Οι καλύτερες προτάσεις διασκέδασης για Παρασκευή και Σαββατοκύριακο (5-7/11)

Η εβδομάδα αυτή για κάποιους πέρασε γρήγορα και για κάποιους άλλους αργά και βασανιστικά. Σημασία, όμως, έχει ότι έφτασε η Παρασκευή. Έτσι, λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και σας τις προτείνουμε.

Θέατρο

Σχεδόν προφητική αποδείχτηκε η παράσταση των Οδυσσέα Ιωάννου και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς για περίπου δύο χρόνια ολόκληρη η ελληνική -και όχι μόνο – κοινωνία βυθίστηκε σε μια υποχρεωτική «Κοινή Ησυχία». Η παράσταση που έκανε το Φεβρουάριο του 2020 ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα με συνεχόμενα sold out, διθυραμβικές κριτικές και συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή από τον κοινό, επανέρχεται δριμύτερη στον ίδιο χώρο, το θέατρο Διάνα.

Η βασισμένη στο βραβευμένο μουσικό έργο του Μαρκ Μοννέ ακαταμάχητη φαντασμαγορία του Αρνό Φαμπρ με τον παιδιάστικο και απίθανο τίτλο «Μπιμπιλολό» καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια «όπερα» χωρίς τραγουδιστές, ένα «μπαλέτο» χωρίς χορευτές – αλλά, αντίθετα, με πλαστικά ζώα, ηλεκτρικά τρενάκια, τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες, ρομπότ-εξολοθρευτές, μηχανές καπνού, τροχαλίες, ηλεκτρικά μοτέρ, καλώδια και επιβλητικές σκιές. Ένα ποιητικό και ονειρικό θέαμα που προσφέρει μια σαγηνευτικά παιγνιώδη και «βέβηλη» εισαγωγή στο καλειδοσκοπικό ηχοτοπίο της σύγχρονης μουσικής.

Τον φετινό χειμώνα, το Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου παρουσιάζει την παράσταση «Η μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles, με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. https://www.youtube.com/embed/y3huwGJ7Sig

Μετά την τεράστια επιτυχία και τα αλλεπάλληλα sold out που σημείωσε κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο, το αριστουργηματικό έργο «Ο Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, επέστρεψε στο θέατρο Κιβωτός. Μία παράσταση που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Μουσική

Την Παρασκευή (5/11), o Jay Jay Johanson επιστρέφει στην Ελλάδα, στο αγαπημένο μας Gazarte, για ένα ακόμη συναρπαστικό και ατμοσφαιρικό  live. Μια φιγούρα ξωτική που συγκινεί με την ιδιαίτερη και μελαγχολική φωνή του. ‘Ένας «εσωστρεφής» καλλιτέχνης με πολλά πρόσωπα. Μαζί του, η αγαπημένη Ειρήνη Σκυλακάκη, ο οποία έχει στο ενεργητικό της τέσσερις προσωπικούς δίσκους, o τελευταίος εκ των οποίων κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Souvenir» και περιέχει το ομώνυμο single, σε συνεργασία με τον Jay-Jay Johanson. 

Το Σάββατο (6/11), ο Δημήτρης Μυστακίδης, σε μια σόλο παράσταση στο ΙΛΙΟΝ plus, διασκευάζει με τον δικό του προσωπικό τρόπο ρεμπέτικα τραγούδια που είχαν δισκογραφηθεί και παρουσιαστεί ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς σχεδόν έναν αιώνα πριν. Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.

Mετά από τις sold out εμφανίσεις του Οκτωβρίου,  ο Παύλος Παυλίδης και η νέα του ομάδα μουσικών, συνεχίζουν τις χειμερινές τους συναυλίες στο Gazarte Roof Stage, με νέες ημερομηνίες (06, 17 και 24 Νοεμβρίου). Τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του Παύλου Παυλίδη, επαναπροσεγγίζονται με διάθεση πειραματισμού, αποκτώντας μια νέα, φρέσκια εικόνα και μια καινούρια δυναμική. Δημιουργείται έτσι ένα ιδιαίτερο μουσικό αποτέλεσμα, που εκτείνεται από τη μυσταγωγία έως την έκρηξη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε εξ αρχής το έργο του.

Η Love Light Productions και το Κασετόφωνο σε συνεργασία με την Underdogs παρουσιάζουν τους Kadinelia και Usurum ζωντανά στο Gagarin 205 Live Music Space (Λιοσίων 205) της Αθήνας για ένα double bill show. Από την παράδοση της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μουσικό ταξίδι προσφέρουν οι Kadinelia, το world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα και της Εύης Σεϊτανίδου. Ένα ταξίδι στο οποίο τα διαχρονικά ακούσματα της χώρας μας αποκτούν νέο χαρακτήρα μέσα από τις χαρισματικές κιθαριστικές μελωδίες και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών. Από την άλλη, με νωπή πλέον την κυκλοφορία του νέου τους εξαιρετικού δίσκου, οι Usurum ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Gagarin 205, όπου και θα παρουσιαστεί ζωντανά το νέο τους πόνημα αλλά και τραγούσια από ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Ο Σπύρος Γραμμένος βάζει σε μία σειρά τα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια άλλων δημιουργών που έχει ζηλέψει και τα παρουσιάζει στην μουσική σκηνή του Ορφέα, στη Φωκίωνος Νέγρη. Παράλληλα, ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνει ραντεβού στο χειμωνιάτικο Άλσος, με μία παράσταση με τίτλο «Ραντεβού στο Άλσος».

Την Κυριακή (7/11), οι Human Touch θα εμφανιστούν στο Faust. Οι David Lynch, Σταύρος Λάντσιας και Γιώτης Κιουρτσόγλου έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη, όπου παίζουν όλο και πιο συχνά. Θεωρούνται group με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ. Η κάθε τους εμφάνιση έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, λόγω της, πλέον, ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό της στιγμής…και ξέρουν να το μοιραστούν.

Δωρεάν Εκδηλώσεις

Αστρική σκόνη στη νέα Αθήνα. Tο Onassis Culture φέρνει για πρώτη φορά στην πόλη από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου το φεστιβάλ «The New Infinity Athens 2021», σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας, το Berliner Festpiele και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

To «Τhe New Infinity Athens» είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που διερευνά τις άπειρες δυνατότητες του τεχνο-οπτικού πολιτισμού μέσα από μια σειρά εμβληματικών έργων που παρουσιάζονται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Κινηματογραφιστές, σχεδιαστές παιχνιδιών, εικαστικοί, μουσικοί εμπνέονται από το χθες, το σήμερα και το αύριο και μας προσκαλούν σε τρεις μέρες γεμάτες αστρική σκόνη. Το Big Bang, τα αστρονομικά φαινόμενα, η πανδημία, γαλαξιακά γλυπτά, post-industrial μουσικές συμφωνίες, τα πάντα χωρούν σε αυτές τις ταινίες πλήρους θόλου (fulldome).

Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina, καθώς είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual, ενώ η έκθεση Art Athina Pop Up, που εντάσσεται στην Art Athina Virtual, δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να έρθει σε δια ζώσης επαφή με τους καλλιτέχνες και τις γκαλερί, ως ένας πρώτος κρίκος στην αλυσίδα επανασύνδεσης με την κανονικότητα στην μετά -κορωνοϊού εποχή.

Oι διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual άνοιξαν τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» δωρεάν σε 58 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021 είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά 6-12 ετών να ανακαλύψουν «Το μουσείο αλλιώς» μέσα από μία συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με ελεύθερη συμμετοχή, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2021, στους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μικροί μας φίλοι, υπό την καθοδήγηση των performers, θα συμμετάσχουν σε μία σειρά από ξεχωριστές ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες όπως θεατρικά παιχνίδια, κινησιολογικούς αυτοσχεδιασμούς και συλλογικές συζητήσεις, θα δημιουργήσουν σχήματα και χορογραφίες με το σώμα τους, θα επιλέξουν ήχους και μουσική, θα μάθουν την ιστορία των εκθεμάτων, θα συνθέσουν τα δικά τους παραμύθια και, τελικά, θα γνωρίσουν το μουσείο… αλλιώς!

Πηγή: ethnos.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069