Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής και Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη στην τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα

Γ. Πατούλης: «Κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης-Αναγκαία η μεγαλύτερη συμμετοχή των Περιφερειών στο σχεδιασμό και την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των πολιτικών πρόληψης υγείας ως βασικά αναχώματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη σοβαρή υποστελέχωση προσωπικού στις Περιφέρειες αλλά και τη σημασία ένταξης κρίσιμων υποδομών για τις τοπικές κοινωνίες στο Ταμείο Ανάκαμψης, προσδιόρισε ως τα βασικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των Περιφερειαρχών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν, η διαχείριση της πανδημίας, θεσμικά αιτήματα που απασχολούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η πορεία των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε θετική και χρήσιμη τη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών είναι η συστράτευση του πολιτικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε τη σημασία αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, μέσω της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης η οποία, όπως ανέφερε, μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση των εμβολιασμών. «Ως Περιφέρεια Αττικής βάλαμε έμπρακτα πλάτη στην κρίση διαθέτοντας περίπου 100 εκ. ευρώ για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και άλλα 70 εκ. για την ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμών των νοσοκομείων» τόνισε και επισήμανε πως στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται οι πολιτικές πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Σ΄αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας που εφαρμόζει η Περιφέρειας στους 66 Δήμους και τα οποία δίνουν έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εστίασε στα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία των Περιφερειών η υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, σημειώνοντας πως από την Περιφέρεια Αττικής έφυγαν από το 2019, 280 υπάλληλοι λόγω κινητικότητας.

Ο Περιφερειάρχης εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια Αττικής να σημειώνει υψηλές επιδόσεις, αγγίζοντας το 82%.

Σε ότι αφορά τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επισήμανε πως ναι μεν είναι μειωμένοι για τις Περιφέρειες αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας, ενώ σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, τόνισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να υλοποιηθούν πολύ κρίσιμα έργα για τις τοπικές κοινωνίες και υπογράμμισε την ανάγκη οι Περιφέρειες να έχουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069