Γ. Πατούλης: «Θα διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο των πολιτών, για να πάμε την Αττική ακόμη πιο ψηλά»

Περισσότερα από 2.000 έργα και παρεμβάσεις άνω των 2 δισ. ευρώ εκτελούνται σήμερα από την περιφέρεια σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλάζοντας την Αττική προς το καλύτερο, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής του έτους 2022, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Με αφορμή τον εκλογικό χαρακτήρα της χρονιάς που διανύουμε, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι με τις ισχυρές βάσεις που δημιουργήθηκαν, με το έργο και την προσπάθεια του ιδίου και των συνεργατών του από το 2019 που ξεκίνησαν, «θα στηρίξουμε και τη νέα μας προσπάθεια το 2023, ώστε με σχέδιο, όραμα και έργο, η  Αττική να ανέβει ακόμη πιο ψηλά»

Σημειώνεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενες για τη διεξαγωγή του συμβουλίου με «μικτή» διαδικασία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, για να μην συνεδριάσει δια ζώσης το Περιφερειακό Συμβούλιο…» καθώς έχει εκδοθεί ΚΥΑ για άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.

Σχολιάζοντας την αποχώρησή τους «με το πρόσχημα ότι αμφισβητείται η νομιμοποίηση της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ» ο κ. Πατούλης τους απέδωσε υποκρισία, τονίζοντας πως «για άλλη μία φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, επιλέγοντας την τυπολατρία όταν “εμείς μιλάμε με έργα”».

Ο κ. Πατούλης ξεκίνησε την παρουσίαση με «πολιτικό απολογισμό πεπραγμένων», όπως τον χαρακτήρισε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για  αρνητικό πολιτικό λόγο, μηδενισμό και κομματική πόλωση. Σημείωσε ωστόσο ότι «η αλήθεια δεν κρύβεται» και ότι την αντιλαμβάνονται καθημερινά οι πολίτες από το πλούσιο έργο για την βελτίωση της Αττικής. «Με σκληρή δουλειά και καθημερινή προσπάθεια, συνεργασίες και συναινέσεις, κόντρα στα εμπόδια που έβαλαν με την επιχειρούμενη ακυβερνησία, “οι εμπνευστές της εφαρμογής της απλής αναλογικής”». Τόνισε ότι «κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο των πολιτών. Γιατί αυτή τη φορά θα έχουμε τα χέρια μας λυμένα και θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς εμπόδια».

Δήλωσε υπερήφανος, για όλα αυτά που κατόρθωσε η διοίκηση από το Σεπτέμβριο του 2019, με ελάχιστα χρήματα στα ταμεία, αφενός «γιατί είχαμε την ικανότητα να διεκδικήσουμε χρήματα», αφετέρου κληθήκαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία)»

Αναπτύσσοντας τις δράσεις και τα πεπραγμένα ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι το έργο της Περιφερειακής Αρχής αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας αναδεικνύοντας την Αττική σε: 

  • Πράσινη Περιφέρεια γιατί εφαρμόζει περιβαλλοντικές πολιτικές: βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής αναβάθμισης, ανακύκλωση.
  • Περιφέρεια ασφάλειας, με περισσότερο φωτεινούς δρόμους, έργα που θωρακίζουν από ακραίες καταστάσεις και άλλα που θα υλοποιηθούν στη βάση σχεδιασμού μέσω συνεργασιών με εγκρίτους επιστημονικούς φορείς.
  • Περιφέρεια ανθρωπιάς/αλληλεγγύης, με ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές όπως: η στήριξη δοκιμαζόμενων λαών από πολέμους ή φυσικές καταστροφές.  

Τόνισε ότι παράλληλα η Περιφέρεια αναπτύσσει δράσεις:

  • Επενδύοντας στη γνώση της νέας γενιάς μας.
  • Στηρίζοντας την καθημερινότητα των οικογενειών με παιδιά.
  • Αναδεικνύοντας την ξεχωριστή Πολιτιστική Ταυτότητα της Αττικής.
  • Δημιουργώντας σύγχρονες αθλητικές υποδομές. 
  • Προβάλλοντας τον τουρισμό και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της αττικής γης.
  • Στηρίζοντας με πολιτικές ουσίας, την υγιή τοπική επιχειρηματικότητα.

Δημιουργώντας ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για να προσελκύσουμε επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης ανέφερε αναλυτικά τις δράσεις και τις πολιτικές που ανέπτυξε κατά περίσταση και τομέα η Περιφερειακή Αρχή από την έναρξη της θητείας της, όπως πχ με την πανδημία η οποία ενέσκηψε σε λιγότερο από έξι μήνες. «Ενισχύσαμε τη δημόσια υγεία με ευρωπαϊκούς πόρους, άνω των 250 εκατ. ευρώ για την μισθοδοσία 1.481 ιατρών και νοσηλευτών, που προσλήφθησαν ως επικουρικό προσωπικό στο ΕΣΥ», υπενθύμισε μεταξύ άλλων

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, διατέθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 10.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής, ενώ για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ η λειτουργία 292 κοινωνικών δομών προς όφελος 255.000 συμπολιτών μας.

Για τα υπό εξέλιξη έργα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «σήμερα η Αττική, είναι ένα απέραντο εργοτάξιο», καθώς τα έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, από την περιφέρεια, τους δήμους, το κεντρικό κράτος αλλά και ιδιώτες επενδυτές, ξεπερνούν σε αξία τα 15 δισ. ευρώ».

Μόνο από την περιφέρεια, πρόσθεσε σε όλο το Λεκανοπέδιο εκτελούνται σήμερα πάνω από 2.000 μεγάλα και μικρά έργα, με προϋπολογισμό άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ το σύνολο των έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ίδιους πόρους, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027 σημείωσε ότι αυξάνεται συνεχώς η ένταξη των πράξεων και η απορροφητικότητα, η οποία έφθασε στο 95,4% κατά την περίοδο 9/2019 -3/2023, καθώς έχουν ενταχθεί 11.869 πράξεις στο ΕΣΠΑ και έχουν πληρωθεί 801.747.302 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα εμβληματικά έργα ο κ. Πατούλης μίλησε για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, έργο για το οποίο αναμένεται η οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση και της β΄φάσης, ενώ ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. 

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής Ριβιέρας, από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη, στην αναβάθμιση σημαντικών πάρκων (Τρίτση, Αττικό Άλσος) στα 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με εθελοντικές ομάδες.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα λεπτομερώς στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και στις δράσεις που αναπτύσσονται για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, στα μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στην ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων, στην αναβάθμιση των νησιών, των πολιτιστικών τοποσήμων και της προβολής της Αττικής ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Κλείνοντας ο κ Πατούλης υπογράμμισε ότι όλα αυτά «αλλάζουν την Αττική και μεγαλώνουν την αξία της», επισημαίνοντας: «Δεν θα ισχυρισθώ ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα», αλλά «σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν το Σεπτέμβριο του 2019».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069