Παίδων «Αγία Σοφία»: «Σε κίνδυνο οι ζωές των παιδιών» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα είναι το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι του Παίδων Αγία Σοφία, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που προκύπτουν για τις ζωές των παιδιών.

Οι ελλείψεις προσωπικού επηρεάζουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείο, ακόμα και το μικροβιολογικό εργαστήριο οπότε και οι κλινικές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απαραίτητες εξετάσεις.

Βασικό αίτημα είναι η άμεση πρόσληψη επτά αναισθησιολόγων ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εξηγώντας πως σήμερα μόνο μια φορά την εβδομάδα γίνονται χειρουργεία ενώ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε τα έκτακτα περιστατικά.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε σε 2.800 χειρουργεία που είναι σε αναμονή. «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όλες οι κλινικές και τα τμήματα έχουν ανάγκη από προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού. Αυτή είναι η θέση η δική μας. Για τους αναισθησιολόγους θα πρέπει να προκηρυχθούν οι επτά θέσεις και όχι οι 4 για να μπορέσουν να δουλέψουν τα τακτικά χειρουργεία, να μην φτάνουν τα 2800 σε αναμονή, και να ξεκινήσουν οι συνάδελφοι. Στόχος της ΕΙΝΑΠ ήταν και είναι να πάμε και στο υπουργείο, να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες οι προκηρύξεις των μόνιμων θέσεων και μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να έρθουν οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για να προχωρήσουν τα χειρουργεία και να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Εκτός από τους αναισθησιολόγους υπάρχουν και τα τμήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν. Θα θέλαμε λοιπόν και στα εργαστήρια να γίνει άμεσα προκήρυξη με την εποπτεία του διοικητή του νοσοκομείου και της Α’ ΥΠΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr.

Από την πλευρά του ο Πάνος Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για κατεδάφιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης με στόχο να στραφούν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

«Φτάσαμε εδώ γιατί όπως έχουμε πει εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει ένα σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης το οποίο το ζήσαμε κατ’ αρχήν στα περιφερειακά νοσοκομεία με εγκατάλειψη των παιδιατρικών τμημάτων χωρίς να προκηρύσσονται οι κενές θέσεις, στη συνέχεια το είδαμε από τις αρχές του 2022 στο Παίδων Πεντέλης το οποίο είναι το τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής όπου είχαμε στην αρχή το πρόσχημα του εμβολιαστικού κέντρου, μετά το πρόσχημα της λειτουργίας μέσα στο νοσοκομείο χώρου φιλοξενίας υγειών παιδιών, για να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο» λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr και συνεχίζει: «Το είδαμε μετά με το Καραμανδάνιο στην Πάτρα το οποίο είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και το βλέπουμε τώρα σ’ όλο του το μεγαλείο και με το Αγία Σοφία το οποίο είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και να αντιδράσουν άμεσα μαζί μας είναι ότι αυτή είναι 100% μεθοδευμένη ενέργεια γιατί κάποιοι φαντασιώνονται ότι η παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη έχει πολύ ψωμί για διάφορους ”επενδυτές” του ιδιωτικού τομέα επειδή όπως καταλαβαίνετε ο μεγαλύτερος εκβιασμός δεν είναι αν είσαι άρρωστος εσύ ο ίδιος αλλά αν είναι το παιδί σου. Για αυτό τα κάνουν όλα αυτά να υποβαθμιστούν όλα τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και να κονομάνε οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες περισσότερα από όσα κονομάνε σήμερα. Για αυτό η κοινωνία πρέπει να ξεσηκωθεί και να συμπαρασταθεί στους υγειονομικούς. Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης όφειλε να ορίσει άμεσα μια συνάντηση με τους γιατρούς του νοσοκομείου έτσι ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα. Από τη στιγμή που δεν το κάνει σημαίνει ότι είναι συμμέτοχος».

Δείτε το βίντεο:

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών» σημειώνει εργαζόμενος του νοσοκομείου προειδοποιώντας για τα χειρότερα. «Όπως καταλαβαίνετε τα καρδιοπαθή παιδιά είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να περιορίζονται χειρουργεία στο μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο του ΕΣΥ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο μια μέρα χειρουργείο την εβδομάδα με ένα περιστατικό. Εκ των πραγμάτων ή τα παιδιά κινδυνεύουν ή αναγκάζονται να βρουν λύση στον ιδιωτικό τομέα. Διότι αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν 4-5 παιδιά που νοσηλεύονται ήδη χώρια αυτά που περιμένουν στο σπίτι τους και είναι 15, να μην χειρουργούνται. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν ούτε όλα τα έκτακτα. Θα γίνουν ορισμένα» εξηγεί.

Ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν όμως ούτε τη λειτουργία των εργαστηρίων. Εργαζόμενη καταγγέλλει στην κάμερα του Newsbomb.gr: «Θέλουμε να θέσουμε και το θέμα των τεράστιων ελλείψεων στον μικροβιολογικό εργαστήριο στο οποίο υπάρχει μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού από 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει μικροβιολόγος σε κλειστή εφημερία του νοσοκομείου, το οποίο σημαίνει πως αν ένα παιδάκι ανεβάσει πυρετό δεν θα μπορεί να γίνει μια γενική ούρων ή άλλη εξέταση. Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των παιδιών είναι στο νοσοκομείο για λοιμώξεις. Στο νοσοκομείο μας υπάρχουν τρεις ογκολογικές κλινικές, δύο μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, δύο ΜΑΦ νεογνών, μια μονάδα μεταμόσχευσης. Συζητάμε για επικίνδυνες καταστάσεις. Υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά τμήματα και συνειδητά δεν έχουν προκηρύξει μόνιμες θέσεις ενώ γνώριζαν ότι θα υπάρξει σοβαρό θέμα. Υπάρχει επικουρικό προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί αλλά και δεν το μονιμοποιούν. Δουλεύουμε με χρεωστούμενες άδειες, ρεπό, συνεχόμενες βάρδιες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα! ».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069