Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Θεωρίες συνωμοσίας και επιστημονική αλήθεια

Δώδεκα επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) συναντιούνται αύριο για να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους απαντήσεις, την επιστημονική αλήθεια σχετικά με δώδεκα συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας και επιστημονική αλήθεια» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00 μ.μ. διαδικτυακά.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα εξετάσει θεωρίες όπως:

«Αν τα εμβόλια covid-19 είναι επικίνδυνα και έχουν κρυφούς σκοπούς. Αν υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που προκαλούν στοχευμένα ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς. Αν υπάρχει μυστικό πρόγραμμα για την προσθήκη μυστηριωδών τοξικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα μέσω αεροψεκασμών από επιβατικά και μη αεροπλάνα που σχηματίζουν ορατά γραμμικά νέφη στον ουρανό με διάφορα κίνητρα. Τι συμβαίνει με τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) ή αλλιώς UFΟ (Unidentified Flying Objects). Τι ισχύει σχετικά με τις αστρολογικές προβλέψεις. Είναι επίπεδη η Γη;».

Μύθος: Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει

Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου, διευθύντρια Ερευνών ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Μύθος: Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει ή δεν είναι ανθρωπογενής. Και στο παρελθόν είχε υπερθερμανθεί ο πλανήτης. Τα κλιματικά μοντέλα είναι αναξιόπιστα.

Πραγματικότητα: Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν η Γη είχε θερμές και παγετώδεις περιόδους, που εξηγούνται όμως από τη σχετική θέση της Γης ως προς τον Ηλιο (θεωρία Milankovitch). Εντούτοις, οι εναλλαγές αυτές γίνονταν σε βάθος χιλιάδων ετών, ποτέ δεν είχε υπάρξει τόσο γρήγορη αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη, ενώ παραμένει στην ίδια ηλιακή θέση. Το διοξείδιο του άνθρακα δρα ως «γυαλί θερμοκηπίου» και παγιδεύει τη θερμότητα εντός της ατμόσφαιρας, όμως αυτή η ευαίσθητη ισορροπία έχει διαταραχθεί. Τα κλιματικά μοντέλα έχουν αναπτυχθεί και παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

 Μύθος: Εμφανίσεις ΑΤΙΑ

Δρ. Σταύρος Άκρας, Κύριος Ερευνητής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Μύθος: Υπάρχουν περιστατικά εμφάνισης Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ) ή UFΟ, τα οποία οι Αρχές αποκρύπτουν.

Πραγματικότητα: Οι αναφορές για ΑΤΙΑ γίνονται πάντα από ανεκπαίδευτους παρατηρητές και όχι από τους χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους που κάθε βράδυ παρατηρούν τον ουράνιο θόλο. Οι φωτογραφίες είναι συνήθως θολές και χαμηλής ποιότητας. Αφορούν συνήθως εκτοξεύσεις πυραύλων, δορυφόρους, μετεωρίτες και αποσυντιθέμενους δορυφόρους που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και αναφλέγονται. Από τεχνολογικής άποψης, η πιθανότητα να μας έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι είναι εξαιρετικά μικρή. Από παρατηρησιακής απόψεως, οι αναφορές εμφάνισης ΑΤΙΑ συγχέονται συνήθως με: δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετέωρα και συντρίμμια από δορυφόρους, μετεωρολογικά μπαλόνια, σφαιρικές αστραπές, τον πλανήτη Αφροδίτη, εκτοξεύσεις πυραύλων, φώτα από αεροπλάνα και drones, σχηματισμούς από σύννεφα, πυροτεχνήματα.

Μύθος: Αστρολογία και χαρακτήρας

Καθ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΑ

Ομ. Καθ. Χάρης Βάρβογλης, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

Μύθος: Οι θέσεις των πλανητών, κατά τη γέννηση του κάθε ανθρώπου, επηρεάζουν τον χαρακτήρα του.

Πραγματικότητα: Η αστρολογία δεν έχει καθόλου βαθιές ρίζες. Οι σημερινοί αστρολόγοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η αστρολογία βασίζεται στην επιστήμη, η οποία έχει τεκμηριώσει ότι τα μακρινά σώματα αλληλεπιδρούν βαρυτικά. Ποια είναι η ένταση της βαρυτικής αλληλεπίδρασης που ασκεί για παράδειγμα ο πλανήτης Άρης σε ένα μωρό που γεννιέται και ποια αυτή του μαιευτήρα; Αν ο μαιευτήρας βρίσκεται σε απόσταση 0,5 μέτρου κατά τη γέννα και έχει βάρος 75 κιλά, η βαρυτική επίδραση του είναι κατά 24 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Άρη. Κανονικά από το 1985 και μετά δεν θα έπρεπε να γίνεται καμία συζήτηση για Αστρολογία.

Μύθος: Μυστικά προγράμματα ελέγχου του καιρού

Δρ. Γιάννης Καλόγηρος, Κύριος Ερευνητής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Μύθος: Κυβερνήσεις ή και διεθνείς οργανισμοί εκπονούν μυστικά προγράμματα ελέγχου του καιρού, όπως οι τεχνολογίες δημιουργίας νεφών.

Πραγματικότητα: Η σπορά νεφών είναι μια μορφή τροποποίησης και όχι ελέγχου του καιρού, που στοχεύει στην αποτροπή της δημιουργίας μεγάλου μεγέθους χαλαζιού και ισχυρής βροχόπτωσης ή στην εξασθένηση τροπικών κυκλώνων (τυφώνες). Η σπορά νεφών έχει σχετικά μικρά αποτελέσματα (10-15%), ανάλογα με το είδος των νεφών. Τελευταίο «όπλο» τα λέιζερ μεγάλης ισχύος. Είμαστε πολύ μακριά από τον έλεγχο του καιρού. Μπορούμε να κάνουμε παρακολούθηση, πρόγνωση και προσπάθεια τροποποίησης του καιρού τοπικά. 

Μύθος: Εξωγήινοι στο Νέο Μεξικό

Δρ. Όμηρος Γιαννακής, ΕΛΕ, ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ

Μύθος: Ιούλιος 1947, έξω από την πόλη Roswell στο Νέο Μεξικό ανακαλύπτονται μη αναγνωρίσιμα συντρίμμια ενός αντικειμένου. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για φλεγόμενο αεροσκάφος λίγο πριν αυτό συντριβεί. Η παρουσία του στρατού στην περιοχή πυροδοτεί διάφορες «θεωρίες». Το 1995 κυκλοφορεί ταινία , που υποτίθεται ότι δείχνει την αυτοψία ενός «εξωγήινου» πτώματος.

Πραγματικότητα: Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το πρόγραμμα MOGUL, για την ανίχνευση ηχητικών κυμάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία παράγονται από τις δοκιμαστικές εκρήξεις ατομικών βομβών της ΕΣΣΔ. Χρησιμοποιήθηκαν αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, κατασκευασμένα από υλικά άγνωστα έως τότε στο ευρύ κοινό. Θραύσματα τέτοιων αερόστατων εντοπίστηκαν στην περιοχή Roswell, ενώ οι «εξωγήινοι» ήταν στην πραγματικότητα ανθρωπόμορφα ανδρείκελα δοκιμών. Το MOGUL έμεινε κρυφό έως το 1994, όταν και αποχαρακτηρίστηκαν απόρρητα έγγραφα.

Μύθος: Επίπεδη Γη

Δρ. Γιάννης Παπουτσής, Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ

Καθ. Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΑ

Μύθος: Η Γη είναι ένας επίπεδος ακίνητος δίσκος με κέντρο τον Βόρειο Πόλο και βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Στη θεωρία της επίπεδης Γης, βρισκόμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, ολόκληρος ο αστρικός ουράνιος θόλος γυρίζει γύρω από τη Γη.

Πραγματικότητα: Ο Ερατοσθένης ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. υπολόγισε πρώτος με ακρίβεια την ακτίνα της σφαιρικής Γης. Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι έκαναν τον 16ο αιώνα τον περίπλου της Γης ακολουθώντας συνεχή πορεία προς τα ανατολικά. Οι εικόνες από το Διάστημα είναι αδιαμφισβήτητη οπτική απόδειξη. Επίσης, η ύπαρξη διαφορετικών ζωνών ώρας είναι απόδειξη ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Οι κυκλώνες περιστρέφονται αριστερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο, αν η Γη ήταν επίπεδη θα είχαν παρόμοια περιστροφή.

Μύθος: Chemtrails – Τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν

Δρ. Βασιλική Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, Διευτυντής Ερευνών, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ

Μύθος: Κυβερνήσεις ή και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί εκλύουν μυστηριώδεις τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα μέσω αεροψεκασμών από επιβατικά και μη αεροπλάνα. Στόχος: στείρωση πληθυσμών, μείωση προσδόκιμου ζωής, έλεγχος του μυαλού ή του καιρού.

Πραγματικότητα: Τα γραμμικά αυτά σύννεφα, που ονομάζονται contrails, δημιουργούνται από τα καυσαέρια αεροσκαφών σε μεγάλα ύψη. Οι θερμοί υδρατμοί και τα σωματίδια αιθάλης που περιέχονται στα καυσαέρια, μόλις βρεθούν στο περιβάλλον των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών όπου πετούν τα αεροσκάφη, λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών σχηματίζοντας μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους και τις χαρακτηριστικές γραμμές νεφών που βλέπουμε στον ουρανό. Οι γραμμές αυτές συνήθως διαλύονται αμέσως. Είναι ένα απολύτως αναμενόμενο φαινόμενο που δημιουργείται κάτω από ορισμένες συνθήκες και δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Μύθος: Τεχνητή πρόκληση καταστροφικών σεισμών

Δρ. Σωτήριος Σμπόρας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΑΑ

Δρ. Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ

Μύθος: Σκοτεινές δυνάμεις προκαλούν στοχευμένα ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς εναντίον ανυποψίαστων πληθυσμών.

Πραγματικότητα: Ο συνήθης ύποπτος σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας είναι το αμερικανικό πρόγραμμα HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), που πραγματοποιήθηκε από το 1990 έως το 2015 και αποσκοπούσε στη μελέτη της ιονόσφαιρας για τη διέγερση και χρήση αυτής ως κεραίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τη βελτίωση των επικοινωνιών κ.ά. Έχει κατηγορηθεί για πλήθος φυσικών καταστροφών. Οι πυρηνικές εκρήξεις δεν μπορούν να προκαλέσουν σεισμό σε μεγάλες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα, σεισμικές δονήσεις τοπικού χαρακτήρα μπορούν να προκληθούν μόνον από υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Οι σεισμοί για τους οποίους μιλούν οι θεωρίες συνωμοσίας, συμβαίνουν συνήθως σε γνωστές τεκτονικές δομές λιθοσφαρικής κλίμακας, εκεί όπου οι τεκτονικές πλάκες εφάπτονται.

Μύθος: Η προσελήνωση του Apollo 11 είναι ψέμα

Δρ. Μάνος Σαριδάκης, Κύριος Ερευνητής, ΙΑΑΔΕΤ, ΕΑΑ

Μύθος: H προσσελήνωση του Apollo 11 είναι ψέμα της NASA, όπως και οι υπόλοιπες πέντε προσσεληνώσεις του προγράμματος Apollo.

Πραγματικότητα: Ραδιοτηλεσκόπια στη Γη παρατηρούν ήδη από το 1977 τις εκπομπές από τους πέντε πομπούς ALSEP που τοποθετήθηκαν στη Σελήνη, με τις σεληνογραφικές συντεταγμένες και την ισχύ των εκπομπών να συμφωνούν με τα προβλεπόμενα. Δορυφόροι όπως ο LRO έχουν τραβήξει φωτογραφίες από το σημείο προσσελήνωσης, οι οποίες μετά το 2011 είναι εξαιρετικά ακριβείς δείχνοντας τα ίχνη της προσσελήνωσης. Το τοπίο ταυτοποιείται με αυτό των αρχικών εικόνων. Ακτίνες λέιζερ εκπεμπόμενες από τη Γη ανακλώνται στα κάτοπτρα που έχουν αφήσει οι αποστολές και επιστρέφουν στη Γη. Οι διαστημικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας έχουν επιβεβαιώσει τις αποστολές. Από τις αποστολές, έχουν έρθει αριθμός πετρωμάτων, που είναι παλαιότερα από αυτά της Γης, άρα είμαστε σίγουροι ότι έχουν σεληνιακή προέλευση.

Μύθος: Τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι επικίνδυνα και φτιαγμένα για να μας παρακολουθούν

Δρ. Διονύσης Σγούρος, διευθυντής ερευνών, Εργ. Ιατρικής Μικροβιολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Εμβολίων, Ελλ. Ινστιτούτο Παστέρ

Μύθος: Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν είναι ασφαλή επειδή αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, αλλάζουν το DNA, περιλαμβάνουν σύστημα παρακολούθησης.

Πραγματικότητα: Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Καθημερινά γίνονται παγκοσμίως 25 με 30 εκατ. εμβολιασμοί με ελάχιστες παρενέργειες. Αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ λόγω της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας συνεργασίας και χρηματοδότησης. Δεν περιέχουν ζωντανό ιό, αλλά μόνο την «οδηγία» ώστε τα κύτταρά μας να συνθέσουν την «πρωτεΐνη ακίδα» του κορωνοϊού. Αυτή η «οδηγία» με τη μορφή mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας, και αποδομείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. Κανένα εμβόλιο δεν περιλαμβάνει συσκευή παρακολούθησης, ούτε είναι μέσο κατασκοπείας. Κανένα εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, είναι ασφαλές για τις εγκύους και τα έμβρυα.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής, Αθανάσιος Κυριαζής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069