Μαραθώνας: Το 2023 θα συγκρουστεί η αλήθεια με το ψέμα

Άρθρο απο την έντυπη έκδοση της ΖΩ

* Ο Σπύρος Παππάς είναι καθηγητής, πρώην άμισθος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μαραθώνος.

Ο Δήμος Μαραθώνος βρίσκεται, σήμερα, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της πορείας του. Η Δημοτική Αρχή Τσίρκα, η οποία ευαγγελιζόταν αναβάθμιση, ανάπτυξη και ευημερία του τόπου, δείχνει να μην μπορεί. Φαίνεται πως έχει αποστασιοποιηθεί από όλα τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις και όπως καταγγέλλεται από αντιπολίτευση και πολίτες ρέπει διαρκώς σε μονοπάτια αυταρχισμού, λαϊκισμού και ευτελισμού. Ο Δήμος και η καθημερινότητα των πολιτών φαίνεται πως έχουν αφεθεί στην τύχη τους και λειτουργούν στον «αυτόματο πιλότο». Η κατάσταση δυστυχώς ολοένα και εκτροχιάζεται.

Ο «έμπειρος» Δήμαρχος Μαραθώνα πρέπει να ξέρει πως με συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος ο Δήμος Μαραθώνος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η αδυναμία στιβαρής διοίκησης, η ατολμία, η απουσία πρωτοβουλιών και πολιτικής βούλησης είναι στοιχεία περισσότερο από εμφανή στον Δήμαρχο με όλα όσα αυτά συνεπάγονται για την πορεία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Γι’ αυτό και δεν είναι σύμπτωση ούτε τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου, ούτε και τα πρόσφατα περιστατικά με αφορμή την διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η χιονόπτωση.

Η διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν τελικά η αφορμή να ξεσπάσει μια μεγάλη κόντραμεταξύ της Δημοτικής Αρχής και πολιτών του Δήμου. Αποτέλεσμα της κόντρας αυτής ήταν το «απίστευτο» Δελτίο Τύπου της διοίκησης με τίτλο «Καμία ανοχή στους συκοφάντες» και με αποδέκτες τους πολίτες εκείνους που θα τολμήσουν να ασκήσουν κριτική στον Δήμαρχο και στην Δημοτική Πλειοψηφία. Γιατί όμως τα πράγματα έφτασαν σ΄ αυτό το σημείο; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτόν το εκτροχιασμό; Η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών ως προς τις ακολουθούμενες πολιτικές και τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας από την Δημοτική Αρχή Μαραθώνα είναι μια πραγματικότητα, η οποία μετατρέπεται σε αγανάκτηση και κάποιες φορές καταλήγει δυστυχώς σε λεκτική βία.

Το 2019, πιστέψαμε στα καλά παιδιά, στους δήθεν έμπειρους, στις εύκολες λύσεις και βρισκόμαστε, σήμερα, μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο και μια ανάσα πριν τη γενική κατάρρευση. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να δοθεί ελπίδα και προοπτική στον Δήμο και τους δημότες, χρειάζεται να βάλουμε το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Χρειάζεται επίσης συλλογική προσπάθεια και τόλμη γιατί η διέξοδος και η προοπτική περνάει ουσιαστικά και τυπικά μέσα από το τετράπτυχο: ώριμα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, σωστή διαχείριση των πόρων, διαφάνεια και λογοδοσία.

Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Εμείς θέλουμε να υπάρξει διέξοδος και προοπτική;

Αν πραγματικά θέλουμε να υπάρξει διέξοδος και προοπτική και επιζητούμε έναν Δήμο Μαραθώνος με σωστή διοίκηση και διαχείριση πόρων και καθημερινότητας, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και λογοδοσία (ανύπαρκτα σήμερα), πρέπει να θέσουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των αιρετών εκπροσώπων μας, γιατί τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς μας Συμβούλους (όπως σόγια, οικογένειες, κουμπαριές…) απέχουν πολύ από την αξιοκρατία, με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες για το έργο που καλούνται να αναλάβουν. Και αυτό δεν μας τιμά! Αδιάψευστος μάρτυρας η σημερινή κωμικοτραγική… κατάσταση του Δήμου και της δήθεν έμπειρης Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα.

Αν θέλουμε αναβάθμιση, ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας, πρέπει επίσης να βάλουμε το «εμείς» μπροστά από το «εγώ» και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να φροντίσουμε να βρεθούν τα άτομα εκείνα που πληρούν τα κριτήρια και είναι σε θέση να μας εκπροσωπήσουν. Στον Δήμο Μαραθώνος χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, άτομα ειλικρινή, έντιμα και ικανά, που θέλουν και μπορούν (μακριά από μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα) να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν, να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο και πρόγραμμα που θα επιτρέψει την πραγματική φυγή του Δήμου προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια, την κατήφεια, την απογοήτευση…

Όλοι ξέρουμε πως όταν ο Δήμος καταστρέφεται, άπαντες τον ακολουθούν στην καταστροφή, ενώ όταν αυτός ευημερεί, όλοι οι πολίτες ευημερούν. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2023 θα συγκρουστούν δύο κόσμοι : ο σκληρός κόσμος της αλήθειας και ο κόσμος των υποσχέσεων που στηρίζεται στο ψέμα. Η επιλογή ανήκει σ’ εμάς !

Αν λοιπόν όλοι εμείς, πολίτες-δημότες-ψηφοφόροι, θέλουμε ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνος να βγει από το αδιέξοδο πρέπει, τον Οκτώβριο του 2023, να επιλέξουμε το δρόμο της αλήθειας και της υπευθυνότητας. Αν θέλουμε ο Δήμος αυτός να έχει ελπίδα και προοπτική πρέπει με την ψήφο μας να στείλουμε τον «έμπειρο» Δήμαρχο Μαραθώνος και τους «μπαρουτοκαπνισμένους» μόνιμους Δημοτικούς Συμβούλους και συνεργάτες του στη λήθη της ιστορίας, ως παραδείγματα προς αποφυγή, και να αναδείξουμε τους έντιμους και ικανούς, αυτούς που θέλουν και μπορούν να θέσουν το κοινό καλό υπεράνω του προσωπικού ή μικροκομματικού συμφέροντος.  ΜΠΟΡΟΥΜΕ !

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Άρθρο απο την έντυπη έκδοση της ΖΩ

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069