H ηλεκτροδότηση των πλοίων στο δεύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας. 

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Αύρα στην Ραφήνα η τελική  ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALING, στο οποίο συμμετείχε ο Οργανισμός Λιμένος  Ραφήνας, με σκοπό την παρουσίαση των τεχνικών μελετών για την κατασκευή 4 σημείων  ηλεκτροδότησης επιβατικών πλοίων (cold ironing) στον λιμένα Ραφήνας. Την έναρξη κήρυξε με  χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε., κ. Φάνης Ματσόπουλος, ο οποίος τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στη  βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους λιμένες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εντός του  αστικού ιστού. Επεσήμανε δε, ότι η ένταξη στο πρόγραμμα οφείλεται στην πρωτοβουλία της προκατόχου του κας Δέσποινας Γκικάκη και του προέδρου κου Σπυρίδωνα Χρυσοφώτη, που  πρωτοστάτησαν στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό αυτό. 

Το σύστημα λήψης ενέργειας από εγκαταστάσεις της ξηράς (cold ironing), στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου και άλλων καυσαερίων που  παράγει το πλοίο όσο λειτουργεί ελλιμενισμένο και συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης  καυσίμων από τα ίδια τα πλοία.  

Το πρόγραμμα ανάγεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης Connecting Europe Facility 2014-2020 που αποσκοπεί στην προώθηση της  ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχευμένων επενδύσεων στις Ευρωπαϊκές υποδομές. Σε αυτόν η Ο.Λ.Ρ. Α.Ε. συμμετείχε με την πρόταση για το project EALING (European flagship Action for cold ironing in ports), με το λιμάνι του Πειραιά και άλλα 14 ευρωπαϊκά  λιμάνια της Βουλγαρίας, της Ιρλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας  και Ισπανίας. 

Τουριστικό Γραφείο Έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων 2294156724-6932608636

Ειδικότερος στόχος της Εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των τεχνικών μελετών για την υποδομή  ηλεκτροδότησης που απαιτείται για τα θαλάσσια λιμάνια του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών  (ΔΕΔ-Μ), αφού αυτά κατά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, έως το 2025 προβλέπεται να καταστούν  πρωτογενείς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετώντας ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, όπως  ηλεκτρικά σκάφη και προμηθεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα στα πλοία. 

Για τα πλοία που εξυπηρετούνται στο λιμάνι της Ραφήνας, στα πλαίσια του έργου EALING, μελετάται  η εγκατάσταση τεσσάρων σημείων ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς-πλοίου, με σκοπό την απ’ ευθείας  τροφοδότηση με ηλεκτρική ισχύ από την ξηρά. Οι υποσταθμοί τροφοδότησης OPS (On-shore Power Supply) εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν δυτικά του λιμένος και εκτός της περιοχής στάθμευσης των  οχημάτων (pin: OPS substation). H τροφοδότηση των παραπάνω τεσσάρων θέσεων θα υλοποιηθεί με  υπόγεια καλώδια, εισηγμένα σε χάνδακα, ο οποίος θα εκτείνεται από τον Υ/Σ τροφοδότησης έως το  εκάστοτε σημείο διασύνδεσης. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι: από το Υπουργείο Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, από το Εθνικό Μετσόβιο  Πολυτεχνείο, από τον ΔΕΔΔΗΕ, από τον ΟΛΠ Α.Ε., από το ΤΑΙΠΕΔ, από τις εταιρίες Protasis S.A.,  Hydrus Engineering S.A., Gates LTD, Ρόγκαν & Συνεργάτες Α.Ε., Ocean Finance LTD, Marnet

A.T.E., Γραφείο Ρογκάν και Συνεργάτες, το λιμάνι της Βαλέντσια (Port Of Valencia) (με σύνδεση μέσω video) και το προσωπικό της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069