ERASMUS 1ο ΓΕΛ Ν. Μάκρης: Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

0

Η ομάδα Erasmus+ του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης συναντά την επιστήμονα Ροδόπη Σταματίου

Συζήτηση με μια γυναίκα που πήγε κόντρα στα στερεότυπα και απέδειξε ότι η επιστήμη μπορεί να συνδυάζεται με τον ρόλο της γυναίκας, της συζύγου, της μητέρας, της φίλης και τόσων άλλων ρόλων που ομορφαίνουν τη ζωή.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη 11/02, η ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: “ Standardising The Education Via Processing STEM”, συνομίλησε διαδικτυακά την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 με την επιστήμονα κα Ροδόπη Σταματίου, ερευνήτρια με σημαντικό έργο που πρόσφατα εντάχθηκε στο δυναμικό με τις μέντορες του Greek Women in STEM ώστε να προσφέρει σε νέες κοπέλες των θετικών επιστημών συμβουλευτική και στήριξη σε θέματα καριέρας. Η Ροδόπη Σταματίου ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έγινε διάσημη για το ερευνητικό της έργο στην άμεση διάγνωση αναπνευστικών επιπλοκών σε διασωληνωμένους ασθενείς.

    Δε χρειάστηκε καθόλου να περιμένουμε προκειμένου να μιλήσουμε μαζί της. Αν και ιδιαιτέρως πολυάσχολη – ειδικά στον καιρό της πανδημίας – ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία και γενναιοδωρία  στο αίτημα της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας να συζητήσει μαζί μας και να απαντήσει στα ερωτήματά μας για το επιστημονικό της έργο, τις δυσκολίες που συνάντησε ως γυναίκα στον δρόμο των θετικών επιστημών και τα εφόδια που θεωρεί σημαντικά, προκειμένου να ακολουθήσει σήμερα ένα παιδί τον δρόμο της επιστήμης.

     Με λόγο απλό και φιλικότατο ύφος μας εξήγησε πως δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια, για να ασκήσουν οι γυναίκες σήμερα το επάγγελμα της επιστήμονα. Ασφαλώς είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να διακριθεί στον χώρο αυτό, λόγω κυρίως των μειωμένων προσδοκιών από εκείνη, άρα και μειωμένης – λόγω προκατάληψης – ανταπόκρισης στις ικανότητές της, όμως οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο! Και η καταξίωση θα έρθει!

    Συγκεκριμένα η ίδια και η ομάδα της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν την έλλειψη επαρκών διαγνωστικών μέσων στην αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σκέφτηκαν λογικά και εναλλακτικά. Έτσι πειραματίστηκαν με επιτυχία και τελικά εφηύραν έναν νέο τρόπο επεξεργασίας των κλινικών δεδομένων που αύξανε την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης, επομένως και της έγκαιρης παρέμβασης για την ίαση των ασθενών. Κι όλο αυτό με απλό τρόπο, “σαν να κόβεις με το multi κάτι σε πολύ μικρά κομμάτια” όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Ποιος ξέρει; Ίσως η εμπειρία της στη μαγειρική να της έδωσε τη φαεινή ιδέα!

   Η συζήτησή μας κράτησε πολύ και έλυσε όλες μας τις απορίες. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κέρδισαν γνώσεις, την εμπειρία να συνομιλήσουν με μια καταξιωμένη επιστήμονα, ήρθαν κοντά σε μια επιστήμη που ίσως αποφασίσουν να ακολουθήσουν και, προβληματίστηκαν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα επιστήμονας όπως τα στερεότητα φύλου που υπάρχουν ακόμη. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο ότι η απλή λογική σκέψη μαζί με την άγρυπνη παρατήρηση, τη διαρκή μελέτη και την ασίγαστη θέληση κάνουν τον δρόμο προς την ίαση ευκολότερο και την ανθρώπινη ζωή ασφαλέστερη. Κυρίως όμως μας εμφύσησε την πίστη ότι το καλό δεν παράγεται μόνο από ιδιοφυείς εγκεφάλους που ζουν απομονωμένοι στα άδυτα των εργαστηρίων τους επιδιώκοντας το Νόμπελ, αλλά και από ανθρώπους επίμονους και εργατικούς που θέλουν να λύνουν προβλήματα και να προχωρούν.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος

Κυριάκος Κοτσολάκος (Διευθυντής, Φιλόλογος)

Αγγελική Μαυρίδου (Συντονίστρια του προγράμματος, Πληροφορικός)

Αφροδίτη Βασιλείου (Μαθηματικός)

Ευαγγελία Παπαγεωργίου (Φιλόλογος)

Καίτη Σερέτη (Φιλόλογος)

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *