Εστίαση: Ανοίγει για τους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα παραμένουν

Εστίαση: Οι ειδικοί θα εξετάσουν τον Απρίλιο την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση στην εστίαση.

Εστίαση: Ανοίγει για τους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα παραμένουν

Εστίαση: Όλα δείχνουν πως σιγά σιγά ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Το μέτρο θα πέσει αργότερα στο τραπέζι, λόγω της γενικότερης αύξησης κρουσμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η εξάπλωση της Όμικρον 2 στη χώρα μας, δεν έχει προκαλέσει πίεση στο ΕΣΥ , καθώς η νέα υποπαραλλαγή είναι πιο ήπια.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί θα εξετάσουν τον Απρίλιο την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση στην εστίαση.

Η επιβεβαίωση ήρθε και από επίσημα χείλη και δίνει το έναυσμα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση. Ειδικότερα το μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και επιστημόνων για το επόμενο στάδιο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναφερόμενος στην πορεία της Covid στην Ελλάδα το Πάσχα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. «Είναι μια πιθανότητα (50%) να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης».

Το σκεπτικό των ειδικών, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα». Δεδομένου, λοιπόν, ότι για να μπει κάποιος σε κλειστό και ανοιχτό χώρο εστίασης, χρειάζεται να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Έτσι η κατάργησή του δίνει το «πράσινο φως» για το πλήρες άνοιγμα μπαρ, κέντρων διασκέδασης και όλων των καταστημάτων σε όσους ήταν αποκλεισμένοι από αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συζήτηση, πάντως, δεν έχει ανοίξει για τους υπόλοιπους περιορισμούς που ισχύουν για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Έτσι, δεδομένου ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί καθόλου τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες από τις οποίες αποκλείονται, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα εξής:

  • Απαγορεύεται η είσοδος για ανεμβολίαστους σε: εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.
  • Συνεχίζει να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε πως η γειτονική μας χώρα, η Ιταλία, η οποία είχε χτυπηθεί σφόδρα από τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος προχώρησε και εκείνη στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Έτσι από την 1η Απριλίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαίο, πλέον, στους ανοικτούς χώρους, ενώ από την 1η Μαΐου δεν θα χρειάζεται ούτε στους κλειστούς χώρους.

Πηγή: flash.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069