Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα με στόχο να την «καθησυχάσει»

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ επισκέπτεται την Ελλάδα σήμερα Πέμπτη για ένα ταξίδι που, όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν, σηματοδοτεί μια ευκαιρία να την καθησυχάσει καθώς το Ισραήλ προσεγγίζει την Τουρκία, με τις εντάσεις να είναι τεταμένες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο.

Ο Χέρτσογκ κατέχει μια εξαιρετικά σημαντική θέση κι έχει αναλάβει ένα υψηλού προφίλ διπλωματικό ρόλο υπό την ισραηλινή κυβέρνηση που ανέλαβε πέρυσι.

Αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σπάνια επίσκεψη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέχοντα επικριτή της πολιτικής του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία δεν μπορεί να υπονομεύσει τους σιδηρούς δεσμούς του εβραϊκού κράτους με τους μεσογειακούς γείτονές του, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο μονοήμερο ταξίδι του, ο Ισραηλινός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με την ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Οντέντ Έρανν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε στο AFP ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Χέρτσογκ πρέπει να τονίσει ότι «η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση με αντίτιμο εις βάρος των δεσμών του με την Ελλάδα».

Ο Χέρτσογκ θα πρέπει να υπογραμμίσει ότι το Ισραήλ θέλει να «ενισχύσει την ανατολική συνεργασία στη Μεσόγειο», με την Κύπρο και την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Εράν, ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος πρόκειται επίσης να επισκεφθεί Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.

Οι σχέσεις μεταξύ της πλειοψηφικά μουσουλμανικής Τουρκίας και του εβραϊκού κράτους πάγωσαν μετά το θάνατο των 10 αμάχων όταν ο τουρκικός στολίσκος δέχθηκε επίθεση ενώ μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά την ισραηλινή επιδρομή το 2010.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας εν τω μεταξύ έχουν εμβαθύνει κατά την τελευταία δεκαετία.

Το 2019, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιταλία και τα παλαιστινιακά εδάφη συμφώνησαν να δημιουργήσουν το «Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου» — χωρίς την Τουρκία.

Και το 2020, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν τη συμφωνία EastMed για έναν τεράστιο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, προκαλώντας τις αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ο Έραν σημείωσε επίσης ότι ισραηλινά αεροσκάφη που συνήθιζαν να πραγματοποιούν ασκήσεις πάνω από την Τουρκία μέχρι το 2010 εκπαιδεύονταν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία δήλωσε στο AFP ότι «η βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία δεν γίνεται εις βάρος των πολύ σημαντικών σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πηγή: euractiv.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069