Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Novavax .Τεχνολογία, δόσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες

φώτο αρχείου

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax και το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός, αφού η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

  • Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός για αναμνηστική δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
  • Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ξεπεράστηκαν, χθες, οι 20.145.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

  • Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% του γενικού πληθυσμού και 82,7% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Σχετικά με την αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί ποσοστό 92% επί των δικαιούχων και 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax: Τεχνολογία, δόσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες δεν έχει δοκιμαστεί και ποια είναι τα συστατικά του. Τι αναφέρεται στα έγγραφα που έχει εκδώσει ο ΕΜΑ.

Διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA (Pfizer, Moderna) και τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca, έχει το νέο εμβόλιο της εταιρείας Novavax, το οποίο ξεκινά να χορηγείται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Nuvaxovid – όπως αποκαλείται – ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στο φύλλο περίλψης χαρακτηριστικών, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, σε δύο δόσεις. Συνιστάται η χορήγηση της δεύτερης δόσης 3 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Στην Ελλάδα αναμένονται 474.000 δόσεις του εμβολίου. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα από τις αρχές Μαρτίου.

Παρενέργειες

Στο φύλλο περίληψης χαρακτηριστικών αναφέρεται πως εμφανίζει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες: μυαλγία (51%), κεφαλαλγία (50%), κακουχία (41%), αρθραλγία (24%), ναυτία ή εμετό (15%), ερυθρότητα στη θέση της ένεσης, οίδημαπυρεξίαρίγη και πόνο στα άκρα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας με διάμεση διάρκεια μικρότερη ή ίση με 2 ημέρες για τα τοπικά συμβάντα και μικρότερη ή ίση με 1 ημέρα για τα συστηματικά συμβάντα μετά από τον εμβολιασμό.

Αναφέρονται, ωστόσο, και πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, όπως λεμφαδενοπάθειαυπέρτασηεξάνθημαερύθημακνησμός και κνίδωση.

Συνολικά, υπήρξε υψηλότερη επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών σε νεότερες ηλικιακές ομάδες: η επίπτωση ευαισθησίας της θέσης ένεσης, άλγος της θέσης ένεσης, κόπωσης, μυαλγίας, κεφαλαλγίας, κακουχίας, αρθραλγίας και ναυτίας ή εμετού ήταν υψηλότερη στους ενήλικες ηλικίας 18 έως κάτω των 65 ετών, σε σύγκριση με τους ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τεχνολογία

Το Nuvaxovid αποτελείται από κεκαθαρμένη, πλήρους μήκους ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη ακίδας (S) SARS-CoV-2, που σταθεροποιείται στη διαμόρφωσή της προ της σύντηξης.

Η προσθήκη του ανοσοενισχυτικού Matrix-M με βάση τη σαπωνίνη διευκολύνει την ενεργοποίηση των κυττάρων του εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που ενισχύει το μέγεθος της ειδικής ανοσολογικής απόκρισης της πρωτεΐνης S.

Τα δύο συστατικά του εμβολίου προκαλούν ανοσολογικές αποκρίσεις Βκαι Τ- κυττάρων στην πρωτεΐνη S, συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία κατά της νόσου COVID-19.

Στην ανασκόπηση του εμβολίου από τον ΕΜΑ, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως το εμβόλιο περιέχει μία παραλλαγή της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί σε εργαστήριο. Περιέχει επίσης έναν “ενισχυτικό παράγοντα”, μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο.

Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του εμβολίου ως ξένο σώμα και παρέχει φυσική άμυνα – τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα – εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και θα είναι έτοιμο να της επιτεθεί.

Τα αντισώματα και τα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 “συνεργαζόμενα” για την εξουδετέρωση του ιού, την αποτροπή της εισόδου του στα κύτταρα του οργανισμού και την καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων.

iatronet.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069