Όλη η αλήθεια για τα Ενεργειακά Τζάκια από τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα, Όμιλο Φράγκου

Προτάσεις ανάπτυξης για τον Δήμο Μαραθώνα του Κωνσταντίνου Φράγκου

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής της Εταιρείας Φράγκος – ενεργειακά τζάκια, αλλά και πολύπειρο στέλεχος των Real estate, κάτοικος Κοινότητας Βαρνάβα, κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, παραθέτει απόψεις και προτάσεις, αναφορικά με την ανάπτυξη του Βαρνάβα και συνολικά του ενιαίου Δήμου Μαραθώνος.

Στο δεύτερο σκέλος του ρεπορτάζ, προωθούμε χρηστικές πληροφορίες από τους πλέον ειδικούς, για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και τον επερχόμενο χειμώνα.

Είναι αλήθεια ότι τα σημεία που αναδεικνύει ο Κώστας Φράγκος είναι εξαιρετικά πρωτότυπα όσο και ενδιαφέροντα, αποδεικνύοντας την ευστροφία και την ανοιχτόμυαλη οπτική ενός επιχειρηματία, το βλέμμα του οποίου διακρίνει προοπτική και ανάπτυξη, εκεί που ένας πιο καθημερινός νους ενδεχομένως, δεν θα έβλεπε.

Κωνσταντίνος Φράγκος: «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα Τέμπη!»

«Η περιοχή μας, από τον Βαρνάβα μέχρι και τον Μαραθώνα, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εκμετάλλευση, αξιοποίηση, ανάπτυξη κι ευημερία. Και δεν αναφέρομαι στα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα όπως, το brand name του ιστορικού Μαραθώνος -που αδιαμφισβήτητα είναι- αλλά σε κάποια άλλα σημεία, τα οποία δεν νομίζω ότι έχουν εντοπιστεί.

Να πω καταρχήν ότι βρίσκομαι στον Βαρνάβα από το 1963 όταν ήταν ένα χωριουδάκι αραγμένο στη γωνιά του, με τη γνωστή αρβανίτικη νοοτροπία, όπου οι κάτοικοι δεν έμπαιναν στη διαδικασία διεκδίκησης και απαίτησης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Βεβαίως, έχουν αλλάξει πολλά έκτοτε, αυτό όμως, που παραμένει ίδιο είναι το γεγονός της έλλειψης οράματος. Αυτές οι «παρωπίδες» που στενεύουν την «όραση» και την περιορίζουν στα μικρά και τα καθημερινά, δυστυχώς έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό. Δεν βλέπω δηλαδή, από τους συγχωριανούς μας και τους εκάστοτε διοικούντες -τωρινούς και προηγούμενους- διάθεση για να γίνουν μεγάλα πράγματα, που θ’ ανοίξουν τις πόρτες του Δήμου και της περιοχής μας, σε πλήθος επισκεπτών, παραδίδοντας έτσι, ένα διαφορετικό μέλλον στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Μέσω της βασικής μου εργασίας που ήταν η μεσιτεία, έμαθα ν’ αναγνωρίζω τις ευκαιρίες σ ́ εκτάσεις και οικόπεδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο.

Πρώτα απ’ όλα, να αναφέρω την πανέμορφη διαδρομή Καπανδριτίου – Βαρνάβα, με τα τρεχούμενα νερά, τα πλατάνια και την απίστευτη αυτή ομορφιά, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα Τέμπη! Δεν θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί; Πόσο δύσκολο θα ήταν να διεκδικηθούν σχετικά κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα και να δημιουργούνταν προσκοπικά μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές μέχρι και την παραλία Σκάλωμα, κατά μήκος του ρέματος. Μιλάμε για μία διαδρομή απείρου κάλλους, 15 χιλιομέτρων! Παράλληλα θα λειτουργούσαν κιόσκια – αναψυκτήρια, τα οποία θα έδιναν δουλειά σε συντοπίτες μας κι έσοδα στον Δήμο. Κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή από τον Βαρνάβα – Γραμματικό – Πάνω Σούλι – Μαραθώνας, οι οποίες δίδονταν επί Βενιζέλου σε ακτήμονες και τώρα μένουν αναξιοποίητες.

Στην προσωπική μου λίστα των, προς αξιοποίηση και ανάδειξη, τοποθεσιών της περιοχής μας, συγκαταλέγονται και τα πρώην μεταλλεία Γραμματικού μ’ έκβαση στον Λιμνιώνα. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, πρόκειται για έναν σκεπασμένο και ξεχασμένο θησαυρό, μ’ έτοιμες υποδομές, αφού λειτουργούσαν για έναν ολόκληρο αιώνα (ράγες, γραμμές τραίνων, γαλαρίες, τούνελ κλπ). Ποικιλότροπη θα μπορούσε να είναι η εκμετάλλευσή τους, αρκεί να σας πω ότι σε ταξίδι μου στη μακρινή Αυστραλία, επισκέφτηκα εγκαταλειμμένο ανάλογο ορυχείο, το οποίο προσφερόταν για έρευνα και μελέτη από γεωλόγους, φοιτητές πανεπιστημίων, καθώς επίσης και για τουριστικό προορισμό.

Συγκεκριμένα τώρα, για την Κοινότητα Βαρνάβα, θέλω να σημειώσω τα εξής: ένα μεγάλο ευχαριστώ πρωτίστως, αξίζει να πούμε ως κάτοικοι, τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνα για τις προστατευτικές μπάρες – κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν επιτέλους, στη διαδρομή από το χωριό μέχρι κάτω την παραλία, μία άκρως επικίνδυνη διαδρομή, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια, ατυχήματα είχαν αποβεί μοιραία. Ζητάμε εντούτοις, φωτισμό στην παραλία και αν είναι δυνατόν, πεζοδρόμηση, έστω για δύο μήνες το Καλοκαίρι και λίγες ώρες τα βράδια, εφόσον καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί πλησίον, ένας υποτυπώδης χώρος στάθμευσης. Ίσως κι ένα ή δύο σαμαράκια για τους ασυνείδητους οδηγούς, αλλά εκείνο που προτείνουμε ως το μείζον για την αλλαγή στην όψη του χώρου, την αναβάθμιση, τον εξωραϊσμό και την ανάπτυξη είναι η κατασκευή λιμενίσκου!

Μπορεί ν’ ακουστεί απίστευτο αυτό που θ’ αναφέρω παρακάτω, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι πραγματικότητα: εδώ και αρκετά χρόνια, έχει βρεθεί μία αρχαία κολώνα ύψους δύο και πλέον μέτρων, για την οποία η Εφορία Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι είναι χιλίων χρόνων! Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στο σημείο εκείνο της παραλίας είναι θαμμένο το βαπτιστήριο του Απόστολου Βαρνάβα. Δεν θα έπρεπε λοιπόν, να σκεφτούμε ανοιχτόμυαλα και όχι κοντόφθαλμα (σ.σ. μη χάσουμε το σπίτι και την αυλή μας) και ν’ αναδείξουμε τις αρχαιότητες; Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε αυτό για την υπεραξία σε διάφορα επίπεδα και την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή, τόσο από Έλληνες όσο και από Κύπριους και ξένους τουρίστες.

Να συμπληρώσω για το χωριό του Βαρνάβα ότι έχω υπόψη μου αναξιοποίητη έκταση, όπου σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, θα μπορούσε να δοθεί προς χρήση στον Δήμο Μαραθώνος και να λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης και απόθεσης μηχανημάτων, κάδων απορριμμάτων κ.λ.π. προκειμένου ν’ αποσυμφορηθούν οι τόσο στενοί δρόμοι του χωριού.

Τέλος, να τονίσω το γεγονός ότι έξι χρόνια σχεδόν, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή, η φύση έχει βρει τον δρόμο και τα πευκάκια έχουν πρασινίσει και πάλι τις πλαγιές από την παραλία των Αγίων Αποστόλων έως και τις παρυφές του Γραμματικού. Απευθύνω ένα κάλεσμα να συμβάλλουμε όπως μπορούμε, στην προσπάθεια της φύσης, ώστε να ξαναγίνει ένα πανέμορφο δάσος. Καλά κάνουμε και μεριμνούμε για την Πεντέλη, αλλά δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα…».

Τί είναι το ενεργειακό τζάκι;

Το ενεργειακό τζάκι, είναι ένα σύγχρονο τζάκι κλειστού τύπου, το οποίο έχει πιστοποιημένα υψηλή απόδοση καύσης, και κατά συνέπεια χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δηλαδή καυσόξυλων.

Στα συνήθη τζάκια ανοιχτού τύπου, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, η καύση του ξύλου είναι ατελής, έχοντας βαθμό απόδοσης που συνήθως προσεγγίζει το 20%. Κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη θερμότητα που θα μπορούσε να αποδώσει η καύσιμη ύλη μας, μένει αναξιοποίητη. Αντίθετα, στα πιο σύγχρονα και ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει ή και υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ζεστάνει πολύ αποτελεσματικότερα τον χώρο μας, με σημαντικότατη οικονομία καυσίμου. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα πως η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης, καταλαβαίνετε πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ζεστασιά, θαλπωρή και οικονομία.

Πώς ζεσταίνουν τον χώρο τα ενεργειακά τζάκια;

Τα ενεργειακά τζάκια, έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν τη θερμότητα στο σπίτι μας με διαφορετικούς τρόπους, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Τα λεγόμενα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, θερμαίνουν και αποδίδουν ζεστό αέρα στο χώρο μας, είτε με φυσική είτε με μηχανικά ελεγχόμενη κυκλοφορία με μοτέρ. Τα τζάκια καλοριφέρ από την άλλη πλευρά, μπορούν να ζεστάνουν μια ολόκληρη κατοικία θερμαίνοντας τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.

Τί να προσέξετε πριν αγοράσετε ενεργειακό τζάκι;

Καθώς στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά τζάκια, που τα βαπτίζουν ενεργειακά χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν είναι οποιοδήποτε τζάκι κλειστού τύπου, ενεργειακό.

Πολλά από τα προϊόντα αυτά, είναι απλές κατασκευές, χωρίς μελέτη στο σχεδιασμό, χωρίς σοβαρές πιστοποιήσεις, και με απόδοση καύσης που δεν προσεγγίζει ούτε το 60%.

Αν έχετε την πρόθεση να βάλετε ενεργειακό τζάκι στο σπίτι σας, αξίζει τον κόπο να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα προϊόν που θα είναι υψηλής ποιότητας, θα φέρει διεθνείς πιστοποιήσεις και θα συνοδεύεται από πολυετή εγγύση. Μια τέτοια επιλογή θα σας προσφέρει ζεστασιά, θαλπωρή και σημαντική οικονομία σε βάθος χρόνου. Έχοντας 50 χρόνια παρουσίας στην αγορά, και την αποκλειστική αντιπροσώπευση των μεγαλύτερων οίκων κατασκευής ενεργειακών τζακιών, ο Όμιλος Φράγκου διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από πιστοποιημένα και εγγυημένα προϊόντα, υψηλής απόδοσης. Καλέστε μας στο τηλέφωνο, ή επισκεφθείτε μία από τις εκθέσεις μας, για να συζητήσουμε και να βρούμε μαζί το ιδανικό τζάκι για το χώρο σας.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069