Άμεση λύση στο θέμα με τις περιφράξεις στα υπό κατασκευή σπίτια των πυρόπληκτων

Μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με απόφαση του ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπ. Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη δίνεται άμεση λύση στο ζήτημα με τη μετακίνηση των περιφράξεων που είχε ανακύψει με τον όρο Γ.2 του άρθρου 3 στο ΕΠΣ στα υπό κατασκευή σπίτια των πυρόπληκτων, προκαλώντας κώλυμα στην έκδοση αδειών αποκατάστασης αλλά και στη στεγαστική συνδρομή.

Ειδικότερα, σε έγγραφο – οδηγία του κ. Μπακογιάννη προς τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται ουσιαστικά ότι απλοποιείται η έκδοση αδειών επισκευής και ανακατασκευής υπό την προϋπόθεση απαγόρευσης κατασκευής νέας περίφραξης ή επισκευής της παλιάς και μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, με την οποία θα δεσμεύεται ότι εντός 12 μηνών από την έγκριση του ΡΣΕ, θα προχωρήσει στην κατασκευή περίφραξης επί του ορίου της ιδιοκτησίας του, όπως αυτό καθορίζεται από το ΡΣΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ –ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

«Σας ενημερώνουμε ότι από τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας δεν προβλέπεται ειδική αδειοδοτική διαδικασία για τη μετακίνηση περίφραξης με αποτέλεσμα να πρέπει για την εκτέλεση της οικοδομικής αυτής εργασίας να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ωστόσο επειδή:

α) οι περιφράξεις τοποθετούνται επί του ορίου των ιδιοκτησιών και όχι σε άλλες θέσεις εντός των οικοπέδων ή γηπέδων,

β) δεν είναι δυνατή η κατασκευή περίφραξης σε μη άρτια γήπεδα πλην πρόχειρης κατασκευής με συρματόπλεγμα,

γ) τα όρια των οδών (βάσει των οποίων πρέπει να γίνει η μετακίνηση) δεν έχουν καθοριστεί και θα καθοριστούν με την έγκριση του ΡΣΕ, διαπιστώνουμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου της παρ. Γ.2 του άρθρου 3 του Ε.Π.Σ ως προς τη μετακίνηση των περιφράξεων από τα όρια των οδών προς το εσωτερικό των γηπέδων, με αποτέλεσμα να κωλύονται οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών αποκατάστασης καθώς και λήψης στεγαστικής συνδρομής για τα κτίρια που επλήγησαν.

Προς επίλυση του εν λόγω ζητήματος, θα μπορούσε κατά την άποψή μας, ο όρος αυτός να εξειδικευτεί ως εξής:

Σε όλες τις διοικητικές πράξεις εκτέλεσης εργασιών και αποκατάστασης πυρόπληκτων κτιρίων (άδειες επισκευής και ανακατασκευής) που εκδίδονται έως την έγκριση του ΡΣΕ:

α) απαγορεύεται η κατασκευή νέας περίφραξης
β) απαγορεύεται η επισκευή υφιστάμενων περιφράξεων
γ) υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη, στην οποία αναγράφεται ότι δεσμεύεται με την έγκριση του ΡΣΕ, και εντός διαστήματος 12 μηνών, να προβεί στην εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή περίφραξης επί του ορίου της ιδιοκτησίας του, όπως αυτό καθορίζεται από το ΡΣΕ».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069