Μ. Χριστοδουλάκης: «Ούτε που ακουμπάτε τη φοροδιαφυγή. To νομοσχέδιο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα.

«Ούτε που την ακουμπάτε τη φοροδιαφυγή. To νομοσχέδιο είναι αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα επιβαρύνοντας φορολογικά τα χαμηλά εισοδήματα»

Λαϊκισμός και πολιτική εξαπάτηση η αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργωνΤο νομοσχέδιο πρακτικά νομιμοποιεί την μεγάλη και την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, αποσοβώντας τους ελέγχους σε αυτήν μέσω του αναντίστοιχου φόρου των τεκμαρτών εισοδημάτωνΔεν αντιμετωπίζεται το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής που επικαλείται η κυβέρνησηΣυνεχίζεται η στρατηγική, με τους σταθερά υψηλούς έμμεσους φόρους, οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, να μετατρέπει η κυβέρνηση τους πολίτες σε εξαρτώμενους και επαίτες της δήθεν κυβερνητικής γενναιοδωρίας

Την κριτική του ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, αλλά την νομιμοποιεί για ένα ύψος εισοδημάτων και πάνω, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για τους 4 βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου που συνιστούν κορυφαία κυβερνητική αποτυχία. «Το σχέδιο νόμου αποτελεί την επιτομή της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας, προάγει την ανισότητα, συνοδεύεται από τεχνάσματα κοινωνικού αυτοματισμού και έλλειμμα σεβασμού. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στην πράξη δεν ακουμπά τη φοροδιαφυγή. Μετά την ψήφιση του θα συνεχίσουμε να μην έχουμε ιδέα ποιοι φοροδιαφεύγουν». Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και τα ψέματα που είπε προεκλογικά στον ελληνικό λαό, καθώς υποστήριζε πως δε θα αυξήσει κανέναν φόρο. Υπεραμύνθηκε, δε, της προεκλογικής στάσης του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του για ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης. «Εμείς είπαμε προεκλογικά, όχι μόνο τι θα χαρίσουμε, όπως εσείς με όρους λαϊκισμού, αλλά και από που θα τα πάρουμε». Συνεχίζοντας την ομιλία του, στηλίτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, στοχοποιώντας συλλήβδην μια κοινωνική ομάδα, αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών ως φοροφυγάδες, αποκρύπτοντας τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το ελεύθερο επάγγελμα και η μικρομεσαία επιχείρηση, λόγω της ενδημικής πια ακρίβειας, του πληθωρισμού και της μέγγενης των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, υπεραμύνθηκε της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ και των ψηφιακών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά και των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στους αντισυμβαλλόμενους ώστε να ζητούν αποδείξεις. «Τέσσερα χρόνια δεν ξέρατε, δεν θέλατε, δεν μπορούσατε να συνδέσετε τα POS με τις ταμειακές μηχανές και να εξασφαλίσετε την online διασύνδεση όλων αυτών με την ΑΑΔΕ. Τώρα το πάτε για τις αρχές του 2024», τόνισε. Κλείνοντας, έψεξε τη βασική κυβερνητική πολιτική, να επιδιώκει, με τους σταθερά υψηλούς έμμεσους φόρους, οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, τη μετατροπή των πολιτών σε εξαρτώμενους και επαίτες της δήθεν κυβερνητικής γενναιοδωρίας.
«Είπατε ψέματα προεκλογικά, στοχοποιείτε την μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας, τους ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους ανθρώπους που εμείς θεωρούμε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σας αφήνουμε μόνους σας στον σκοτεινό κόσμο της μιζέριας σας». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε ένα νομοσχέδιο, να συμπυκνώσει 4 βασικούς πυλώνες μιας κορυφαίας πολιτικής αποτυχίας.
1. Επιτομή ασυνέπειας, αναξιοπιστίας, αναντιστοιχίας λόγων και έργων, πολιτικής εξαπάτησης.
Πριν από 4 μήνες, στα τέλη Μαΐου, μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, βγήκαμε και είπαμε το προφανές. Φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη. Όχι μόνο τι θα χαρίσουμε, όπως εσείς, αλλά και από που θα τα πάρουμε.Κλιμακωτός φόρος στα πολύ υψηλά μερίσματα που αντιστοιχούν σε μετοχές άνω του 1 εκ. ευρώ.Φορολογική συνεισφορά στη γονική παροχή, πάνω από ένα ήδη πολύ υψηλό όριο αξίας της, που με τη δική σας πολιτική μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 6*800.000=4.800.000 ευρώ (για εσάς μεσαία τάξη;)Φορολόγηση των υπερκερδών σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τράπεζες. Το πρώτο το εξαγγείλατε δήθεν και εσείς. Κάπου ξεχάστηκε μία ΚΥΑ στο συρτάρι του τότε Υπουργού. Εσείς, λοιπόν, τι είπατε; «Έρχονται οι φορομπήχτες. Εμείς όχι μόνο δεν θα αυξήσουμε φόρους, αλλά αντίθετα θα μειώσουμε». Και η μείωση της φορολογίας ξεκινάει με το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό είναι λαϊκισμός και πολιτική απάτη.
Δημιουργείτε ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες. Να μην κάνουμε μετά τους έκπληκτους γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και καταφεύγουν είτε στην αποχή, είτε στην ακροδεξιά.
2. Επιτομή της ανισότητας
Λέτε στον ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει εισοδήματα κάτω από τα όρια των τεκμαρτών, ότι μπορεί να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσης του. Να τον ελέγξουμε. Πράγμα που φυσικά, γίνεται αυτεπάγγελτα από την φορολογική διοίκηση.
Όμως λέτε και κάτι ακόμα. Ότι αν έχεις εισοδήματα πάνω από τα όρια του τεκμαρτού, όσα δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αν φοροδιαφεύγεις, με τον φόρο επί του τεκμαρτού, νομιμοποιείς την φοροδιαφυγή σου. Ή αλλιώς, αν μπορείς να καλύψεις τον φόρο του τεκμαρτού, δεν σε ελέγχει κανείς για αυτά που φοροδιαφεύγεις.
Με αυτήν την φοροδιαφυγή λοιπόν, των μεγάλων ή των πολύ μεγάλων, πότε και με ποιον τρόπο ακριβώς έχετε σκοπό να ασχοληθείτε;
3. Έλλειμμα σεβασμού και κοινωνικός αυτοματισμός
Στοχοποιήσατε συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι είναι φοροφυγάδες και «κλέφτες». Και ότι μέσω της φοροδιαφυγής διάγουν σε βάρος της κοινωνίας έναν πολυτελή βίο, για να χαϊδέψετε τα αντανακλαστικά των μισθωτών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων. 
Ξεχάσατε να πείτε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το 1ο εξάμηνο του 2023 στον e-efka είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που καταδεικνύει πως δεν έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις κέρδη, την ώρα που το νομοσχέδιο απαγορεύεται πρακτικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάζει ζημίες, ενώ καλείται να ανταπεξέλθει στην ενδημική πια ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την μέγγενη των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Είπατε σε ανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα βιώσιμη, ότι δεν γίνεται να βγάζουν λιγότερα από τους εργαζομένους τους. Αυτό δείχνει ότι δεν έχετε ιδέα τι γίνεται στην πραγματική αγορά.Και τους προτρέπετε αν δεν μπορούν, να πάνε να γίνουν ντελιβεράδες. Προσβάλλοντας τους ίδιους. Προσβάλλοντας και τους ντελιβεράδες.
Κυβέρνηση με ένα μεγαλειώδες έλλειμμα κοινωνικής ενσυναίσθησης.
4. Δεν αντιμετωπίζετε καν το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής που επικαλείστε
Τέσσερα χρόνια δεν ξέρατε, δεν θέλατε, δεν μπορούσατε να συνδέσετε τα POS με τις ταμειακές μηχανές και να εξασφαλίσετε την online διασύνδεση όλων αυτών με την ΑΑΔΕ. Τώρα το πάτε για τις αρχές του 2024.
Το ίδιο με την αναβάθμιση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ, για να αξιοποιήσετε το πλέγμα των ψηφιακών διασταυρώσεων και να βρείτε αδήλωτα εισοδήματα.
Τέσσερα χρόνια δεν δώσατε κανένα κίνητρο στους αντισυμβαλλόμενους με το ελεύθερο επάγγελμα να ζητήσουν απόδειξη και να ελαφρύνουν για παράδειγμα τη δική τους φορολογία.Με βασικό συμπέρασμα το εξής. Πως μετά την εφαρμογή του νόμου σας, θα εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία απολύτως ιδέα για το ποιοι τελικά φοροδιαφεύγουν και ποιοι όχι.
Και φυσικά, η μεγάλη εικόνα των αριθμών. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, στο αισιόδοξο σενάριο, η φοροδιαφυγή προσδιορίζεται στα 10 δις ευρώ. Και στο παρόν νομοσχέδιο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα από την επιβολή των τεκμηρίων στους αυταπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχονται στα 716 εκ. ευρώ, με το τελικό εισπρακτέο ποσό να μην υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια. Με τα έσοδα σας, λοιπόν, στο 5% του συνόλου, δεν τρίξατε και τα θεμέλια της φοροδιαφυγής.
Πείτε, λοιπόν, την αλήθεια. Ούτε που την ακουμπάτε τη φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε.Φέρνετε ένα νομοσχέδιο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, και μάλιστα επιβαρύνοντας φορολογικά τη βάση των χαμηλών εισοδημάτων.
Είπατε ψέματα προεκλογικά, στοχοποιείτε την μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας, τους ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους ανθρώπους που εμείς θεωρούμε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.Και σε μία ήδη δύσκολη συγκυρία, τους δίνετε ένα ακόμα χτύπημα.
Το ίδιο κάνετε και στην συνολική σας πολιτική. Κρατάτε σταθερά υψηλούς τους έμμεσους φόρους, οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να μετατρέπετε μετά τους πολίτες σε εξαρτώμενους της δήθεν κυβερνητικής σας γενναιοδωρίας. Ομήρους και επαίτες.
Εμείς, λοιπόν, με αυτήν τη στρατηγική διαφωνούμε.Και για να επικαλεστώ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τότε που όμνυε κατά των φοροκαταιγίδων.
«Σας αφήνουμε μόνους σας στον σκοτεινό κόσμο της μιζέριας σας.»
Μανώλης ΧριστοδουλάκηςΒουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069