Πόλεμος Ουκρανία: Τελικά πόσοι Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν κατά την εκστρατεία; Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις απώλειες της Μόσχας

Ουκρανός στρατιώτης στα σύνορα με τη Λευκορωσία (Associated Press)
Ουκρανός στρατιώτης στα σύνορα με τη Λευκορωσία (Associated Press)

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που η Ρωσία ενημέρωσε τον επίσημο απολογισμό των νεκρών της εισβολής της στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα πόσοι στρατιώτες της σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στα χαοτικά πρώτα στάδια του πολέμου.

Στις αρχές Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη μάχη και 1.500 τραυματίστηκαν, ένας μεγάλος αριθμός μετά από μόλις 10 ημέρες μαχών, παρατηρεί ο Guardian.

Σκεπτικισμός

Οι επικριτές είπαν ότι οι επίσημοι κυβερνητικοί αριθμοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Και Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε υποστηρίξει ότι η Ρωσία έχει υποστεί 10, 20 ή 30 φορές περισσότερες απώλειες, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές απώλειες θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τους πολέμους στην Τσετσενία ή το Αφγανιστάν. Και μέσα σε ένα κενό πληροφόρησης στη Ρωσία, οι φήμες έχουν εξαπλωθεί σχετικά με τις εκατοντάδες, ή χιλιάδες ακόμη, που σκοτώθηκαν τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι σχεδόν κρατικό μυστικό», δήλωσε ένας Ρώσος στρατιωτικός σχολιαστής που ζήτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς [πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει] … τη δεδομένη στιγμή, είναι καλύτερα να συζητάμε άλλα ζητήματα».

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που συνεχίζουν να λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να αναφέρουν τον αριθμό των νεκρών από τον πόλεμο, καθώς η λογοκρισία έχει απαγορεύσει κάθε συζήτηση που αποκαλεί τη σύγκρουση «πόλεμο» ή «εισβολή».

Ο απολογισμός της Pravda που «εξαφανίστηκε» εν ριπή οφθαλμού

Αλλά τη Δευτέρα, η ρωσική ταμπλόιντ εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, η οποία συχνά δημοσιεύει ειδήσεις υπέρ του Κρεμλίνου, δημοσίευσε μια «βόμβα» θαμμένη βαθιά σε μια είδηση για τον πόλεμο: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας … 9.861 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη μάχη και άλλοι 16.153 είχαν τραυματιστεί».

Λίγα λεπτά αργότερα, η γραμμή είχε εξαφανιστεί. Κανένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων δεν μετέδωσε τις παρατηρήσεις και δεν ήταν σαφές γιατί μόνο η Komsomolskaya Pravda θα είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Τα στιγμιότυπα οθόνης και οι αρχειοθετημένες εκδόσεις του διαγραμμένου ρεπορτάζ έγιναν γρήγορα viral, καθώς οι επικριτές επισήμαναν το άρθρο ως απόδειξη ότι το Κρεμλίνο υπέστη καταστροφικές απώλειες στον πολύμηνο πόλεμο.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο ιστότοπός της είχε υποστεί πειρατεία. «Η πρόσβαση στη διαχειριστική διεπαφή παραβιάστηκε στον ιστότοπο της Komsomolskaya Pravda και έγινε μια πλαστογράφηση σε αυτό το δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση γύρω από την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία», έγραψε ο ιστότοπος. «Η ψευδής πληροφορία διαγράφηκε αμέσως».

Με ελάχιστες επίσημες πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να κοσκινίσουν τις τοπικές ανακοινώσεις κηδειών ή να αναζητήσουν τους διευθυντές των νεκροτομείων για στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Ρώσων νεκρών, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει οποιονδήποτε καλύπτει το θέμα για παραπληροφόρηση.

«Η συλλογική Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. «Σπεκουλάροντας με τις στρατιωτικές απώλειες, τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των κυρώσεων, για να προκαλέσει μια εμφύλια εξέγερση στη Ρωσία. Και χρησιμοποιεί την πέμπτη φάλαγγα της προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο … την καταστροφή της Ρωσίας».

Το ρωσικό BBC δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα ρεπορτάζ που ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 557 στρατιωτών. Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε στρατιώτες τους οποίους μπορούσε να επιβεβαιώσει με το όνομα και το επώνυμο ότι σκοτώθηκαν στις μάχες. Παραμένει ο πιο έγκυρος απολογισμός των Ρώσων νεκρών από τον πόλεμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Radio Free Europe/Radio Liberty, το κρατικά χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ πρακτορείο ειδήσεων με δεκάδες δημοσιογράφους στην περιοχή, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία της Λευκορωσίας είχαν γεμίσει με Ρώσους νεκρούς πολέμου μετά από εβδομάδες πολέμου. Επικαλέστηκε έναν υπάλληλο του περιφερειακού κλινικού νοσοκομείου Homel, ο οποίος δήλωσε ότι περισσότερα από 2.500 πτώματα στρατιωτών είχαν μεταφερθεί από την περιοχή της Λευκορωσίας πίσω στη Ρωσία από τις 13 Μαρτίου. Αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτόν τον απολογισμό.

Άλλες εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες: Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν αυτή την εβδομάδα μια «συντηρητική» εκτίμηση ότι περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου, αριθμός που θα ξεπερνούσε τον επίσημο αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών για τα δύο χρόνια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως μια ιδιαίτερα βίαιη εκστρατεία.

Και Ουκρανοί αξιωματούχοι το βράδυ της Δευτέρας εκτίμησαν ότι περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, αριθμός που πλησιάζει τις επίσημες εκτιμήσεις για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν. Εκείνος ο πόλεμος σηματοδότησε σημαντική πτώση του κύρους του σοβιετικού στρατού στο εξωτερικό και η αποχώρηση ήρθε λίγους μήνες πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει να μην πάρουμε αυτές τις πληροφορίες τοις μετρητοίς κατά τη διάρκεια ενός πολέμου όπου οι δυτικές χώρες θέλουν να δώσουν έμφαση στον φόρο αίματος για τον ρωσικό στρατό, ενώ το Κρεμλίνο θέλει να υποβαθμίσει τις απώλειές του.

Στην επεξεργασμένη ανάρτησή της, η Komsomolskaya Pravda διέγραψε επίσης μια γραμμή που έλεγε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις ουκρανικές αναφορές για «δήθεν μαζικές» απώλειες στην Ουκρανία.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις, μεταξύ άλλων και από ανοιχτές πηγές, ότι η Ρωσία υφίσταται μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών. Το Oryx Blog, ένας ιστότοπος ανοικτού κώδικα που παρακολουθεί τις απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει χάσει 1.666 οχήματα στην Ουκρανία, εκ των οποίων περισσότερα από 800 έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αυτά που επιβεβαιώθηκε ότι καταστράφηκαν περιλαμβάνουν 111 άρματα μάχης, 74 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 123 οχήματα μάχης πεζικού και 312 φορτηγά, οχήματα και τζιπ.

«Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τα κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό για τα οποία υπάρχουν φωτογραφικές ή βιντεοσκοπημένες αποδείξεις», έγραψαν οι μπλόγκερς.

Πηγή: ethnos.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069