Μαραθώνας: «Ενός κακού μύρια έπονται με τους… πολιτικούς δεινόσαυρους»

Σπύρος Παππάς, Καθηγητής,
Πολίτης Δήμου Μαραθώνος

Η Δημοτική Αρχή Τσίρκα-Κυπαρίσση όταν ανέλαβε την εξουσία, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το «παλαιό κατεστημένο», αλλά και τον τρόπο διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Ψηνάκη. Αποδείχθηκε όμως δυστυχώς μία από τα ίδια, αν όχι χειρότερη, αφού η στασιμότητα, η απουσία έργου και η μιζέρια είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Η φράση λοιπόν «ενός κακού μύρια έπονται», φαίνεται να ισχύει, αφού τα προβλήματα και τα παράπονα των πολιτών είναι πολλά και καθημερινά.

Η Δημοτική Αρχή Μαραθώνος φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και ήρθε να μας το επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση του πρώην Αντιδημάρχου, Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων λέει σε μια συνέντευξή του ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος: «…Η δυσαρέσκεια του κόσμου έφτανε στα αυτιά μας. Σχεδόν καθημερινά λαμβάναμε μηνύματα από δημότες που εξέφραζαν παράπονα για την καθημερινότητα και τα οποία όταν τα μετέφερα γινόμουν δυσάρεστος… όπως λόγου χάριν το θέμα του Χριστουγεννιάτικου στολισμού, του αποχιονισμού, των απευθείας αναθέσεων… λυπάμαι… πίστεψα στα προεκλογικά λόγια του Δημάρχου, τα οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα… έγιναν πράξη».

Μετά την παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση του Αντιδημάρχου καθώς και του πρόσφατου μίνι ανασχηματισμού της Δημοτικής Αρχής, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων Αντιδημάρχων φανερώνει ξεκάθαρα πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει «πάγκο». Φανερώνει όμως και κάτι άλλο. Επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πλέον Δημοτικό Σύμβουλο, τις προεκλογικές συμφωνίες μόνιμων αντιδημάρχων: «…διαπίστωσα εκ των υστέρων, πως κάποιοι είχαν κάνει προεκλογικές συμφωνίες με τον Δήμαρχο, για θητείες τετραετίας». Είναι αδιανόητο μια «έμπειρη» Δημοτική Αρχή όπως του Μαραθώνα, μετά από τρία σχεδόν χρόνια, να μην έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της. «Πορεία-Πράξης» και «Νέοι Ορίζοντες» φαίνεται πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Βλέπουν ολοένα και περισσότερα στελέχη και ψηφοφόρους τους να τους εγκαταλείπουν, καθώς δεν πείθονται πλέον ούτε από τα λόγια, ούτε από τα δήθεν έργα, ούτε από τα επικοινωνιακά τερτίπια τους.

Στην εποχή που ζούμε, η ενημέρωση είναι κανόνας. Και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται. Ο Δήμαρχος όμως και η παρέα του έχουν μάλλον αποφασίσει ότι όσο θα είναι αυτοί στην εξουσία, οι πολίτες, δεν χρειάζεται να ενημερώνονται… Δεν μπορούν όμως να απειλούν τους πολίτες με εξώδικα και ταυτόχρονα να τους αφήνουν ανενημέρωτους απαξιώνοντας τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις κωμικοτραγικές «δια περιφοράς τηλεσυνεδριάσεις» οι οποίες έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαξιώνουν τον θεσμό. Δεν γίνεται από τι μία να παρευρίσκονται τακτικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και αλλού, και από την άλλη να μην κάνουν Δημοτικά Συμβούλια μικτά, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, προφασιζόμενοι εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (Μάρτιος 2020), αγνοώντας παντελώς την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους πολίτες.

Εν κατακλείδι, στην κατάσταση που βρίσκεται πλέον ο Δήμος Μαραθώνος και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρώην Αντιδήμαρχος είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι «πολιτικοί δεινόσαυροι» που διοικούν σήμερα τον Δήμο, έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Οι άνθρωποι αυτοί, γαντζωμένοι για δύο ή τρεις και πλέον δεκαετίες στις δημοτικές καρέκλες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται ο Δήμος για να μπορέσει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής. Και το ερώτημα που τίθεται σήμερα, είναι: Ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνος έχει ανάγκη από «πολιτικούς δεινόσαυρους» ή από νέους σε ιδέες και προτάσεις ανθρώπους, που μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική ;

Σπύρος Παππάς,

Καθηγητής,

Πολίτης Δήμου Μαραθώνος

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069