Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος βομβαρδισμός στο Χάρκοβο – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών δεν απέτρεψαν τον νέο βομβαρδισμό που έγινε στο Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Ο Άντον Χεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς στη δυτική πόλη Χάρκοβο, ανέφερε πρώτο το Reuters.

“Το Χάρκοβο μόλις δέχτηκε μαζικά πυρά από βαθμολογίες (ρουκέτες). Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες”, ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.

“Το Χαρκίβ υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν”, σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι εικόνες από τα βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συγκλονιστικές και απεικονίζουν τις στιγμές που γίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, με λάμψεις και εκρήξεις από τα πυρομαχικά.

https://twitter.com/i/status/1498262593496043524

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη – Εκκενώνεται το προξενείο της Ελλάδας

Σε καθεστώς πολιορκίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκεται η Μαριούπολη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το προξενείο της Ελλάδας και να απομακρυνθούν τόσο οι διπλωμάτες, όσο και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί για να καλύπτουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα

Πάνω από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια, αλλά και αρματαγωγά έχουν δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο φράγμα πυρός που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας και φτάνει ανατολικά της Βάρνας στη Βουλγαρία. Είναι η επιχείρηση αποκλεισμού της Ουκρανίας από θαλάσσης, με αντικειμενικό σκοπό της Μόσχας να μην επιτραπεί σε κανένα πολεμικό πλοίο άλλης χώρας να προσεγγίσει προς την Οδησσό και τις ακτές της πολιορκούμενης χώρας.

Την ίδια ώρα ανοιχτά της Κύπρου πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ακόμη 5-6 πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Επί του παρόντος, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις τηρούν στάση αναμονής.

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε «συναγερμό μάχης» οι πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας

Εξάλλου οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας τέθηκαν σε συναγερμό μάχης ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατόπιν της σχετικής εντολής που εξέδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι, σε πολεμική ετοιμότητα (combat alert) βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και το Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

Οι ηγέτες της G7 θα έχουν επικοινωνία σήμερα με τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Οι ηγέτες από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα έχουν, σήμερα στις 18:15 ώρα Ελλάδας, επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε η Ιταλία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν επικοινωνία στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

Ο Αμπράμοβιτς αποδέχθηκε το αίτημα του Κιέβου για βοήθεια στις συνομιλίες

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ουκρανική πλευρά επικοινώνησε με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής επίλυσης. Από τότε προσπαθεί να βοηθήσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα. «Λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα, ζητούμε κατανόηση αναφορικά με το γιατί δεν έχουμε σχολιάσει ούτε την κατάσταση, αλλά ούτε και τη συμμετοχή του», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών στο Γκολέ της Λευκορωσίας.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία. Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες για να βρουν καταφύγιο.

Με τρένα, με αυτοκίνητο ή καμιά φορά και με τα πόδια, με τα φτωχικά μπαγκάζια τους, γυναίκες και παιδιά κυρίως –οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία– βρίσκουν φροντίδα μόλις διασχίσουν τα σύνορα. Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με αυτήν την τελευταία καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία γύρω στους 30.000 η κάθε μια. Περίπου 34.000 άνθρωποι κατάφεραν να πάνε απευθείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Liberation: Ο Ερντογάν προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου χωρίς να προσβάλει τη Ρωσία

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τη Ρωσία, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation , υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο, στο άμεσο μέλλον, να είναι η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από τη ρωσική επιθετικότητα.

“Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ύφεση και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμη για την κυβέρνηση”, δηλώνει στη Liberation ο Κεμάλ Κιρισκί, ερευνητής για την Τουρκία στο Brookings Institution, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα αντιμετωπίσει όλες τις χώρες που τηρούν τις κυρώσεις ως “εχθρικά” έθνη”. Δεν θα με εξέπληττε αν είχε στο μυαλό του την Τουρκία όταν το έλεγε αυτό. Έτσι, η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να ακολουθήσει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία, τουλάχιστον ρητορικά” σχολιάζει ο Κιρισκί. Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε η ουκρανική κρίση να αποδειχθεί τελικά μια ευκαιρία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο ίδιος σχολιάζει: “Η Δύση αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να έχει την Τουρκία στο πλευρό της αν θέλει να αποτρέψει τον Πούτιν και, αν η αποτροπή αποτύχει, να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την Τουρκία. Αλλά στο άμεσο μέλλον, η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από αυτή τη ρωσική επιθετικότητα”.

Πηγή: flash.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069