Φωτιά στην Πεντέλη: Πώς πυροσβεστική και αστυνομία περιόρισαν το πύρινο μέτωπο

Συνεχίζει να επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς στην Πεντέλη, καθώς, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Καθοριστική για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν εκτός από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των πληρωμάτων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων η παρουσία της αστυνομίας που βρέθηκε στα σημεία αιχμής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας, περισσότεροι από 930, συνέβαλαν στις ασφαλείς εκκενώσεις των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Επίσης, πραγματοποίησαν περισσότερους από 680 απεγκλωβισμούς κατοίκων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία καθώς εξ αρχής προτεραιότητα ήταν η προστασία ανθρωπίνων ζωών ενώ με συνεχείς περιπολίες προστάτευσαν τις περιουσίες των πολιτών από πλιάτσικο.

Ταυτόχρονα, σε Υμηττό και Πάρνηθα δεκάδες αστυνομικοί πραγματοποιούσαν όλο το 24ωρο που πέρασε περιπολίες για προληπτικούς λόγους.

Με τη συμβολή της Τροχαίας διασφαλίστηκε η ασφαλής μετακίνηση πολιτών και πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων με στοχευμένες ρυθμίσεις ή διακοπές της κυκλοφορίες όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Πού καταγράφονται ενεργές εστίες

Όπως προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς είναι σε ύφεση με τις όποιες ενεργές εστίες να καταγράφονται σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη  έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Στο έργο των Πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Επίσης, από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, «διαρκής είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα».

«Ενημερώνουμε ότι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 213 15 10 100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης», είπε και συνέχισε:

«Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας».

Πηγή: ethnos.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069