Η Περιφέρεια Αττικής σε ΗΠΑ και Καναδά για την προώθηση των Οίνων Ποιότητας της Περιφέρειας Αττικής στις διεθνείς αγορές

Γ. Πατούλης: «Με δράσεις εξωστρέφειας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και προωθούμε τον ποιοτικό Αττικό Αμπελώνα στις μεγάλες διεθνείς αγορές»

Με τις θετικότερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες δράσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την προώθηση των ποιοτικών Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) Οίνων της Αττικής, στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι δράσεις, εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα του 100% συγχρηματοδοτούμενου (70% κοινοτικοί και 30% εθνικοί πόροι) Προγράμματος Προώθησης Οίνων Ποιότητας της Περιφέρειας Αττικής σε Τρίτες Χώρες (Η.Π.Α.- Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο), ως επικεφαλής της συνέργειας με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και μεμονωμένων οινοποιείων.

Σκοπός των δράσεων είναι η συνεχής υποστήριξη από την Περιφέρεια της εξαγωγικής δραστηριότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Αττικής σε σημαντικές διεθνείς αγορές και η προώθηση των ποιοτικών οίνων της Αττικής, όπως ο Π.Γ.Ε Αττικής, ο Π.Γ.Ε Ρετσίνα Αττικής, ο Π.Γ.Ε Μαρκόπουλο και ο Π.Γ.Ε Πλαγιές Κιθαιρώνα.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων υλοποιήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε την παρουσίαση των προωθούμενων Π.Γ.Ε οίνων της Αττικής, μέσα από σεμινάρια οινογνωσίας, εκδηλώσεις, masterclasses, ανοικτές τυφλές δοκιμές οίνων, walk around winetasting, προωθητικά δείπνα σε επιλεγμένους καλεσμένους, επαγγελματίες της οινικής κοινότητας, διαμορφωτές γνώμης, δημοσιογράφους και συγγραφείς ειδικού τύπου.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση αυτής της έντονης παρουσίας της Περιφέρειας Αττικης στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, τόνισε τη σημασία της υλοποίησης ολοκληρωμένων δράσεων όπως προβλέπει το πρόγραμμα, με στοχευμένο περιεχόμενο που απευθύνεται σε επαγγελματίες του εμπορίου, της εστίασης, της οινικής κοινότητας καθώς και των οινόφιλων καταναλωτών.

«Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς της, προωθεί, προστατεύει και μεριμνεί για την ανάδειξη των προϊόντων της Αττικής Γης και δίνει έμφαση σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις καθώς τα μοναδικά κρασιά της Αττικής μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την πολύ υψηλή ποιότητά τους αξίζουν μια περίοπτη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τις τελευταίες δεκαετίας, ο αμπελώνας της Αττικής γνώρισε μια εντυπωσιακή αναγέννηση και πρόοδο, τόσο σε επίπεδο οινοποίησης, όσο και αμπελοκαλλιέργειας. Με αφετηρία ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και παραδοσιακά στυλ όπως η Ρετσίνα, η νέα γενιά των οινοπαραγωγών της Αττικής, κατάφερε να εκσυγχρονίσει τα κρασιά του και να τα φέρει σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πατούλης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η αρμόδια Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αγγελάκη Δήμητρα, οι Προϊστάμενοι και τα Στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της, της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας παρακολούθησαν και επιμελήθηκαν όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την προώθηση των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής. Ειδικότερα, στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε Καναδά και Η.Π.Α., η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε από την κ. Δ. Αγγελάκη, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κ. Π. Χριστακόπουλο και τη γεωπόνο του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της κ. Μ. Κωνσταντοπούλου.

Οι δράσεις για τον Οίνο Αττικής σε ΗΠΑ και Καναδά

Στο σύνολό τους οι δράσεις του Προγράμματος δημιούργησαν αρκετό “θόρυβο” γύρω από την εμβληματική λευκή ποικιλία «Σαββατιανό» που πρωταγωνιστεί στους Π.Γ.Ε. Οίνους της Αττικής, η οποία εντέλει αγκαλιάστηκε από τους επισκέπτες των εκδηλώσεων, τόσο στον Καναδά όσο και στις Η.Π.Α. Χαρακτηριστική είναι η ενθουσιώδης περιγραφή της από Αμερικανό δημοσιογράφο, ως ποικιλία αιχμής, η οποία παρότι υπάρχει ήδη στην αγορά και δεν είναι κυρίαρχη τάση στην Αμερική, έχει, εντούτοις, όλες τις ξεχωριστές προδιαγραφές που απαιτούνται για να γίνει. Η αποδοχή που φάνηκε να αναπτύσσεται, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την Π.Γ.Ε. Ρετσίνα Αττικής-η οποία περιγράφηκε ως «δελεαστικό απεριτίφ», δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για την περαιτέρω διείσδυση και αναγνωρισιμότητα των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής στις συγκεκριμένες αγορές της Δύσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

  1. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις δημοσιογράφων, διαμορφωτών γνώμης, επαγγελματιών του οίνου από ΗΠΑ και Καναδά, αντίστοιχα, στην Αττική. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε γευσιγνωσίες των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής από τους οινοποιούς του Προγράμματος, απόλαυσαν τοπικές γεύσεις ταιριαστές με τους προωθούμενους οίνους σε αξιόλογα εστιατόρια και wine bars της Αθήνας, ξεναγήθηκαν σε μουσεία οίνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης και άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής και βέβαια περπάτησαν και γνώρισαν από κοντά τον Αττικό αμπελώνα.
  2. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Οίνου “Vinexpo America 2023” η οποία πραγματοποιήθηκε στο Jacob K. Javits Convention Center της Νέας Υόρκης, σε ειδικό περίπτερο με την επωνυμία “Attica Wines” υπήρχαν διαθέσιμοι για δοκιμή οι προωθούμενοι Π.Γ.Ε. Οίνοι της Αττικής Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 440 εκθέτες από 32 χώρες και παρευρέθηκαν εισαγωγείς/διανομείς/αγοραστές από περισσότερες από 40 πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και το Μεξικό.
  3. Στο Μόντρεαλ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μονοπώλιο SAQ (Société des alcools du Québec) των εκπροσώπων από 15 οινοποιεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων Ποιότητας της Αττική. Οι οινοποιοί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του μονοπωλίου για τη δομή και τα διάφορα τμήματα της αγοράς. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν masterclass και γευσιγνωσία των προωθούμενων Π.Γ.Ε. Οίνων στο Ateliers et Saveurs, έναν σύγχρονο πολυχώρο μαθημάτων μαγειρικής, cocktail parties και wine tasting. Παράλληλα, σε παρακείμενες αίθουσες διεξαγόταν τυφλή γευστική δοκιμή των κρασιών της Αττικής. Πρεσβευτές των κρασιών τους και εν γένει των ποιοτικών Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής ήταν οι εκπρόσωποι από τα δεκαπέντε οινοποιεία που μετέχουν στο Πρόγραμμα. Μετά το τέλος των παραπάνω εκδηλώσεων, στον ίδιο χώρο διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους Π.Γ.Ε. Οίνους της Αττικής Tις εκδηλώσεις στο Ateliers et Saveurs τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ και ο κ. Διονύσιος Πρωτόπαπας, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο.
  4. Ειδικές δράσεις και εκδηλώσεις προώθησης των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής στο Μόντρεαλ με δύο προωθητικά δείπνα σε επιλεγμένους καλεσμένους (διαμορφωτές γνώμης, δημοσιογράφους, συγγραφείς ειδικού τύπου). Τα δείπνα αυτά έγιναν στο γνωστό εστιατόριο “ L’État-Major” στο κέντρο του Μόντρεαλ με βασικό ομιλητή τον κ. Claude Rheaume, wine expert του Κεμπέκ. Στο δείπνο παρευρέθηκε από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο ο κ. Διονύσιος Πρωτόπαπας, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α’.
  5. Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικό σεμινάριο, masterclass και γευσιγνωσία των προωθούμενων ΠΓΕ οίνων με την παρουσία των οινοπαραγωγών της Αττικής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο NYC Metropolitan Pavillion. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το σεμινάριο και την παρουσίαση των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής από την χημικό-οινολόγο κ. Σοφία Πέρπερα σε συνεργασία με την Οργάνωση Sommelier Society of America και 20 οινοχόους της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε το masterclass, κατά τη διάρκεια του οποίου η κ. Πέρπερα παρουσίασε τους Π.Γ.Ε. Οίνους της Αττικής σε επιλεγμένους επαγγελματίες του οινικού χώρου, όπως δημοσιογράφους, οινοχόους και άλλους wine experts. Παράλληλα, σε παρακείμενη αίθουσα διεξαγόταν τυφλή γευστική δοκιμή των Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής, παρουσία των εκπροσώπων των δεκαπέντε οινοποιείων που μετέχουν στο Πρόγραμμα.
  6. Ειδικές δράσεις και εκδηλώσεις προώθησης των ΠΓΕ Οίνων της Αττικής στη Νέα Υόρκη με δύο προωθητικά δείπνα σε επιλεγμένους καλεσμένους (διαμορφωτές γνώμης, δημοσιογράφους, συγγραφείς ειδικού τύπου). Τα δείπνα αυτά έγιναν στο Ελληνικό εστιατόριο “Molyvos” στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Την παρουσίαση των πιάτων και τον συνδυασμό τους με τους Π.Γ.Ε. Οίνους Αττικής επιμελήθηκε και στα δύο δείπνα η χημικός-οινολόγος κ. Σοφία Πέρπερα. Στο δείπνο έδωσε το παρόν ο κ. Νικόλαος Θωμόπουλος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, του Γραφείου Ο.Ε.Υ. του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας τη σημαντικότητα των δράσεων του Προγράμματος Προώθησης Οίνων Ποιότητας της Αττικής σε Τρίτες Χώρες. Για όλες τις παραπάνω δράσεις είχε προβλεφθεί η παραγωγή και παροχή εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και προωθητικού υλικού (έντυπα και δώρα).

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069