Η 23η Ιουλίου 2018 αποτελεί την πιο μελανή ημέρα της νεότερης ιστορίας μας σε περίοδο ειρήνης. Χάθηκαν 104 ψυχές αιφνίδια, αναίτια και απροσδόκητα με τον πλέον βασανιστικό  και φρικιαστικό τρόπο. Αρκετοί εγκαυματίες συνεχίζουν την θεραπεία τους μέχρι σήμερα και ορισμένοι άλλοι έχουν μείνει ανάπηροι σε μεγάλο ποσοστό. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που κουβαλούν μέσα τους τα ψυχικά τραύματα, που εξακολουθούν να τους βασανίζουν. Το δράμα και η οδύνη των οικείων των νεκρών συνεχίζονται και εξακολουθούν να τους συντροφεύουν μέρα και νύχτα. Καταστράφηκαν  μερικώς ή και ολοσχερώς πολλές κατοικίες που κάποιες από αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Οι κατασκηνώσεις του Στρατού, της Αεροπορίας και του Δήμου Μαραθώνα αποτέλεσαν καταφύγιο για αυτούς που δεν είχαν κάπου να μείνουν.

Μετά από όσα συνέβησαν η δικαιοσύνη, όπως από το νόμο είχε υποχρέωση, επενέβη αυτεπάγγελτα για την διερεύνηση της υπόθεσης και τον καταλογισμό ευθυνών σε βάρος του υπευθύνου ή των υπευθύνων της κατάστασης αυτής. Μετά από βραδύτητα 3,5 ετών τα δικαστήρια απεφάσισαν  ότι όσα συνέβησαν στο Μάτι και τις γύρω περιοχές  στοιχειοθετούν αδικήματα σε βαθμό  πλημμελήματος  και όχι κακουργήματος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε στους οικείους των παθόντων και στου,ς κατοίκους των πληγεισών περιοχών την αίσθηση της συγκάλυψης των υπαιτίων της τραγωδίας και γι’ αυτό το λόγο κατέθεσαν, μέσω δικηγόρου, υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το «κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή». 

Παρά την υπομνηματική αυτή αναφορά  το Δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή των υπαιτίων της ανείπωτης τραγωδίας του Ματιού για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος με δικάσιμο στο τέλος Ιανουαρίου 2023.Η δίκη συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με την εξέταση μαρτύρων ,παθόντων που επέζησαν ,συγγενών αδικοχαμένων ,εμπειρογνώμων και άλλων . Η νέα δικάσιμος της δίκης ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου , επειδή μεταξύ των άλλων εκκρεμεί και το αίτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της πρώην Περιφερειάρχη κ.Ρένας Δούρου που κατά τις τελευταίες εκλογές ,εξελέγη βουλευτής .

Πέρα από την οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου, η βιβλική αυτή καταστροφή αποτελεί σταθμό για την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Πολύ εύστοχα ειπώθηκε σχετικά με αυτό, από ομιλητή στο Μνημείο των θυμάτων του Νέου Βουτζά το εξής: «Σήμερα η σκέψη μας είναι αφιερωμένη σε εκείνους που η θυσία τους ενεργοποίησε τον αριθμό 112 σώζοντας χιλιάδες ζωές». Ναι πράγματι, το 112 έσωσε και σώζει ζωές. Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί με σύγχρονα μέσα. Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Οι Δήμοι, παρά τις αδυναμίες τους, λαμβάνουν στο μέτρο του εφικτού τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Ένα ικανοποιητικό ποσοστό πολιτών διατηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, που πιστεύω πως δεν αποτελούν τον κανόνα. Πολλά είναι αφημένα στην τύχη τους και αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες. Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία. 

Τις ημέρες αυτές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα εκδηλώθηκαν σοβαρές πυρκαγιές και εμπρησμοί στην Ανατολική και Δυτική Αττική,στα Δερβενοχώρια,στο Λουτράκι και στην Ρόδο με πολλές καταστροφές σε δασικές περιοχές και κατοικίες . Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές .

Ευχή και επιθυμία μας είναι να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι .

Πασχάλης Πούλος

    Φιλόλογος

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069