Ένταση στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι ψάχνονται για «θερμό» επεισόδιο και οι ΗΠΑ νίπτουν τας χείρας τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρα του τουρκικού καθεστώτος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν, τους κορυφαίους υπουργούς του και όλο το σύστημα της τουρκικής προπαγάνδας να επιδίδονται σε έναν μανιώδη αγώνα να βάλουν «φωτιά» στο Αρχιπέλαγος.

Είναι δεδομένο πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδιά της τουρκικής ηγεσίας, πως όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υψώνουν ασπίδα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας, τόσο οι Τούρκοι θα αποθρασύνονται στη ρητορική τους, τόσο θα επιχειρούν με προκλητικές ενέργειες.

Όλοι αυτοί οι ακραίοι, ημιπαράφρονες, γραφικοί τύποι που βγαίνουν και μιλάνε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος και πυρπολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνουν πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη ακόμα και για ακραίο επεισόδιο. Ακόμα και ο δήθεν νηφάλιος Ιμπραήμ Καλίν, στενότατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ευθαρσώς λόγο για παραβίαση συνόρων. «Όσο υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις συνόρων και παρενοχλήσεις κατά της Τουρκίας η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα στρατικοποιεί τα νησιά. «Παρενόχλησαν τους ψαράδες μας και άνοιξαν πυρ» υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, ξεχνώντας προφανώς να αναφέρει πως είχαν προηγηθεί οι άκρως επικίνδυνες προκλήσεις και παρενοχλήσεις τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Οι Τούρκοι προκαλούν πλέον σε αέρα και θάλασσα. Την ώρα που τουρκικά μαχητικά, UAV’s, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα «σπάνε» καθημερινά το FIR Αθηνών, τουρκικές ακταιωροί μπαίνουν μαζί με τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα απειλώντας τους Έλληνες ψαράδες και κοντράροντας στο όριο του ατυχήματος τα σκάφη του Λιμενικού.

Η Ελλάδα απαντά προφανώς με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ενώ με συνεχή διπλωματική κινητικότητα το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τους συμμάχους στη Δύση για τις πρακτικές της Άγκυρας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ανησυχία, αν όχι εκνευρισμό στην Αθήνα, είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιμένουν να διατηρούν ίσες αποστάσεις και να διαμηνύουν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική σύμμαχος. «H Τουρκία είναι σύμμαχος. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για τις κοινές ανησυχίες μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, ενώ συνεχίζουμε να διώκουμε (και να συμμετέχουμε) στην κοινή πρόκληση που έχουμε στη Συρία. Και αυτό είναι να φροντίσουμε ώστε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να μην είναι σε θέση να ανασυνταχθεί», είπε ο εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου και της ιστοσελίδας hellasjournal.com.

Όσο λοιπόν και να υβρίζει ο Τούρκος πρόεδρος τους Αμερικανούς, όσο και να τον θεωρούν οι ίδιοι αφερέγγυο, είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Αυτό σημαίνει και ανοχή στις πράξεις της εναντίον του Ελληνισμού; Σίγουρα σημαίνει τακτική ίσων αποστάσεων, με όποιο ρίσκο. Διότι με τις εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν και τον Ερντογάν εναγωνίως μία νίκη που θα ισχυροποιήσει το ηγετικό του προφίλ, μια σύγκρουση με την Ελλάδα – μικρής ή μεγαλύτερης έντασης – είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο.

Στην Αθήνα το γνωρίζουν καλά αυτό και γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069