Αυγή: Τι συμβαίνει στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμες είναι οι τελευταίες ώρες για το μέλλον της εφημερίδας «Αυγή» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει τη μεγάλη χρηματοδότηση για την καθημερινή έκδοση. 

Αποτέλεσμα της κρίσης του Τύπου και της  οικονομικής δυσχέρειας, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, είναι η Αυγή να έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει από το 2018 και να καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο λόγω της ισχυρής κομματικής χρηματοδότησης η οποία φτάνει τα 2 εκ. ευρώ ετησίως.

Ήδη, μάλιστα, η διεύθυνση της εφημερίδας έχει προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας το οποίο, όμως, δεν έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των εργαζομένων οι οποίοι αντιδρούν και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προχωρήσει, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσει το καθημερινό φύλλο και η Αυγή να διατηρήσει την κυριακάτικη έκδοση αλλά και την ήδη αναβαθμισμένη ιστοσελίδα. « Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΖΑ συνεχίζει να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά. «Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση.

Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσο όμως -και κυρίως – τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ. Δε θα πάρουμε χρήμα «στην υγεία των κορόιδων». Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Αποχώρησε ο διευθυντής της Αυγής

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της εφημερίδας, Άγγελος Τσέκερης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξήγησε τους λόγους αποχώρησής του από τη διεύθυνση της εφημερίδας λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως, αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημερίδα όπως του αξίζει. Τα καταφέραμε; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές. Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.

Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξης: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία. Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα.»

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι και ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της εφημερίδας εκφράζουν την αντίθεσή τους και ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Δηλώνουμε απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της», σημειώνουν, μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μια σειρά κινήσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ, ενημερωτικά σποτάκια με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, απολυμένους, αγωνιζόμενους, μετανάστες, αποκλεισμένους, που η εφημερίδα μας έχει δώσει φωνή μέσα στα χρόνια, αποστολή ψηφίσματος προς ομοσπονδίες και σωματεία με το οποίο θα ζητάμε την αλληλεγγύη τους στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, καθώς και κείμενο συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.

Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του συλλογικού ιδιοκτήτη, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ την Πέμπτη 13/11 καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά της ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα «λόγια που καίνε», όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης».

Όχι στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ
Αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 

Πηγή: ethnos.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069