, τον ήρωα που είχα την τιμή να έχω σαν γιό μου.

Ο Κυριάκος ήταν ένας άνθρωπος με έντονο πάθος για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση της περιοχής όπου μεγάλωσε,τον Δήμο Μαραθώνα, μια περιοχή με μεγάλη ομορφιά και πλούσια πανίδα.Από μικρή ηλικία, μέσα από τους προσκόπους και με την καθοδήγηση των γονιών του και ιδιαιτέρως του πατέρα του, έδειξε ενδιαφέρον για τη φύση και την προστασία των δασών. Με το πέρασμα των χρόνων, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην πολιτική προστασία και να γίνει δασοπυροσβέστης αρχίζοντας την εθελοντική του δράση το 2007, όπου ο αείμνηστος πατέρας του Ιωάννης Δαμιανόγλου μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, δημιούργησαν το Πυροσβεστικό Εθελοντικό Σώμα της περιοχής.

Οι ιδρυτές ο Γιάννης και Κώστας έχοντας εκπαιδευτεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία της Αυστρίας δημιούργησαν έναν πρότυπο Εθελοντικό Σταθμό για όλη την Ελλάδα σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και εκπαίδευσης. Έτσι ο Κυριάκος γαλουχήθηκε με γνώσεις, κουλτούρα και εκπαιδεύσεις που είναιπρότυπα στην Ευρώπη και απέκτησε τις δεξιότητες που τον έκαναν έναν από τους πιο επιδέξιους και αποτελεσματικούς δασοπυροσβέστες στην περιοχή.
Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε το πάθος του για τη βοήθεια στους άλλους και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Κυριάκος ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του και τον επαγγελματισμό του.Πάντα ήταν έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε κρίση ή καταστροφή που πλήττει την περιοχή του. Ήταν εκεί, στο πρόσωπο του Κυριάκου, που οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα βρίσκανε ένα φως ελπίδας σε δύσκολες στιγμές.
Ο ρόλος του Κυριάκου ως δασοπυροσβέστη ήταν κρίσιμος για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος και την αποτροπή μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Η δουλειά του ήταν δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς αντιμετώπιζε τη φωτιά και τις άγριες καταστάσεις με γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Οι προσπάθειές του ήταν συχνά ανεκτίμητες για την ασφάλεια της περιοχής και των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.

Εκπαιδευόταν πολύ και είχε αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των έκτακτων αναγκών. Ήταν πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε κλήση για βοήθεια, είτε πρόκειται για δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλες καταστροφές. Ο Κυριάκος έδειχνε θάρρος και σθένος ακόμη και στις πιο επικίνδυνες συνθήκες, παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη και προστασία στους συμπολίτες του
Πέρα από τη δασοπυροσβεστική του δραστηριότητα, ο Κυριάκος επιδίδονταν και σε προληπτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συμμετείχε σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινότητας, εκπαιδεύοντας τους κατοίκους σχετικά με τους κινδύνους των πυρκαγιών και παρέχοντας συμβουλές για την προστασία των οικιών τους.
Η φωτιά στο Μάτι το 2018 ήταν ο πρώτος τραγικός σταθμός στην ζωή του, γιατί εκείνη την ημέρα ενώ επιχειρούσε μαζί με πυροσβέστες και τα αδέρφια του (όπως έλεγε τους άλλους εθελοντές) στο Λύρειο Μοναστήρι ελάχιστα μέτρα ποιο κάτω καιγόταν το σπίτι του. Ενώ το έβλεπε δεν εγκατέλειψε τα αδέρφια του και συνέχισε το έργο του. Το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς και δίπλα το πατρικό του έπαθε αρκετά μεγάλες ζημιές.
Ο δεύτερος τραγικό σταθμός στην ζωή του έρχεται ένα χρόνο μετά το 2019 όπου σε ηλικία μόλις 28 ετών σκοτώνεται ο πατέρας του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα με ένα πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή της Ανατολής κατά την επιστροφή τους από μία εθελοντική κάλυψη.
Αλλάζει η ζωή του ξαφνικά και μέσα σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει την εργασία του πατέρα του και συνεχίζει την καριέρα του σαν ασφαλιστής. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει μια ακόμα μεγάλη πρόκληση, την διοίκηση του Εθελοντικού Σταθμού.

Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εθελοντές αποφασίζει την λειτουργία του εθελοντικού σταθμού όλη την διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Οι ευθύνες πολλές, οι προκλήσεις ακόμα μεγαλύτερες.Ο σταθμός κλήθηκε να συνεισφέρει σε πολύ αντίξοες συνθήκες όπως μετά από μεγάλες βροχές με αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και επαγγελματικά κτήρια, επιπλέον όταν το χιόνι κάλυψε την περιοχή για 2 χρονιές οι εθελοντές με τον Διοικητή τους ήταν εκεί. Εξω στο κρύο και στο χιόνι σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία του Δήμου ο Κυριάκος οργάνωνε απεγκλωβισμούς οχημάτων, απεγκλωβισμούς κατοίκων στα ορεινά του Δήμου, μεταφορά νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.Διάθεση γεννητριών παραγωγής ρεύματος σε σπίτια που τα είχαν μεγάλη ανάγκη, κοπές δέντρων και απομάκρυνση τους από τους δρόμους.
Το έργο ποια του σταθμού μεγάλο και πολύτιμο για την περιοχή.

Οι εθελοντές με την διοίκηση του Κυριάκου εξελίσσονται ως πολύτιμοι συνεργάτες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί το πολύτιμο έργο των εθελοντών κατά την διάρκεια της πανδημίας όπου οι εθελοντές ανέλαβαν να απολυμάνουν δημοτικά κτήρια(σχολεία, εκκλησίες) supermarket, φαρμακεία και στάσεις λεοφωρείων, όλα αυτά κατά την διάρκεια της νύχτας για να μην υπάρχει συνωστισμός με τον κόσμο την ημέρα. Ατελείωτες ώρες προσφοράς που δεν φτάνουν λίγες γραμμές για να τις απορυθμίσουμε.

Ο Κυριάκος δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός δασοπυροσβέστης και εθελοντής, αλλά και ένας αγαπητός και αφοσιωμένος μέλος της κοινότητάς του.Ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει, να προσφέρει συμβουλές και να στηρίξει τους συμπολίτες του σε κάθε δυσκολία.Η τραγική μέρα που χάσαμε τον Κυριάκο θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα έσβησε τη ζωή του πριν προλάβω να του εκφράσω πόσο περήφανος ήμουν που ήταν ο γιός μου. Η απώλεια του Κυριάκου αφήνει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά μας, αλλά η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει.
Ο Κυριάκος αφήνει πίσω του ένα παράδειγμα αφοσίωσης και ανιδιοτελούς προσφοράς. Η αφοσίωσή του στην πολιτική προστασία και στην προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να μας εμπνέει να αναλάβουμε και εμείς δράση για την προστασία της φύσης και την ασφάλεια των κοινοτήτων μας.
Ο Κυριάκος μας δίδαξε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Οι ανιδιοτελείς πράξεις του και ο θάρρος του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις θα μας καθοδηγούν στο να γίνουμε καλύτεροι πολίτες και προστάτες του περιβάλλοντος.

Ο Κυριάκος ήταν ένας αληθινός ήρωας. Η προσφορά του στην πολιτική προστασία και τη δασοπυροσβεστική υπηρεσία άγγιξε τις καρδιές όλων όσων τον γνώριζαν. Οι προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των συμπολιτών του δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Ας συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη του Κυριάκου και να εμπνεόμαστε από την αφοσίωσή του. Ας αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κοινοτήτων μας, όπως αυτός θα ήθελε. Ο Κυριάκος ζει μέσα μας με κάθε πράξη προσφοράς και κάθε βήμα που κάνουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από αυτό το άρθρο, θέλω να εκφράσω την αγάπη που ένιωσα για τον Κυριάκο και να μοιραστώ την ιστορία ενός ήρωα που άφησε το σημάδι του στις καρδιές μας. Ας συνεχίσουμε να τιμούμε και να μνημονεύουμε τον Κυριάκο και να εμπνεόμαστε από τη ζωή και το έργο του.
Καλό ταξίδι γιέ μου, όταν ξανασυναντηθούμε θα έχουμε πολλά να πούμε ….

Θανάσης Λασκούδης

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069